Časopis za pokrajino Posavje
25.05.2022
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Na Banovi domačiji odprli sadjarsko zbirko

Objavljeno: Petek, 13.05.2022    Rubrika: KULTURA Redakcija
banova_domacija_otvoritev_sadjarske_zbirke (87)

Mlada folklorna skupina KUD Oton Župančič Artiče v enem od prostorov sadjarske zbirke na Banovi domačiji v Artičah

Na Banovi domačiji v Artičah so minuli ponedeljek uradno odprli muzejsko zbirko – gre za sadjarsko zbirko, poimenovano Posavje – sadjarski raj. V projektu so združili moči Sadjarsko društvo Artiče, KS Artiče, Posavski muzej Brežice in Fakulteta za turizem Univerze v Mariboru, v prihodnosti ima namen pri tem sodelovati tudi še ZPTM Brežice.

Postavitev zbirke je bilo zahtevno in dolgotrajno delo

Po besedah direktorice PMB Alenke Černelič Krošelj so k projektu postavitve sadjarske zbirke v Banovi domačiji, ki jo je označila za »srečališče oz. stičišče različnih časov«, pristopili že pred nekaj leti, ko so pregledali in naredili popis vseh predmetov s področja sadjarstva ter jih začeli ustrezno pripravljati na postavitev. »Gre za zelo zahtevno in dolgotrajno delo, ker je vse postavljeno v leseni stavbi in zato pod vplivom različnih zunanjih dejavnikov. Hkrati smo morali tudi očistiti zbirko, dodati obrazložitve, od kod so predmeti prišli, skratka, jim dodati kontekst, kajti ideja je, da gre bolj za posavske predmete in predmete z artiško identiteto, ki je zelo sadjarska. Temu smo dodali še nekaj o artiških sadjarjih skozi čas,«
banova_domacija_otvoritev_sadjarske_zbirke (54)

S skupinsko fotografijo pred vhodom v sadjarsko zbirko so le-to tudi uradni predali namenu.

je opisala in dodala, da bo treba za stalno zbirko seveda redno skrbeti, v tem primeru še toliko bolj, ker so predmeti leseni in postavljeni v dveh lesenih prostorih, ki sta specifična. Prav tako bo treba poskrbeti, da bo zbirka obiskana. Kot je še dejala, so veseli iniciative s strani Sadjarskega društva Artiče, ki je tudi zbralo razstavljene predmete, po postavitvi tovrstne zbirke, ki predstavlja velik pomen in dediščino tudi za sam kraj. Od več kot 300 zbranih predmetov jih je v zbirki nekaj manj kot 40, ostali so bili prav tako očiščeni in urejeni s strani konservatorsko-restavratorske delavnice muzeja ter so spravljeni na varnem. Černelič Krošelj je še povedala, da bi bilo prav, da se sadjarska zbirka, ki je zagotovo pomembna pridobitev, uvrsti tudi v turistično ponudbo kraja, s tem namenom je zraven v projektu tudi Fakulteta za turizem.

34 razstavljenih sadjarskih predmetov

banova_domacija_otvoritev_sadjarske_zbirke (40)

Nad postavitvijo sadjarske zbirke je bdela etnologinja Stanka Glogovič iz PMB.

Etnologinja Stanka Glogovič iz PMB je poudarila, da je bila bogata dediščina sadjarstva v Posavju in še posebej v KS Artiče eno glavnih izhodišč za postavitev sadjarske zbirke, »pomembno pa je tudi to, da gre za ohranitev kulturne dediščine v naravnem okolju«. Kot je dejala, je bilo zanjo kot etnologinjo izziv postaviti zbirko v kulturnem spomeniku lokalnega pomena, kar Banova domačija je, in to v prostorih, ki so bili prvotno namenjeni gospodarski dejavnosti. Navedla je, da je v zbirki postavljenih 34 predmetov tako z ožjega območja Artič in okolice kot tudi širšega Posavja. Razstavljene predmete spremljajo besedilni panoji, med katerimi sta dva glavna, na katerih je predstavljena dediščina sadjarstva v Posavju s poudarkom na kulturni dediščini sadjarstva v Artičah. Ker gre za stalno postavitev, so bili še posebej pozorni, da imajo ti predmeti dolgo življenjsko dobo, zato je tudi trajalo dlje časa, da so jih restavrirali, konservirali in zaščitili proti škodljivcem. Ob tej priložnosti se je zahvalila vsem, ki so kakor koli pripomogli k postavitvi sadjarske zbirke.
banova_domacija_otvoritev_sadjarske_zbirke (9)

V zbirki je 34 sadjarskih predmetov iz artiških koncev in širšega Posavja.


