Časopis za pokrajino Posavje
3.10.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Mešani mladinski pevski zbor Gimnazije Brežice 10-letnico obeležil z nekdanjimi pevci

Objavljeno: Torek, 30.05.2023    Rubrika: KULTURA Redakcija
DSC_7629

MeMPZ Gimnazije Brežice z zborovodjema Simono Rožman Strnad in Dejanom Jerončičem

Mešani mladinski pevski zbor (MeMPZ) Gimnazije Brežice je v nedeljo z letnim koncertom v Viteški dvorani Posavskega muzeja Brežice obeležil desetletnico neprekinjenega prepevanja. Jubilej je počastil tudi z nekdanjimi pevci gimnazijskega zbora, ki so se ob tej priložnosti pridružili zdajšnjim dijakom, ki pojejo v zboru.

Za MeMPZ GiB, ki ga vodita Simona Rožman Strnad in Dejan Jerončič, je letos prav posebno leto, prvič zato, ker mineva deset let, odkar sta omenjena zagnala ’projekt’ mešanega zbora in ta je kljub pandemičnemu obdobju preživel in deluje s polno paro, drugič pa zato, ker je za njimi ena najbolj ustvarjalno bogatih sezon, ki jim je ponudila možnost sodelovanja na kar dveh delavnicah Slovenia Cantat s tujima dirigentoma Pando van Proosdij iz Nizozemske in Denisom Thullierjem Francije ter že drugič zapored sodelovanje na pevskem festivalu v Celju, ki združuje srednješolske zbore iz različnih slovenskih mest. »Verjemite, da se imamo izjemno lepo, predvsem pa petje in ustvarjanje bogati kolektivni duh, gradi ekipo, krepi odgovornost in lastno ustvarjalnost,« je poudarila Rožman Strnad ter se zahvalila vsem mladim pevkam in pevcem, ki so danes del te ekipe, ter tistim, ki so bili v preteklosti člani zbora, mu postavili temelje in ga gradili.
DSC_7653

Nekatere pesmi so bile pospremljene tudi s koreografijo.


Del koncerta je zajemal kar nekaj tujih pesmi, ki izhajajo iz programa, ki so ga soustvarjali z drugimi srednješolskimi zbori (Gimnazija Murska Sobota, Prva gimnazija Maribor, Mešani mladinski pevski zbor Veter iz Ljubljane) na že omenjenih delavnicah. Tako smo lahko uvodoma slišali skladbi, ki prihajata iz Južne Afrike ter nosita naslov Asimbonanga in Hlonolofatsa. Vsakoletni program MeMPZ GiB zajemajo tudi dvodnevne intenzivne vaje v januarju, ki potekajo tradicionalno v Leničevem domu med Podbočjem in Kostanjevico na Krki. Vaje posvetijo pripravi programa za letni koncert. V objemu narave in prijetnem vzdušju je nastala tudi ameriška tradicionalna How can I keep from singing, ki so jo zapeli kot naslednjo, pri tem jih je na violini spremljala Katarina Petrič, v vlogi solistk pa sta bili Anja Lipej in Katja Plevnik.
DSC_7757

Zdajšnji in nekdanji pevci gimnazijskega zbora


Rožman Strnad je tudi navedla, da so fantovski glasovi v zboru kar privilegirani, saj jih je malo, zato ne skrivajo želje po okrepitvi, saj bi se lahko v trenutku izognili posebnemu izzivu, pred katerega sta postavljena zborovodji – izbira skladb, primernih za njihovo zasedbo. Zato je na tem mestu povabila bodoče gimnazijce, da se jim pridružijo. Z brskanjem po literaturi in s kakšno idejo po drugačnosti pa kljub temu uspejo prebroditi takšno težavo, kar so dokazali z naslednjo pesmijo Ta rozajanska citira, ki je popeljala v Rezijo, vlogo citire oz. violine je prevzela Katarina Petrič, vlogo bunkule, kot v Reziji imenujejo čelo, pa violončelist Benjamin Ferk. Sledile so tri pesmi iz ameriških muzikalov, ki so se jih skupaj z MeMPZ Veter naučili na oktobrskih delavnicah Slovenia Cantat. Zapeli so Seasons of love (iz muzikala Rent), Walking in the air (iz muzikala The Snowman) in The rhythm of life (iz muzikala Sweet Charity). Omenjene pesmi so sicer izvedli tudi že na sredinem koncertu za dijake gimnazije, ki so ga pripravili skupaj z gosti, MeMPZ Veter.
DSC_7781

