Časopis za pokrajino Posavje
25.06.2019
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Mladinski pevski zbori zaokrožili letošnji niz zborovskih revij v občini Brežice

Objavljeno: Petek, 05.04.2019    Rubrika: KULTURA Redakcija
Mladinski pevski zbori zaokrožili letošnji niz zborovskih revij v občini Brežice

Skupna pesem vseh nastopajočih

Med 1100 šolskimi zbori, kolikor jih deluje v Sloveniji, je tudi devet zborovskih zasedb, ki so nastopile na letošnji območni reviji mladinskih pevskih zborov Pustite nam ta svet, ki je minulo sredo pod okriljem brežiške izpostave JSKD potekala v avli ETrŠ Brežice. Na še zadnji pevski reviji v brežiški občini v tem spomladanskem času je prepevalo skupno kar 240 učencev višjih razredov pa tudi srednješolcev.

Mladinski pevski zbori zaokrožili letošnji niz zborovskih revij v občini Brežice

Na reviji se je prvič predstavil dekliški pevski zbor ETrŠ Brežice pod vodstvom Metke Lorger.

Kot prvi je pesmi Sončna ura, Roža na vrtu in Tvoje jutro zapel dekliški pevski zbor ETrŠ Brežice pod vodstvom Metke Lorger – dekleta so v tej zasedbi sploh prvič nastopila na območni reviji – ter z glasbeno spremljavo Dejana Jerončiča – klavir, Jasmine Motoh – klavir, Amadeja Gorenca – kitara in Tamare Blatnik – cajon. Sledil je nastop mešanega mladinskega pevskega zbora Gimnazije Brežice (zborovodji Simona Rožman Strnad in Dejan Jerončič, Simona Rožman Strnad – klavir), ki se je predstavil s pesmimi Libertas Animi Cibus, Komar z muho in Over the rainbow. Kot naslednji je zapel mladinski pevski zbor OŠ Artiče z zborovodkinjo Elo Verstovšek Tanšek (Špela Troha Ogorevc – klavir), in sicer pesmi Ena ptička priletela, Žitni klas in You’re gonna miss me (Cup song). Četrti po vrsti se je predstavil mladinski pevski zbor OŠ Bizeljsko (zborovodja Vilko Urek, Rok Beričnik – citre) s pesmimi Ptičja svatba, Slovenska dežela in The lion sleeps tonight. Drugo polovico nastopajočih je začela vokalna skupina Šestnajstinke, OŠ dr. Jožeta Toporišiča Dobova, z zborovodkinjo Matejo Rožman Lubšina (Brina Lubšina – klavir in Janja Ajster – ksilofon), ki je zapela pesmi Ciganček, Prava sreča in Barve miru. Mladinski pevski zbor OŠ Maksa Pleteršnika Pišece – zaradi odsotnosti učencev 8. in 9. razreda je nastopil v okrnjeni zasedbi – se je predstavil kot naslednji in pod taktirko Dejana Jerončiča (Špela Troha Ogorevc – klavir) zapel Sonček čez hribček gre, Čej so tiste stezice in Tam, kjer sem doma. Naslednji med nastopajočimi je bil mladinski pevski zbor OŠ Globoko z zborovodkinjo Majo Sakelšek (Špela Troha Ogorevc – klavir) in pesmimi Škrjanček poje, Pesem za dober dan in Banaha. Kot predzadnji se je predstavil združeni mladinski pevski zbor OŠ Velika Dolina in OŠ Cerklje ob Krki (zborovodkinja Tatjana Špan, Lucijan Cetin – klavir), ki je zapel pesmi Na ledu, Kukavica in We shall overcome. Nastope je zaključil mladinski pevski zbor OŠ Brežice z zborovodkinjo Milevo Kralj Buzeti (Špela Troha Ogorevc – klavir) in pesmimi Ena ptička priletela, Ptičja svatba in Gloria.

Kot je na začetku revije predstavila povezovalka Zala Rostohar, se je vsak zbor predstavil s tremi skladbami, od katerih je morala biti ena umetna pesem slovenskega avtorja, ki ni popevka, ena slovenska ljudska pesem v izvirni obliki ali priredbi in ena pesem po lastni izbiri. Zaželeno je bilo, da je vsaj ena izmed njih izvedena triglasno in ena a capella, torej brez spremljave, lahko tudi oboje hkrati po isti skladbi. Zbori, ki so upoštevali vsebinske pogoje in so tudi zvokovno prepričali, se bodo lahko uvrstili na regijsko tekmovanje otroških in mladinskih pevskih zborov, ki bo letos potekalo 10. maja v Semiču. Odločitev o tem so prepustili strokovni spremljevalki Katji Gruber, priznani slovenski zborovodkinji, pedagoginji in skladateljici.

Mladinski pevski zbori zaokrožili letošnji niz zborovskih revij v občini Brežice

Med podelitvijo priznanja Osminka

Vodja JSKD OI Brežice Simona Rožman Strnad je izrazila veselje, da avla ETrŠ Brežice ponuja odlične možnosti za petje, in se zahvalila vsem devetim zborovodjem, ki pevsko znanje tedensko razdajajo šolskim zborom. Nato je podelila še priznanje Osminka za vseh devet let prepevanja v osnovnošolskem zboru, ki so ga prejeli: David Bratanič, Tjaša Cvetkovič, Luka Čurič, Ela Godler, Karin Košak, Leona Rezelj Levak, Lara Marčetič, Nika Pavlič, Anja Piškur, Rubi Polovič, Maja Tomić in Marko Vogrin (vsi OŠ Brežice), Katarina Frece, Julija Kvartuh, Zala Mucko, Angela Novosel in Žana Žokalj (vse OŠ Velika Dolina), Larisa Kuhar, Ema Urbanč in Tina Urbanč (vse OŠ Cerklje ob Krki), Ana Francekovič in Lea Vrstovšek (obe OŠ Globoko), Larisa Dušič in David Omerzel (oba OŠ Maksa Pleteršnika Pišece), Brina Lubšina, Jannette Mežnarec in Gaja Molan (vse OŠ dr. Jožeta Toporišiča Dobova), Bojana Lupšina, Manca Mihelin, Vita Stermecki in Karla Žmavc (vse OŠ Bizeljsko) ter Ajda Ferlin, Janja Lapuh, Julijana Sušin in Špela Zlatič (vse OŠ Artiče).

Zaključna točka je bila pesem vseh nastopajočih – združenega mladinskega pevskega zbora z zborovodjem Vilkom Urekom in Dejanom Jerončičem na klavirju – Pustite nam ta svet.

Po eno zapeto pesem vsakega zbora in skupno pesem si lahko ogledate na Facebook profilu Posavskega obzornika.

R. R.
« Nazaj na seznam
»