Časopis za pokrajino Posavje
23.04.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Milan Levstek: Vsi smo bili ’kamarati’

Objavljeno: Nedelja, 05.07.2020    Rubrika: KULTURA Redakcija
Rudarski praznik, Krmelj 2020 (93)

V Krmelju so obeležili dan slovenskih rudarjev.

Pretekli petek so na prostem, na prijetnem prostoru ob kulturnem domu v Krmelju, obeležili dan slovenskih rudarjev, ki je spomin na petdnevno gladovno stavko, ki so jo 3. julija 1934 začeli rudarji iz Hrastnika v jami Ojstro. Zahteve zasavskih rudarjev po izboljšanju socialnih razmer so prerasle v enega največjih »štrajkov« v zgodovini slovenskega rudarstva in pridružili so se mu tudi krmeljski rudarji.

Rudarski praznik, Krmelj 2020 (89)

Milan Levstek je v pogovoru z Mileno Knez obudil del spominov na nekdanji rudnik in delo v njem.

Z zbranimi na prireditvi je v pogovoru z moderatorko prireditve Mileno Knez delil nekaj spominov na delo v rudniku Milan Levstek, ki se je po opravljeni industrijsko rudarski šoli v Velenju zaposlil kot mlad pripravnik v krmeljskem rudniku in nato delal v njem osem let, vse do zaprtja. Delo v rudniku, ki je deloval od leta 1809 do leta 1962 z vmesnimi prekinitvam zaradi prve in druge svetovne vojne, ni bilo lahko, pripetile so se tudi nesreče (najhujša se je zgodila leta 1924, ko je v neurju voda zelo hitro zalila jamo in utopilo se je deset rudarjev).

SPOMINI NA DELO V RUDNIKU

»V rudniku so delali samo moški. Na delovišču v jami sta bila najmanj dva, učni kopač in kopač, vozač pa je vozil nakopano rudo od delovišča do delovišča v rudniškem rovu do zbirališča premoga. Delo je potekalo v treh izmenah, tudi ponoči. Oče in sin, oba rudarja, nista nikoli delala v isti izmeni ali na istem delovišču zaradi varnosti, če bi prišlo do nesreče, da ne bi bila oba prisotna. Večina rudarjev je prihajala na delo peš, mnogi iz krajev, ki so bili oddaljeni od Krmelja tudi po eno uro hoje. Malico v jamo smo nosili od doma, običajno je bil to 'šmorn'. V jamo se je dostavljala le posoda z vodo. Vsi rudarji smo bili tovariši, pozdravljali smo se z znanim rudarskim pozdravom 'Srečno' in vsi smo bili ’kamarati’, tovariši, med nami ni bilo vikanja,« se je spominjal Milan Levstek, ki je v krmeljskem rudniku opravljal meritve jame in površine.

Rudarski praznik, Krmelj 2020 (38)

Knapovske punce, oblečene kot žene rudarjev in v oblačilih rudarjev, z jamskim škratom, ki je možem, ki so kopali rudo, rad izmaknil malico.

V spremljevalnem kulturnem programu so se predstavile članice domače pevske skupine Lokvanj in ženska pevska skupina Knapovske punce iz Zagorja ob Savi ter z recitalom, posvečenim rudarjem, vodja recitacijske skupine Žarek Saša Llapushi. Zbrane sta nagovorila predsednica Društva Svoboda Krmelj Nevenka Flajs, ki si želi, da bi prireditev postala tradicionalna, ter predsednik KD Loka pri Zidanem Mostu Zoran Cvar, ki je odraščal v zagorskih revirjih.

S. R.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam