Časopis za pokrajino Posavje
29.11.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Miha Haler prejemnik Maroltove listine

Objavljeno: Torek, 16.11.2021    Rubrika: KULTURA Redakcija
zkd_brezice_proslava_ob_kulturnem_prazniku (100)

Miha Haler (desno) je lani za dolgoletno in izjemno delo na področju ljubiteljske kulture prejel tudi častno priznanje Zveze kulturnih društev Brežice (foto: arhiv PO).

V soboto, 13. novembra 2021, je bila v dvorani II. slovenskega tabora v Žalcu državna folklorna prireditev Folklorna prepletanja, ki je potekala v organizaciji Javnega sklada za kulturne dejavnosti (JSKD) z območno izpostavo Žalec. Na njej so podelili tudi Maroltove listine in plaketo za leti 2019 in 2020. Med prejemniki najvišjih priznanj, ki jih JSKD podeljuje za strokovno in organizacijsko delo, kulturno vzgojno in mentorsko delo, analitično, raziskovalno in publicistično delo oziroma za izredne ustvarjalne ali poustvarjalne dosežke na področju folklorne dejavnosti, je tudi Miha Haler iz Artič.

Med osmimi izbranimi nastopajočimi skupinami so se na prireditvi predstavili tudi Kapelski pubje, sekcija KD Kapele.

Obrazložitev prejemnika Maroltove listine za leto 2019:

Kapelski pubje_foto Janez Erzen

Nastop ljudskih pevcev Kapelski pubje v Žalcu (foto: Janez Eržen)

Miha Haler izhaja iz družine, ki je bila predana kulturnemu delu in mu je omogočila, da se je že v zgodnjem otroštvu učil igranja na harmoniko in ob tem najprej spoznaval slovensko ljudsko pesem, ki je v njem že takrat zbudila posebno zanimanje.

V času šolanja na učiteljišču je bil plesalec in harmonikar v šolski folklorni skupini, prav tako je v folklorni skupini plesal med služenjem vojaškega roka. Skupaj s soprogo sta bila leta 1967 pobudnika ustanovitve folklorne skupine kulturnega društva v Artičah, v kateri je bil nato več kot deset let mentor, harmonikar in organizator mnogih projektov in gostovanj.

Z zbiranjem in raziskovanjem izvirnih ljudskih pesmi je začel ob vodenju artiškega moškega pevskega zbora, ko je nastala zbirka 45 pesmi, kot so jih takrat peli na območju pod Orlico. To je bila temeljna vsebina za ustanovitev in delovanje skupine pevcev ljudskih pesmi Fantje artiški.

Haler je vodil Moški pevski zbor Artiče, ki se je kasneje preoblikoval v mešani pevski zbor in ga vodi še danes. Ob tem je 9 let vodil Lovski pevski zbor Globoko, 21 let Moški pevski zbor Kapele in več kot 6 let Moški pevski zbor Planina Cerklje ob Krki.

Zbiranje manj znanih ljudskih pesmi je nadaljeval s skupino pevcev ljudskih pesmi Kapelski pubje Kulturnega društva Kapele. V kraju z razvejano in bogato kulturno dejavnostjo jim je s pomočjo Halerja uspelo povezovati vse dejavnosti za skupne projekte.

Haler je z delovanjem na področju folklorne dejavnosti pomembno prispeval k ohranjanju in razvoju te dejavnosti v občini Brežice in širše.

R. R./vir: Kreativna baza

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte

23.03.2021 | Redakcija

Zgradili so ga Napoleonovi vojaki

09.01.2020 | Redakcija

Edini ohranjen uskoški stolp

05.05.2020 | Redakcija

Edinstven rudniški števec