Časopis za pokrajino Posavje
19.05.2019
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Monografija, posvečena sevniškemu zdravniku

Objavljeno: Četrtek, 08.11.2018    Rubrika: KULTURA Redakcija
DSCN9709 (2)

Na knjižnicah policah je novo delo - monografija v spomin na sevniškega zdravnika Jurija Pesjaka st.

V torek zvečer, ko je v prepolni dvorani Alberta Felicijana na sevniškem gradu potekala slovesnost ob prejemu dveh certifikatov in donacije sevniškemu zdravstvenemu domu, je posebno čustven trenutek predstavljala predstavitev novega knjižnega dela – posvečenega v lanskem letu umrlemu utemeljitelju primarnega zdravstva v občini Sevnica, primariju mag. Juriju Pesjaku.

DSCN9693

Avtor knjige, Oskar Zoran Zelič, je vsebino predstavil na torkovi slovesnosti, ki jo je pripravil ZD Sevnica.

Snovalec vsebine, vesten raziskovalec sevniške preteklosti Oskar Zoran Zelič, v njej predstavlja uspešno življenjsko pot zdravnika, ki je »v Sevnici ustoličil sodobno medicino«. Posebno mesto v knjigi je namenjeno tudi njegovi prvi ženi, priljubljeni med pacientkami, a žal mnogo prezgodaj umrli zdravnici Mariji Rott Pesjak, ki je bila »pionirka sodobnega dispanzerja za žene in otroke« v sevniškem zdravstvenem domu.

Naslov monografije je preprost – In memoriam: prim. mag. Jurij Pesjak (1932–2017).

DSCN9690 (2)

Ob uvedbi zdravstvenih kartic je bil posnet tudi zelo kratek film.

Vsebino novega knjižnega dela, ki osvetljuje dogajanje v sevniškem zdravstvu, je avtor strnil v naslednji zapis: »Knjiga je – kot pove že njen naslov – posvečena v lanskem letu umrlemu utemeljitelju primarnega zdravstva v občini Sevnica, primariju mag. Juriju Pesjaku. V njej je orisana njegova bogata in uspešna življenjska pot, začenši z rojstnim krajem, Kovorjem pri Tržiču, mladost, šolanje, ljubezen in poroka ter po stažiranju njegova prva in hkrati končna postaja v življenju – Sevnica. Primarij mag. Jurij Pesjak je v Sevnici ustoličil sodobno medicino. Njegov najpomembnejši prispevek je v dvigu kakovosti zdravstvenih storitev prebivalcev občine Sevnica. Že vse od svojega prihoda v Sevnico leta 1959 si je prizadeval za gradnjo novega zdravstvenega doma, saj razvoj zdravstvene službe brez večjih prostorskih zmogljivosti ni bil mogoč. Sad njegovih prizadevanj je bil na referendumu leta 1969 izglasovani občinski samoprispevek za gradnjo zdravstvenega doma in lekarne. To je bil tedaj prvi samoprispevek v Sloveniji, v celoti namenjen razvoju zdravstvene službe. Zaslužen je za zgraditev zdravstvenega doma v Sevnici v letih 1970–1971, enega od prvih sodobno in namensko zgrajenih zdravstvenih domov v Sloveniji. Od njegovega slovesnega odprtja bo čez sedem dni minilo natanko 47 let. V 21 letih vodenja sevniške hiše zdravja je primarij mag. Pesjak s svojimi visokimi merili in neprestanimi vlaganji v izobraževanje samega sebe, zdravniškega in medicinskega kadra dosegel, da je bil Zdravstveni dom Sevnica po strokovni plati med prvimi v Sloveniji. Aktivno se je udejstvoval tudi v krovni zdravniški organizaciji, Slovenskem zdravniškem društvu, kjer je v osemdesetih in devetdesetih letih 20. stoletja sooblikoval razvoj družinske medicine v Sloveniji. Jurij Pesjak je poleg družbeno-političnega udejstvovanja v občini poseben pečat pustil v lovski organizaciji. Lovska družina Boštanj je bila zaradi njegovega vodenja pojem organiziranosti in strokovnega dela z divjadjo v Posavju. Svojo moč in znanje je ponesel tudi v Zvezo lovskih družin Posavja, kjer je opravljal številne funkcije, in v celoten slovenski prostor.«

Priznanemu sevniškemu zdravniku in ljubitelju lova je bila v veliko oporo njegova prva žena, prav tako zdravnica, Marija Rott Pesjak, ki si je prizadevala za strokovno izpopolnjevanje in posodabljanje dispanzerja za žene in otroke in ta je postal v sedemdesetih letih 20. stoletja eden najsodobneje opremljenih dispanzerjev v Sloveniji. O zdravnici, ki je mnogo prezgodaj zapustila moža ter hčer in sina, ki je tedaj obiskoval 3. letnik brežiške gimnazije, danes pa nadaljuje s svojo ženo Karin v sevniškem zdravstvenem domu zdravniško tradicijo svojih pokojnih staršev, vedo starejši prebivalci povedati marsikaj dobrega.

Bogato ilustrirana monografija, ki šteje 104 strani, je že drugo knjižno delo na temo zdravstva v Sevnici in dopolnjuje pred sedmimi leti izdano knjigo Razvoj zdravstva in lekarništva v občini Sevnica ter hkrati tudi drugo, ki govori o kakšnem pomembnem Sevničanu – za knjigo o domoljubu, publicistu in kladivarju prve Jugoslavije, Ernestu Kruleju.

S. R.
« Nazaj na seznam