Zahvala ravnatelja Uroša Škofa zborovodjema


Sledil je drugi del koncerta, v katerem so se zdajšnjim pevkam in pevcem pridružili nekdanji člani zbora oz. brežiški gimnazijci. Njihov odziv je bil velik, česar sta bila Rožman Strnad in Jerončič kot zborovodji seveda zelo vesela. Oblikovali so eno skupno vajo dan pred koncertom. Skupen spored so oblikovali na osnovi pesmi, ki so jih v preteklosti prepevale skoraj vse generacije zbora, umestili pa so tudi dve slovenski, ki sta se peli samo v nekaterih sezonah. Tako so zapeli: Lipa zelenela je, Stoji mi polje, The road home, Tears in heaven ter You raise me up.

Ravnatelj GiB Uroš Škof je ob tej priložnosti v nagovoru izpostavil, da je desetletnica zbora poseben trenutek za Gimnazijo Brežice, saj se ozirajo nazaj, na pot glasbenih dosežkov, prijateljstev in nepozabnih trenutkov. »Pred desetimi leti so začeli kot skupina navdušenih pevk in pevcev, ki so imeli sanje in strast do glasbe. Skozi leta so rasli, se razvijali ter vzpostavili močno in trdno skupnost, ki je danes naš pevski zbor,« je poudaril Škof ter se zahvalil tako zdajšnjim kot nekdanjim dijakom v zboru, Posavskemu muzeju Brežice za omogočanje izvedbe koncertov v čudoviti dvorani, vsem ostalim, ki so jim v desetih letih pomagali pri delovanju zbora, še posebej pa se je zahvalil zborovodjema Simoni Rožman Strnad in Dejanu Jerončiču, »gonilnima silama in navdihu za razvoj našega zbora. Njuni vodenje, predanost in vizija so vodili zbor skozi vsa ta leta.«
DSC_7821

Zahvalili so se tudi nekdanjim dijakom Gimnazije Brežice, ki so prepevali v zboru in se ob 10-letnici še enkrat pridružili svojim naslednikom.


Zdajšnji člani MeMPZ GiB so: Aneja Arh, Olja Bizjak, Leon Drstvenšek, Benjamin Ferk, Andraž Ivanšek, Nika Jerončič, Isabel Jukič, Klara Kajtna, Anja Kerin, Matic Kink, Ana Lackovič, Anja Lipej, Lara Lisec, Manca Mustar, Eva Oštrbenk, Katarina Petrič, Katja Plevnik, Kaja Povšič, Lara Pregelj, Lea Pungerčič, Vita Sambunjak, Maja Šoba in Tjaša Župevc. Nekdanji pevci v gimnazijskem zboru, ki so se pridružili v nedeljo, pa so: Aljaž Arh, Nika Bevc, Tina Bevc, Nina Bobnič, Žan Bračun, Živa Bratkovič, Tadej Cizelj, Maruša Ferenčak, Manca Fifnja, Lea Herakovič, Julija Jankovič, Anja Kozinc, Lara Oštrbenk, Neža Petan, David Poznič, Zala Rostohar, Lea Rožman, Marcel Slakonja, Krištof Strnad in Veronika Strnad.

V imenu zdajšnjih dijakov se je predvsem obema zborovodjema zahvalila predsednica zbora Vita Sambunjak, v imenu nekdanjih pevcev pa Lara Oštrbenk. Nekaj spodbudnih besed in čestitk je izrekla tudi mag. Mateja Jankovič Čurič v imenu MePZ Viva Brežice. Posebej so se zahvalili tudi nekdanji profesorici na GiB Zlati Hribernik, ki je člane zbora neprestano spodbujala, naj vztrajajo, in jim ves čas stala ob strani.
DSC_7858

Predsednica MeMPZ GiB Vita Sambunjak


Kot dodatek so združeni pevci zapeli še ljudsko pesem Dajte, dajte, nato pa se na grajskem dvorišču še veselo družili in obujali spomine na zborovske dogodivščine v vseh teh letih.R. R.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte