Časopis za pokrajino Posavje
19.01.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Motivi doline Sopote na slikarskih platnih

Objavljeno: Ponedeljek, 14.09.2020    Rubrika: KULTURA Redakcija
Slikarska razstava o dolini Sopote (32)

Obiskovalci so si ogledali razstavo v skladu s priporočili NIJZ.

Minuli četrtek je pred vhodom v radeško knjižnico potekalo odprtje slikarske razstave Po dolini Sopote, v kateri si gozd, voda in človek podajajo roke že tisočletja.

Slikarska razstava o dolini Sopote (39)

Mojca Musar ob svoji sliki.

»Dolina Sopote leži v nedrjih Kuma in predstavlja južno mejo Kumljanskega hribovja. Ime in obraz ji daje potok Sopota, ki izvira okoli 700 metrov visoko pod vasjo Velika Preska in se skozi 18 kilometrov dolgo divjo, slikovito in ozko dolino s številnimi brzicami in slapiči prebija vse do Radeč, kjer se na nadmorski višini približno 200 metrov izliva v reko Savo. Porečje Sopote meri skoraj 60 km2, od tega je gozdnih kar 70 odstotkov površin. Najslikovitejši del potoka se nahaja ravno pod kumskim očakom in na drugi strani pod vasjo Svibno, kjer je v dolomitno podlago voda vrezala ozko sotesko, skoraj vse do vasi Jagnjenica. Tako potok s svojim razgibanim naravnim tekom, brzicami in tesnimi prehodi predstavlja enega najlepših vodnih tokov v tem delu Slovenije,« je predstavljala značilnosti doline, skozi katero teče Sopota, moderatorka odprtja razstave Ana Novak.
Slikarska razstava o dolini Sopote (24)

Tanja Košar in Marija Oven sta se z veseljem odzvali k slikarskem ustvarjanju.

»Naši predniki so že dolgo nazaj prepoznali to lepoto, a poleg naravnih vrednot, ki jih ponuja dolina, ne smemo pozabiti še na njeno vlogo pri oblikovanju človeka v tem prostoru. Ob Sopoti je bila že od nekdaj speljana in za takratni čas zelo pomembna strateška trgovska pot proti Ljubljani. O tem pričajo še nekateri ostanki mlinov in žag, ki jih je bilo v preteklosti na tem območju obilo. Sopota in njeni pritoki so poganjali vsaj 38 mlinov, 15 žag, štiri kovačnice in tri elektrarne,« je nadaljevala z opisom doline, kjer si gozd, voda in človek še vedno podajajo roke.

Slikarska razstava o dolini Sopote (20)

Predsednik radeškega društva ljubiteljev likovne umetnosti Ludvik Kos se je zahvalil moderatorki odprtja slikarske razstave Ani Novak s sladko dobroto.

Naravne danosti doline, ki navdušuje v vseh letnih časih, so na slikarsko platno prenesli Amina Kolarič iz Celja, Cvetka Berginc, Jožica Šeško, Sabina Kern in Jožica Caihen iz Laškega, Pavla Černigoj iz Sevnice, Zdravko Červ in Darko Blažič iz Novega mesta ter članice in člani Društva ljubiteljev likovne umetnosti Radeče – Marija Oven, Mojca Musar, Tanja Košar, Nevenka Flajs, Boris Koteski, Ivo Kašič in Ludvik Kos, ki je tudi predsednik društva.

Slikarska razstava o dolini Sopote (28)

Dve izmed stalnih obiskovalk kulturnih prireditev, predsednica Prosvetnega društva Vrhovo Andreja Burkelc Klajn in ravnateljica GŠ Laško – Radeče Rosana Jakšič.

Odprtje razstave sta z igranjem na harmoniko popestrila učenca GŠ Laško - Radeče Matija Lazar, ki je zaigral znano Avsenikovo Slovenija, od kod lepote tvoje, in Nik Strnad z ljudsko skladbo Zlati časi.

S. R.
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte