Časopis za pokrajino Posavje
28.01.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Mišjakov večer: obujeni spomini na snemanje filma Železna cesta

Objavljeno: Torek, 24.01.2023    Rubrika: KULTURA Redakcija
Misjakov vecer 2023 (5)

Mišjakov večer je privabil lepo število obiskovalk in obiskovalcev ...

V soboto se je v prostorih TVD Partizana v Boštanju v organizaciji Turističnega društva Boštanj ob Savi odvijal Mišjakov večer, ki je bil filmsko obarvan in obogaten s spomini nekaterih domačink in domačinov, ki so pred 40 leti sodelovali pri snemanju nemške televizijske serije Der Eiserne Weg, kar v slovenskem prevodu pomeni Železna cesta (nadaljevanko sta snemala Eiokn film iz Münchna in Inex film Beograd za nemško TV mrežo ZDF).

KOMPOLJE POSTALO BAVARSKA VAS

Misjakov vecer 2023 (36)

... ki so z zanimanjem prisluhnili tudi spominom domačink in domačinov, ki so sodelovali ...

Idilično vasico Kompolje ob Savi z njenim jedrnem delom v okolici cerkve sv. Mihaela so filmski ustvarjalci od oktobra 1983 do januarja 1984 spremenili v bavarsko vas iz leta 1846.

Za čim boljšo podobo nemške vasi, v katero so spremenili Kompolje, so strehe novejših objektov prekrili s slamo, fasade so zakrili z jutovino in koruznico. Asfaltirano cesto so posuli s peskom, elektro napeljava, ki je bila razmrežena preko hiš v vasi, so odklopili in žice sneli z električnih drogov, drogove pa zakrili s suho koruznico ... Pri snemanju je bilo prekrivanje sodobnosti, kot so, recimo, vtičnice, elektro napeljave itd., zelo pomembne. Če je bil vogal hiše, na primer, preveč raven, so zrisali zvitega … S tem so se ukvarjali scenaristi, ki so risali in prekrivali določene detajle za snemanja.

Misjakov vecer 2023 (76)

... kot statisti pri snemanju nemške serije Železna cesta.

Nekatere stanovanjske hiše so nemški filmski ustvarjalci najeli za garderobe, kjer so se igralci in statisti preoblačili in maskirali, nekateri so oddali svoje delavnice za skladišča ali pisarne filmski ekipi. Ta je skupaj s snemalno ekipo bivala v takratnem hotelu Sremič v Krškem, od koder so jih prevažali po dnevnih lokacijah snemanj v sevniški občini, ki je potekalo na Kompolju, na domačiji Mešiček (danes Budna) na Žigrskem Vrhu in v Jelovcu, kjer so bili posneti prizori na zasneženi enotirni železnici. Takratna oblast je vso tehnično opremo, ki je prišla z zahoda. popisala in uredila začasni uvoz, zato so bile shrambe snemalne opreme in tehničnih pripomočkov zapečatene s trakom, na katerem je pisalo »carina«. Postave v modrih uniformah so varovale vas in predele snemanj, saj so si filmske kulise hodile ogledovat trume radovednežev.

SPOMINI IN ANEKDOTE OB SNEMANJU NEMŠKEGA FILMA

Misjakov vecer 2023 (104)

Zdenka Andolšek je bila v času snemanja nemške nanizanke stara 12 let in je bila del fillmske ekipe.

Spomine ob predstavitvi filmskih prizorov s Kompolja, z Žigrskega Vrha (pri družini Mešiček oz. Budna) in Jelovca so v pogovoru z moderatorjem dogodka Cirilom Dolinškom obudili nekateri domačini, ki so v filmu Železna cesta opravljali vloge statistov. Z nasmeškom na obrazu so pripovedovali, da so morali zaradi piska vlaka, ki je prihitel po železniški progi na levem bregu Save, snemanje kar nekajkrat ponoviti. V času snemanja je zapadlo tudi veliko snega, a kljub mrzlim dnevom so včasih katerega izmed kadrov ponovili tudi do desetkrat. Domači fantje so z dresiranimi konji v prostih dneh snemanja z veseljem odjezdili do boštanjskega bifeja Pri Tinci ali do sevniškega hotela Ajdovec in ob tem doživeli marsikatero zanimivo prigodo. Janez Revinšek, Ivica Redenšek, Stane Mesojedec in Štefka Vrtovšek, ki so z navzočimi delili nekaj neverjetnih dogodivščin, časov »hollywooda« ne bodo nikoli pozabili.

FILMSKA LJUBEZENSKA ZGODBA

Misjakov vecer, Zelezna cesta, glavna junaka

Glavna igralca v filmu, Michaela Geuer in Horst Kummeth.

Osrednja lika v filmu Železna cesta sta Veit Kolb (Horst Kummeth) in Anna Kriele (Michaela Geuer). Ko Annin oče (Werner Kreindl) prodal posestvo na dražbi, da bi se z družino izselil v Ameriko, žal ni bilo dovolj denarja, da bi z njimi odšel tudi Annin zaročenec Veit. Ta najde delo v gozdu in leta 1847 sledi svojemu delovodji Johannesu (Arthur Brauss) v Prusijo. Tam upa, da bo zaslužil dovolj denarja pri podjetju za gradnjo železnic v vzponu, da bo končno sledil zaročenki Anni v Ameriko. Žal se nikoli več ne srečata, saj se za mladeničem izgubi sled na poti z ladjo, ki ni nikoli prispela v ameriško pristanišče.

Posnetke serije v nemškem jeziku (brez slovenskih podnapisov) si je mogoče ogledati na Youtube pod naslovom Der eiserne Weg. Današnja podoba vasi Kompolje je precej spremenjena – večine objektov, ki so vidni v filmu, ni več ali pa so obnovljeni, a Vrtovškova hiša, v kateri je živela filmska družina nemškega kmeta Krieleja, še stoji in v njej je tudi krušna peč, ob kateri je po odhodu filmske zaročenke Anne žalosten obsedel nemški igralec Veit.

Dodatna obogatitev večera je bila še pregledna razstava z ohranjenimi fotografijami s snemanja ter druženje ob sladkih dobrotah Aktiva žena Boštanj in domači kapljici DV Sevnica-Boštanj. V uvodu sta navzoče nagovorila predsednik TD Boštanj ob Savi Aleš Germovšek in predsednik KS Boštanj Vincenc Knez, filmske posnetke je predvajal Aleš Stegenšek, za ozvočenje je skrbel Matej Maver, njegov oče, upokojeni živinozdravnik Hinko Maver pa je skrbel za živali, ki so nastopale v nemški nanizanki.

S. R.

#povezujemoposavje
 
« Nazaj na seznam
»