Časopis za pokrajino Posavje
3.12.2022
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Mesto Krško dopolnilo 540 let mestnih pravic

Objavljeno: Ponedeljek, 06.03.2017    Rubrika: KULTURA Redakcija
540 let mestnih pravic krsko - razstava (4)

Dr. Helena Rožman, Alenka Černelič Krošelj, Vlasta Dejak in restavrator razstavnih eksponatov Jože Lorber

Mesto Krško je v nedeljo, 5. marca, dopolnilo 540 let. Pol tisočletja in štiri desetletja, odkar ga je cesar Friderik III. iz trga povzdignil v mesto, s čimer so Krško in tedanji prebivalci pridobili tudi pravico do mestnega grba, pečata, mestnega sodnika in mestnega sveta. Dan pred častitljivim jubilejem mesta je bila v Mestnem muzeju Krško odprta razstava Insignije mesta Krško, ki bodo v razstavnem prostoru na ogled do 1. oktobra 2017.

Mesto je že kmalu po pridobitvi mestnih pravic dobilo uradni mestni okrogel pečat s polkrožnim držalom na hrbtni strani, edini za enkrat odkrit primer njegovega odtisa pa je ohranjen na listini iz leti 1480. Navedeni pečatnik je bil premera 58 mm, v 16. stoletju pa je mesto naročilo izdelavo novega, manjšega pečatnika s premerom 30 mm, ki je bil v celoti srebrn in izdelan po vzoru prvotnega.
540 let mestnih pravic krsko - razstava (12)

V vitrini razstavljena pečatnika in sodniška palica

Tako na prvem kot drugem pečatniku, ki sta v hrambi Posavskega muzeja Brežice, sta vgravirana latinska napisa SIGILLUM CIVITATIS GURKFELD, v prevodu pečat mesta Krško. Središčni del pečatov tvori ob stolpu stoječa podoba zavetnika mesta sv. Janeza Evagelista s svetniškim sijem, kelihom v levici in evangelijem v desnici. Po nastanku mlajši pečat je med leti 1586 in 1740 odtisnjen na vrsti listin.

Med ohranjena znamenja mestnega statusa in oblasti sodi tudi sodniška palica iz leta 1628, ki je bila v posesti mestnega sodnika, ki je predstavljal najvišjo mestno oblast. Izdelana je iz posrebrene medeninaste pločevine in okrašena iz okraskov v obliki prstanov, na katerih so nanizane rože ter napisnim trakom in konico, ki se vzpenja iz cveta. Sredina palice je ovita s trakom, na njem pa odtisnjenim napisom MK STOT 1628 GVRKHFELT, nanj pa sta pričvrščeni dve ploščici, in sicer je na eni upodobljen grb mesta s podobo sv. Janeza Evangelista, na drugi pa habsburški dvoglavi orel s krono.

Tako oba pečatnika kot sodniška palica sodita med najpomembnejše ohranjene predmete premične kulturne dediščine na območju Posavja in so, kot je ob otvoritvi dejala vodja muzeja dr. Helena Rožman, dokument časa ter del politične in kulturne zgodovine mesta. Leta 1948 so sta bila pečatnika in sodniška palica iz Krškega preseljena v Posavski muzej Brežice, v katerem so opravili tudi restavriranje in v sodelovanju s krškim muzejem postavili insignije na ogled. V mestu, kot je poudarila vršilka dolžnosti direktorice brežiškega muzeja Alenka Černelič Krošelj, ki mu razstavni eksponati tudi pripadajo. Poleg dr. Rožmanove, ki je ob tem povzela še zgodovino mesta, je mestna pečatnika in sodniško palico obiskovalcem razstave predstavila Vlasta Dejak, muzejska svetovalka v Posavskem muzeju Brežice, o pomenu razstave je v uvodu spregovorila tudi direktorica Kulturnega doma Krško Darja Planinc, pred ogledom razstave pa še krški župan mag. Miran Stanko, ki je razstavo tudi odprl. S kulturnim programom je dogodek popestril kvartet kitar Glasbene šole Krško pod mentorstvom Mitje Režmana.

B. M.
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte