Časopis za pokrajino Posavje
25.01.2022
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Mirina in Marjetina praznična razstava

Objavljeno: Četrtek, 23.12.2021    Rubrika: KULTURA Bralci pišejo
mira_marjeta_utrinki_casa_2021 (22)
​Vsakdo, ki obišče Knjižnico Radeče v prazničnem decembru, se ne more (in zakaj sploh bi se?) izogniti pogledu na katerega izmed domiselno izdelanih dekorativnih izdelkov, za katere so poskrbele spretne roke in izvirne zamisli domačink Mire Majnar in Marjete Brilej. Razstavo sta poimenovali Utrinki časa.

Tudi ob letošnjem koncu leta sta se odločili delček njunega ustvarjanja podeliti z Radečani in Radečankami, ob tem, ko sta razstavo izdelkov pripravili že večkrat, pa ju še vedno vodi zavedanje, da veliko večino materiala, iz katerega nastajajo unikatni izdelki, najdeta v naravi. Tako sta 62-letna Mira in 71-letna Marjeta pravzaprav vso leto "na preži" in kamorkoli gresta, se ozirata okrog sebe še posebej odprtih oči. Kot pravita, narava resnično ponuja veliko: kapice želodov, lupinice žirov, polžje hišice in školjke, lubje, storži, pušpanove vejice, mah, slama in še in še bi lahko naštevali.
HD Radeče_Narejeno iz srca_2019-12-06 (82)

Levo Marjeta, desno MiraDa smo ljudje kljub široki izbiri v poplavi raznovrstnih izdelkov še vedno zelo navdušeni nad pristnim, domačim, dokazuje tudi izjava domače knjižničarke Tjaše Mladovan, ki je v komentarju, ob tem, ko je popeljala po razstavi, dejala:" Ko bi vsi ti izdelki znali govoriti, bi sami povedali, da so bili ob prvih pogledih nanje deležni neštetih vzdihljajev občudovanja." Ker pa pač ne znajo, sta ustvarjalki ob voščilu soobčanom postavili knjigo vtisov in ob listanju le-te je razvidno, da razstava prav nikogar izmed obiskovalcev ne pusti ravnodušnega.

Za piko na i sta Mira in Marjeta vsakemu, ki si pride ogledat njune razstavljene dekorativne predmete, katere sta intenzivno izdelovali mesec dni, namenili darilo - pikapolonico v lični vrečki; poleg ovalnega kamna, "preoblečenega" v drobno žival, ki pregovorno prinaša srečo pa sta vsakomur namenili tudi lepo, spodbudno misel, vtkano v voščilo ob prihajajočih božično-novoletnih praznikih. 

Razstava, ki je bila postavljena 3. decembra (tedaj sta knjižničarki Veronika Drašček in Tjaša Mladovan tudi okrasili otroški oddelek radeške knjižnice s smrečico) bo na ogled do 6. januarja.

Doroteja Jazbec
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte

07.05.2020 | Redakcija

Vesele praznike!

09.01.2020 | Redakcija

Edini ohranjen uskoški stolp