Časopis za pokrajino Posavje
22.08.2019
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Mojca Širok z romanom Pogodba v krški knjižnici

Objavljeno: Sreda, 16.01.2019    Rubrika: KULTURA Redakcija
mojca sirok - knjiga pogodba VK (20)

Mojca Širok (levo) je roman predstavila v pogovoru s kolegico Darjo Groznik

V torek pod večer je Mojca Širok, novinarka RTV Slovenija in publicistka, v pogovoru s stanovsko kolegico Darjo Groznik v Valvasorjevi knjižnici Krško predstavila kriminalni roman Pogodba, ki ga je po petletnem snovanju, kakor je povedala, spisala leta 2017.

Istega leta je Mojca Širok za pričujoči roman prejela književno nagrado modra ptica, ki jo za najboljše še neobjavljeno knjižno delo podeljuje skupina Modra ptica. Roman je bil izdan v letu 2018 in je od tedaj že dvakrat ponatisnjen, literarna uspešnica avtorice pa uvrščena med 20 najbolj branih literarnih del minulega leta. Četudi gre za literarni prvenec Širokove, je pred tem spisala in izdala že več reportažnih knjig, in sicer leta 2010 Oblast brez obraza, istega leta knjigo Zadnji rimski cesar in štiri leta kasneje knjigo Od Benedikta do Frančiška. Analitično poznavanje političnega sistema in v vse tamkajšnje pore ukoreninjeno mafijo je pridobila v več kot desetletju življenja in dela kot dopisnica RTV Slovenija v Italiji in Vatikanu, o delu siciljanske mafije pa napisala in posnela tudi več reportaž.

Širokova je med drugim na predstavitvi romana Pogodba, ki se prične z umorom uspešnega rimskega odvetnika v bogati rimski četrti, temu pa sledita še prometna nesreča na drugem koncu Rima in samomor vplivnega mafijskega šefa, povedala, da gre pri pričujočem romanu po eni strani za fikcijo, po drugi strani pa je v njem povzela dogajanja z resničnim zgodovinskim ozadjem. Sicer, kot je dodala, tudi osebno kriminalke kot žanr najraje prebira, zatem pa v pogovoru z Darjo Groznik slušateljem predstavila delovanje mafije, za katero je značilno, da je ne le zgodovinsko ukoreninjena v italijanski prostor, temveč so njene lovke poleg obvladovanja teritorija razpredene skozi trgovino s kokainom in kriminal pa tudi v poslih z državo, predvsem na področju gradbeništva, javnih naročil in zdravstva. V pogovoru z obiskovalci je predstavila tudi Vatikan, življenje v Italiji in Sloveniji pa tudi delovanje oziroma življenje na območju EU.

Širokova, ki je od leta 2016 na TV Slovenija urednica in voditeljica odmevne tedenske zunanjepolitične oddaje Globus, bo od septembra dalje opravljala delo dopisnice iz Bruslja.

B. M.
« Nazaj na seznam
»