Časopis za pokrajino Posavje
19.04.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Mladi s prvim Zoranovim festivalom

Objavljeno: Sreda, 04.12.2019    Rubrika: KULTURA Bralci pišejo
Zoranovo BoS 4
V Bistrici ob Sotli je 29. in 30 novembra v organizaciji tamkajšnjega mladinskega društva potekal festival Zoranovo. Dvodnevni program je na različnih kotičkih kulturnega dogajanja v središču občine ponudil štiri dogodke z vrhunskimi umetniki.

Pester festivalski program je Mladinsko društvo odprlo z gledališko predstavo Andreja Rozmana Roze. Priznani režiser, igralec in pesnik je na odru bistriškega kulturnega doma uprizoril predstavo Kabarete Simpozij. Petkov program se je nadaljeval z glasbo v klubu Metulj. Glavni gost večera je bila legendarna ljubljanska punk skupina Carina, ki je predstavila svežo ploščo Nš člouk, nato je svoje glasbene trenutke obiskovalcem približal glasbeni novinar Igor Baštin, kot glasbeni ustvarjalec poznan pod imenom DJ Bjgor.

V sobotnem večeru je z dvema dogodkoma zadihal še hostel Gabronka. Ob sedmi uri zvečer so se obiskovalci družili s Tonetom Škrjancem, pesnikom in prevajalcem, čigar dela so našla svoje mesto v mnogih domačih in tujih antologijah slovenske sodobne poezije ter so prevedena v številne svetovne jezike. Med vrsto pesniških zbirk so obiskovalci spoznali zadnjo, naslovljeno Dihaj, za katero je prejel vrsto nagrad, lani tudi prestižno Jenkovo nagrado. Za tem so v družbi avtorja, priznanega fotografa Jožeta Suhadolnika, v galerijskih prostorih odprli še fotografsko razstavo Laibach iz zbirke Neue Slowenische Kunst 35 let, ki na ogled postavlja izbrana dela iz zbirke 60 črno-belih fotografij velikega formata, posnetih od 80-ih let naprej, ko se je ta kultna skupina pričela formirati.

Mladinsko društvo Bistrica ob Sotli je festival pripravilo ob dnevu nekdanje republike, starejšim generacijam poznanem kot prazniku, ki ohranja spomin na gradnjo temeljev nekdanje skupne države.

Velik del zaslug za njegovo izvedbo je imela potomka in še danes navdušena simpatizerka Šempetra, ki je povezala bistriško mladino z imeni ljubljanske urbane scene. Takšni dogodki praviloma niso komercialno usmerjeni in posledično ne privabljajo množice obiskovalcev, zagotovo pa so po načelu »manj je več in tisto kvalitetno« pripomogli k oblikovanju bistriškega kulturnega prostora kot enega izmed vidnejših ponudnikov kvalitetnih kulturnih vsebin.

E. Š.
« Nazaj na seznam