Časopis za pokrajino Posavje
6.06.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Mladi brežiški občani skozi strip oživeli legendo o vodovodnem stolpu

Objavljeno: Nedelja, 31.10.2021    Rubrika: KULTURA Redakcija
vodovodni_stolp_ljubezen_v_visavah (6)

Strip o legendi v povezavi z brežiškim vodovodnim stolpom so naslovili Ljubezen v višavah.

Minuli petek je v prostoru pred Viteško dvorano Posavskega muzeja Brežice potekalo odprtje razstave Vodovodni stolp: ljubezen v višavah, ki je nastala v sklopu projekta Združenja zgodovinskih mest Slovenije Refresh+. Mladi iz občine Brežice so se odločili oživeti legendo o vodovodnem stolpu skozi strip, ki tudi z vidika turizma predstavlja nov način, kako kulturno dediščino približati turistu v občini.

vodovodni_stolp_ljubezen_v_visavah (37)

Timotej Pavlin in Maja Šoba

Kot je uvodoma pojasnila povezovalka Vesna Kržan, je Občina Brežice v letu 2020 pristopila k Združenju zgodovinskih mest Slovenije, ki združuje 18 mest in letos slavi 20 let delovanja. Združenje je koordinator projekta Refresh+, katerega namen je vključiti umetnost v turistično ponudbo mest ter spodbuditi mlade pri ustvarjanju in inovacijah ter njihovemu delovanju na področju kulture, ki prinaša krepitev socialne kohezije in ustvarja priložnosti zaposlovanja. Slovenski del projekta je, da vsako mesto iz združenja izbere eno legendo, ki najbolje predstavlja identiteto kraja. Občina Brežice je v sodelovanju s Posavskim muzejem Brežice (pomembno vlogo je imela direktorica Alenka Černelič Krošelj, saj je priskrbela gradivo za raziskovanje) ter Zavodom za podjetništvo, turizem in mladino Brežice izbrala legendo, povezano z vodovodnim stolpom, ki je ena najvidnejših znamenitosti v Brežicah. Je kulturni spomenik lokalnega pomena z lastnostmi zgodovinskega in tehničnega spomenika, ki je okrašen z nizom osmih, v lesu oblikovanih src, sredi njih pa so okna, zastrta s polkni. Srca burijo domišljijo in soustvarjajo legendo o ljubezni med visokim cesarskim uradnikom takratne Avstro-Ogrske in Brežičanko. Legenda pravi, da se je uradnik zaljubil v domačinko in je svojo naklonjenost želel izkazati s srci na vodovodnem stolpu.
vodovodni_stolp_ljubezen_v_visavah (34)

Ogled razstavljenega stripa


Mladi oživeli legendo o vodovodnem stolpu

V projektu, ki obuja legendo domnevne ljubezni, so sodelovali mladi občani, ki so se odločili za sodelovanje zaradi nadgradnje svojega študija, ker ljubijo umetnost in cenijo kulturno dediščino ali pa so osebno povezani z zgodovino vodovodnega stolpa. Ne glede na motiv sodelovanja so mladi iz občine Brežice, nekateri tudi člani KUD Franjo Stiplovšek Gimnazije Brežice, celo leto razvijali idejo o pomenu vodovodnega stolpa kot simbola mesta Brežice in iskali nov pogled na omenjeno legendo. Razstavo sta predstavila Maja Šoba in Timotej Pavlin, ki sta poleg Eme Šušterič in Anje Krušnik Cirnski ter pod mentorstvom Loriane Bogovič sodelovala pri izdelavi stripa (za računalniško obdelavo je poskrbel Andraž Polutnik), ki so mu dali naslov Ljubezen v višavah. Kot sta dejala, so si najprej vodovodni stolp tudi ogledali in se seznanili z legendo ter se konec poletja resno lotili dela in začeli sestavljati besedilo za strip, nato pa ga še narisali in pobarvali.

"Modra" nit stripa sobivanje človeka in vode v Posavju

V stripu so želeli pokazati sobivanje človeka in narave, v konkretnem primeru vode v Posavju, ki sega že davno nazaj. Zato se zgodba začne okoli 7000 let nazaj, v času neolitika, ko se je uveljavilo kmetijstvo, nato se stripovska zgodba dotakne rimskega časa, ko so reke dobile večji ekonomski pomen, srednjega veka in zgodnjega novega veka oz. do druge svetovne vojne, ko je bilo v teh krajih zelo pomembno splavarstvo (predstavili so zgodbo Timotejevega prednika), kasneje se je zgodila pomembna sprememba odnosa do vode v Brežicah - gradnja vodovodnega stolpa, ki je omogočil vodovod v mestu. "Večina nas, ki smo mlajši, je odraščala v času, ko vodovodni stolp ni imel nobenega pravega pomena za nas, razen če smo šli kdaj spodaj v lokal na pijačo. Za en tak spomenik je to res velika škoda. Upamo, da bo z obnovo zdaj res postal spomenik vodi ter nas učil o pomenu čiste pitne vode za nas in za okolje. Strip ima odprt konec, saj smo v času vseobsegajoče okoljske krize in od naših dejanj je odvisno, ali bomo imeli zeleno prihodnost ali okoljsko uničenje. Z odprtim koncem smo želeli pokazati, da prihodnost ni zapisana v kamen, ampak je samo od nas odvisno, kako se bo odvila," je Timotej razložil "modro" nit celotne zgodbe v stripu.

Nekaj besed je ob tem spregovoril podpredsednik sveta KS Brežice Nejc Pozvek, ki je poudaril, da jih veseli, da je ideja, da se Brežice pridružijo Združenju zgodovinskih mest Slovenije, že obrodila sadove skozi projekt Refresh+. Poudaril je, da je še kako pomembno, da pri takih projektih sodelujejo mladi, ki se jih vse prevečkrat pozablja, saj se na ta način tudi seznanijo s preteklostjo njihovega domačega mesta. Odprtja razstave se je udeležila tudi predsednica KUD Franjo Stiplovšek GiB Nataša Šekoranja Špiler.

Brežiška ideja bo predstavljena tudi na zaključnem dogodku 18. novembra v Kopru, ko bo Združenje zgodovinskih mest Slovenije vsem mladim udeležencem podelilo certifikat o sodelovanju.

R. R.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»