Časopis za pokrajino Posavje
24.01.2022
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

MePZ Viva leto zaključil s prazničnima koncertoma v Podbočju in Brežicah

Objavljeno: Torek, 28.12.2021    Rubrika: KULTURA Redakcija
vivin_praznicni_koncert_brezice (25)

MePZ Viva Brežice med nastopom v župnijski cerkvi v Brežicah

Mešani pevski zbor Viva iz Brežic je 26. in 27. decembra z dvema prazničnima koncertoma v Podbočju in Brežicah zaključil letošnje nastope. Ušesa poslušalcev je božala glasbena koncertna meditacija z molitvami, prošnjami in hvalnicami za vse dobro na svetu. MePZ Viva bo sicer z novim letom vstopil v 30. leto svojega delovanja.

Udeležili smo se drugega koncerta v župnijski cerkvi sv. Lovrenca v Brežicah (prvi je potekal v župnijski cerkvi sv. Križa v Podbočju), kjer smo lahko v izvedbi MePZ Viva slišali naslednje pesmi: Sveta noč, Nunc dimittis / Zdaj odpuščaš, Lobet den Herrn / Hvalite Gospoda, Jesu, dulcis memoria / O, Jezus, sladki moj spomin, Otche nash, Bogoroditse devo / Božja mati devica, Spaséniye, sodélal / Odrešenje je ustvarjeno, Ave Maria (Angelus Domini) / Zdrava Marija (Gospodov angel), Precious Lord / Preljubi Gospod, K tebi želim, moj Bog, Nearer, my God, to Thee / K tebi želim, moj Bog. Na koncu pa so za dodatek še enkrat zapeli Sveto noč.
vivin_praznicni_koncert_brezice (36)

Predsednica KD MePZ Viva Ana Špiler se je za gostoljubje zahvalila brežiškemu župniku Milanu Kšeli.


Pri posameznih pesmih sta bila v vlogi solistov Veronika Strnad in Krištof Strnad, pri uvodni pa vokalni kvartet v sestavi Judita Volčanšek, Lucija Bosina, Lovro Jurečič in Amir Tokić. 'Vivekom', kot se radi poimenujejo, je tudi tokrat dirigirala nepogrešljiva zborovodkinja Simona Rožman Strnad.

Povezovalec koncerta Aljaž Arh (za pripravo veznega besedila je poskrbela Lara Oštrbenk) je na uvodu med drugim izpostavil: "Naj danes v tem prostoru odzvanja slavilna pesem rojstvu luči. Naj zimski zrak ponese v nebo zven hvalnic za vse dobro, kar se nam je zgodilo v letu, ki se poslavlja; za leto, ki prihaja, pa vse naše najgloblje molitve in najiskrenejše prošnje." Po koncu programa se je zahvalil navzočim v cerkvi: "Hvala vam, dragi naši poslušalci, da smo lahko naše molitve, prošnje in hvalnice delili z vami ter vam jih približali tako kot najbolje znamo – skozi pesem."
vivin_praznicni_koncert_brezice (47)

Tako na začetku kot dodatek na koncu koncerta se je slišala najbolj znana božična pesem Sveta noč.


V imenu zbora se je gostoljubnemu brežiškemu župniku Milanu Kšeli zahvalila predsednica Ana Špiler. Kšela se je zahvalil MePZ Viva za to, da s svojimi nastopi bogati kulturno dogajanje v mestu, ter izrazil upanje, da bodo vse zapete molitve, prošnje in hvalnice na koncertu prišle v srca poslušalcev.

vivin_praznicni_koncert_brezice (4)

Jaslice v cerkvi sv. Lovrenca v Brežicah

Čisto ob zaključku je Aljaž Arh vsem zaželel, naj bodo v letu 2022 "domovi topli, pri kosilu zmeraj vsi stoli polni, luči vedno prižgane, objemi tesni in dolgi, iskrice v očeh naj ne ugasnejo. Naj med zidovi nenehno odmeva zven smeha in pesem veselja. Sonce naj posije v vsako dušo in december naj traja celo leto." Ob tem je tudi omenil, da bo Vivino leto 2022 vsekakor izjemno praznično, saj ga bodo od prvega do 365. dne posvetili praznovanju njihove 30-letnice delovanja. Ob tej priložnosti je poslušalce povabil, da se jim pridružijo na različnih jubilejnih dogodkih, ki jih bodo skozi vse leto pripravljali zanje, in se z njimi veselijo tega pomembnega jubileja.

R. R.

#povezujemoposavje

« Nazaj na seznam
»