Časopis za pokrajino Posavje
20.02.2019
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Mladi Kostanjevičani obudili tradicijo kulturnih festivalov

Objavljeno: Torek, 10.07.2018    Rubrika: KULTURA Redakcija
_DSC7505

Gledališka predstava nizozemskih pripovedovalcev Sahanda Sahebdivanija in Raphaela Rodana

Minuli konec tedna je v Kostanjevici na Krki zaznamoval dvodnevni kulturni festival, sestavljen iz gledaliških predstav in koncertov, ki ga je organiziralo Mladinsko društvo Kostanjevica na Krki.

Kot pravi programski vodja festivala, znani dramski in televizijski igralec Stane Tomazin, je bil namen festivala po desetletju zatišja obuditi tradicijo kulturnih festivalov, ki jih je v Kostanjevici na Krki vzpostavil Lado Smrekar z Dolenjskim kulturnim festivalom in Forma Vivo, nadaljevali pa so jo z Goginimi dnevi in festivalom Noster Nostri. »Poleg obstoječe kulturne ponudbe, ki jo predstavlja nekdanji samostan z Galerijo Božidar Jakac in Formo vivo želimo ponuditi sveže kulturne dogodke. Gledališki del festivala je namenjen vsem generacijam, koncertni del pa bolj mlajši in srednji generaciji,« je pojasnil Tomazin.
_DSC6278

Predstavo Nika Škrleca je dež pregnal pod streho (foto: Nastja Frey Gorše).V dveh festivalskih dneh so v prostorih Galerije Božidar Jakac pripravili tri gledališke predstave: prvi večer gledališko predstavo Naj gre vse v pi ali kako sem si zapomnil 3141 decimalk v izvedbi Brestaničana Nika Škrleca, ki si jo je ogledalo skoraj 300 ljudi in jo je moral Škrlec izvesti kar dvakrat, drugi večer pa predstavo v angleščini My father held a gun (Moj oče je nosil puško) v izvedbi nizozemskih pripovedovalcev Sahanda Sahebdivanija in Raphaela Rodana (pri gostovanju tujih pripovedovalcev so sodelovali še Pripovedovalski festival, Vodnikova domačija, Kulturno društvo Fabularij iz Krškega in Galerija Božidar Jakac) in predstavo v slovenščini Jetniška balada ljubljanskega Mini teatra, v kateri je nastopil tudi domačin Branko Jordan. Da mesto v večernih urah ni zaspalo, so poskrbeli s koncerti na travnati površini med Lamutovim likovnim salonom in pošto. Prvi večer so nastopili Novomeščani LUTO in MRFY ter Hrvati Them Moose Rush, drugi večer pa posavske legende Demolition Group, hrvaški band Svemirko in ljubljanski raperji AMNxSBO.

»Mislim, da so Kostanjevičani nekaj takega zelo pogrešali in da si to želijo. Kostanjevica to potrebuje, da se obudi ta kulturni nivo in da spet začnemo dihati kot kulturno mesto,« je odziv na festival ocenil Tomazin. Predsednik mladinskega društva Luka Krošl je povedal, da je pri organizaciji sodelovala več kot 30-članska ekipa, ki je vanj vložila veliko truda, saj je prva izvedba takšnega projekta vedno najtežja.

P. P., fotogalerija: P. P., Maruša Lapuh
 
« Nazaj na seznam