Časopis za pokrajino Posavje
25.05.2019
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Muzej so ustvarili in soustvarjajo ljudje s svojimi znanji in veščinami

Objavljeno: Nedelja, 03.03.2019    Rubrika: KULTURA Redakcija
posavski_muzej_brezice_dan_delnicarjev_znanj_in_vescin15

Muzejska delavnica rezbarjenja in animacije vrst lesa

V Posavskem muzeju Brežice so pozno popoldne in večer prve marčevske sobote namenili dnevu delničarjev znanj in veščin ter obeležitvi 70-letnice poimenovanja muzeja Posavski muzej Brežice. To je bil tudi nekakšen uvod v praznovanje 70-letnice muzeja, ki bo svoj vrhunec doživelo na dan njegove ustanovitve 26. junija.

posavski_muzej_brezice_dan_delnicarjev_znanj_in_vescin45

Danilo Pečnik ob delu Franja Stiplovška, ki ga je muzej odkupil

Kot nam je povedala direktorica muzeja Alenka Černelič Krošelj, je bilo ravno 2. marca 1949 potrjeno, da se bo muzej imenoval Posavski muzej Brežice, zato so želeli ta mejnik obeležiti s podporniki, prostovoljci, ki jim pravijo kar delničarji, saj svoja znanja, veščine in čas delijo z muzejem ter mu pomagajo pri raznih aktivnostih. »Ves čas želimo poudarjati, da smo sicer nastanjeni v brežiškem gradu, a imamo v imenu posavski, zato vedno radi povabimo in gostimo ljudi tudi iz ostalih posavskih občin,« je pojasnila in dodala, da muzeja ni brez ljudi, ki imajo radi dediščino. Tako so ta dan povabili enajst rokodelcev oz. t. i. delničarjev znanj in veščin, ki prihajajo iz vseh štirih občin ustanoviteljic muzeja (Krško, Brežice, Sevnica in Kostanjevica na Krki).
posavski_muzej_brezice_dan_delnicarjev_znanj_in_vescin67

Za zaključek muzejskega dogodka je Mešani pevski zbor Viva predstavil svoj tekmovalni program, s katerim bo v kratkem nastopil v estonskem Talinu.

Predstavili so se: Stojan Schaffer (žganje v les), Nevenka Slapar (kvačkanje), Franc Černelič (kovaštvo), Ivanka Černelič Jurečič (kaligrafija), Tatjana Petrič (psihološka analiza osebnosti na osnovi pisave), Sonja Levičar (izdelava papirnatih rož), Mateja Bogovič Fifnja (tkanje), Aljaž Arh in Anton Petrovič (kot Jurij Dalmatin in Janez Vajkard Valvasor), Dragica Perc (klekljanje), Jožica Petrišič (izdelovanje pisanic), Mirjana Marinčič (branje poezije in proze), muzejski konservator-restavrator Aleš Vene pa je z delavnico rezbarjenja in animacije vrst lesa začel projekt Znanje in veščine iz depoja 3: Les in rezbarjenje.

Posavski muzej Brežice je tudi prva ustanova, ki je v svojem nazivu nosila pridevnik posavski, je vsaj glede na njihovo vedenje potrdila Černelič Krošljeva. Posavski muzej Brežice izvira iz zametkov muzeja v Krškem (30. septembra 1939 je bilo ustanovljeno Muzejsko društvo za politična okraja Krško in Brežice), ki je bil leta 1948 preseljen v grad Brežice. 2. marca 1949 je Okrajni ljudski odbor Krško – Poverjeništvo za prosveto potrdil, da se strinja s poimenovanjem v Posavski muzej v Brežicah, ki naj zajame vso zgodovinsko problematiko in razvoj celotnega okraja.


PREDSTAVILI NAKUP IN DONACIJE

Obenem so predstavili dve pomembni zgodbi, zadnji pridobitvi muzeja. Kot prvo nakup dela Franja Stiplovška iz zasebne zbirke Danila Pečnika. Za sliko je denar prispevalo Ministrstvo za kulturo, odkupili pa so jo po nižji ceni od tržne. »Bolje, da je v muzeju za manj denarja, kot da bi bila nekje manj opazna za več denarja,« je komentiral 88-letni Pečnik in opisal, da gre na sliki za kraj, kjer se je srečeval s svojo prvo simpatijo (takratna pekarna Vodopivec). Kot drugo pa izbor donacij zgodovinarja, Brežičana Roberta Šupeta, ki je zvest obiskovalec in sledilec dela Posavskega muzeja Brežice. Ozadje donacij sta predstavili muzejski sodelavki Stanka Glogovič in Maja Marinčič. Šupe je od prve donacije septembra 2017 do danes Posavskemu muzeju podaril več kot 700 predmetov. Med njimi so razglednice z vsega sveta, kovanci, očetove medalje, osebni dokumenti in pištola ter mamin nakit in dekorativni predmeti. Izbor donacije, predstavljene v vitrini, govori življenjsko zgodbo Šupetovih staršev. V njej so na ogled mamine najljubše ogrlice, dve jantarni in ena iz muranskega stekla, ter njej ljuba svetlo modra vaza. Od očetovih predmetov je predstavljenih šest vojaških medalj iz obdobja njegovega službovanja v vojski JLA in priložen uradni potni list SFRJ za potrebe službovanja v Libiji, kjer je poučeval vojaške kadre.

ZAKLJUČILI V VIVINI DRUŽBI

Zaključek dneva je bil malo bolj slovesen, saj so se navzoči zbrali v Viteški dvorani, kjer so prisluhnili koncertu oz. tekmovalnemu programu Mešanega pevskega zbora Viva Brežice, ki se v kratkem odpravlja na mednarodno zborovsko tekmovanje v estonski Talin, in kot je dejala zborovodkinja Simona Rožman Strnad, so počaščeni, da so bili povabljeni na to tekmovanje, na katerem jim bodo družbo delali sami izvrstni pevski zbori. Druženje so zaključili s posebno zdravico v grajski vinski kleti, ki bo v bližnji prihodnosti spet oživela.

R. R.
« Nazaj na seznam
»