Preprečili propad gospodarskega poslopja

Z Banovo domačijo upravlja KS Artiče. Zgodba o ureditvi sadjarske zbirke na Banovi domačiji, ki se odvija že dalj časa, je po prizadevanjih predsednice sveta KS Artiče Nataše Sagernik z dnem odprtja dobila povsem nov pomen. Kot je navedla, jo je k temu najbolj spodbujal glavni izvajalec Milan Pintarič, saj so pod njegovim vodstvom ter s pomočjo KS, društev in posameznikov, ki so praktično čisto vsi po vrsti prijeli metlo v roke in vse pospravili, uspeli gospodarsko poslopje, ki je del Banove domačije in se je že podiralo, spraviti spet nazaj v funkcijo do te mere, da so lahko v njem razstavili sadjarske predmete. Ker brez mladih ne gre, so k sodelovanju povabili tudi študente Fakultete za turizem. »Čaka nas še veliko dela, a glede na to, da volja je, mislim, da se bo za nadaljevanje urejanja Banove domačije našlo tudi kar nekaj evropskih sredstev, s katerimi bomo lahko v prihodnosti to domačijo lepo zaokrožili in dali dodano vrednost tako Artičam kot Posavju,« je še poudarila Sagernik.
banova_domacija_otvoritev_sadjarske_zbirke (48)

Nekaterim prisotnim študentkam sta doc. dr. Barbara Pavlakovič in Tjaša Alegro s Fakultete za turizem podelili nagrade za sodelovanje v raziskavi o turističnem potencialu Banove domačije.


Študenti raziskali, da si Artičani želijo razvoja Banove domačije

V idejo o turističnem potencialu Banove domačije so se poglobili študenti Fakultete za turizem in v okviru dveh študijskih predmetov (Praktikum 1 in Trženjsko komuniciranje) izdelali temeljito študijo izvedljivosti. Doc. dr. Barbara Pavlakovič in Tjaša Alegro sta pojasnili, da so študenti pri svoji raziskavi ugotovili, da je v Artičah in konkretno na Banovi domačiji zaznati določeno turistično ponudbo in povpraševanje, še posebej družin z otroki, šolskih skupin in seniorjev, ter da si tako prebivalci Artič kot sama občina želijo razvoja Banove domačije in vidijo potencial tudi v prihodnje, ustvarjali pa so tudi inovativne in zapomljive turistične produkte za Banovo domačijo in okolico. Sodelujoči študenti so bili: Nika Iza Jarc, Neža Pratengrazer in Nina Mešiček, Andreja Žabkar in Kaja Šetinc, Maruša Rau in Tjaša Randl, Tadej Nered in Aljaž Zupan, Anja Fistrovič in Anamari Pušnik, Monika Škedelj in Manja Gorenc, Radovan Ćopić in Iva Živković, Marina Gelo ter Nina Savnik, ki je nagrajenka KS Artiče in katere produkt je bil prepoznan kot trenutno najbolj izvedljiv.

Predsednik Sadjarskega društva Artiče Mitja Molan je izpostavil, da bodo razstavljeni predmeti vzgled in ponos tudi bodočim rodovom ter bodo z njihovo pomočjo pokazali, kako so nekoč v teh koncih sadjarili, saj je sedanje sadjarjenje povsem drugačno kot nekdaj. »Tu notri ni samo zgodovina, ampak tudi vsi akterji sadjarstva v naših krajih. Upam, da si bo čim več obiskovalcev ogledalo sadjarsko zbirko kot tudi Banovo domačijo,« je dejal.

Levec: Načrti za prihodnost Banove domačije so obetajoči

Lastnica Banove domačije je Občina Brežice. Podžupanja Mila Levec je izpostavila, da v Artičah spoštovanje do kraja izkazujejo z ohranjanjem in oživljanjem starih običajev, medgeneracijskim in medkulturnim povezovanjem, povezovanjem lokalnih interesov, kar nedvomno krepi dialog med preteklim in sedanjim. Dodala je, da Banova domačija in z njo povezane aktivnosti zagotovo predstavljajo biser kulturne dediščine in pravi turistični potencial. »Prvi skupni koraki so že opravljeni. Skupaj z vami smo poskrbeli za legalizacijo kmečke hiše, delno obnovo gospodarskega poslopja in domačije ter preuredili stan v sadjarsko zbirko, s čimer smo obogatili in popestrili ponudbo. Tudi načrti za prihodnost so obetajoči, ti gredo v smeri krepitve trajnostnega razvoja skupne infrastrukture, dviga kakovosti ponudbe in s tem konkurenčnosti destinacije, višanja kakovosti doživetja turistov ter dviga dodane vrednosti v turizmu,« je pojasnila Levec.

S skupinsko fotografijo pred vhodom v sadjarsko zbirko so le-to tudi uradni predali namenu. Odprtje je povezovala Ana Molan, v kulturnem programu so nastopili mladi folklorniki KUD Oton Župančič Artiče, med katerimi velja izpostaviti Zalo Omerzu, Marušo Kodrič in Matijo Molana, v artiškem narečju in oblečena v nošo pa je navzoče nasmejala tudi predsednica KUD Oton Župančič Artiče Jana Kovačič.

R. R.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte