Časopis za pokrajino Posavje
29.03.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Na Banovi domačiji večer poezije Ernestine Rožman

Objavljeno: Sobota, 15.08.2020    Rubrika: KULTURA Redakcija
veceri_na_banovi_domaciji_ernestina_rozman (11)

Ernestina Rožman se je na Banovi domačiji predstavila s svojo poezijo.

V petek je v Artičah potekal t. i. Večer na Banovi domačiji, na katerem se je s svojo poezijo predstavila Ernestina Rožman, ki je širši javnosti znana predvsem po svojih kritičnih razmišljanjih, objavljenih v časopisih in revijah, tokrat pa so obiskovalci spoznali tudi njeno poetično plat.

veceri_na_banovi_domaciji_ernestina_rozman (12)

Prizorišče drugega Večera na Banovi domačiji v organizaciji literarne sekcije KUD Oton Župančič Artiče

"Če se dobro spomnite, smo nekoč tukaj na Banovi domačiji že peli, plesali, igrali in počeli marsikaj drugega, tako da zdaj to spet počasi oživljamo," je uvodoma dejala nova predsednica KUD Oton Župančič Artiče Jana Kovačič. Dogodek je namreč organizirala literarna sekcija artiškega kulturno umetniškega društva. Drugi Večer na Banovi domačiji je bil torej namenjen Ernestini Rožman (vsi jo poznajo kot Erno), poznano tako v domačem kraju - doma je iz Arnovega sela - kot tudi drugje po Sloveniji. "Erna je oseba, ki zna besede preliti na papir ter svoje izkušnje, kritične poglede na svet in prijetne misli deliti z bralci, tako da je v tem pogledu izjemno pogumna oseba," je predstavila Rožmanovo. Slednja je dejala, da jo verjetno ljudje bolj poznajo kot pisko različnih pisem bralcev v časopisih in drugih javnih občilih, predvsem njena kritična razmišljanja, "a življenje je sestavljeno iz zelo dobrih strani, nekaj pa je tudi takšnih senčnih, ki jih je treba včasih postaviti na svetlo". In tako so nastale tudi številne pesmi, ki jih je v tem večeru ob čutni glasbeni spremljavi predstavila. "Papir, svinčnik in računalnik so mi rešili življenje, ki je bilo nekajkrat postavljeno na zelo trdo preizkušnjo," je poudarila.

Med recitiranimi pesmimi, ki so nastale v zadnjih petih letih, so se znašle npr. Kovaška, Ustvarjalna kriza, Oda ljubezni, dve pesmi (himni) o selih (Arnovem in Dečnem), pesmi bolj vesele narave, ki jih je napisala na taborih otrok, ko je bila še zaposlena na VDC Brežice, pesmi z bolj žalostno tematiko, ki so nastale na podlagi življenjskih preizkušenj, pa pesem, posvečena materi, "apokaliptične" pesmi, veliko jih je nastalo v zadnjega pol leta, odkar je vdova (ena takšnih je tudi Moj občutek, kadar sem sama) itd. Vsako pesem je tudi na kratko pokomentirala, tako da so poslušalci izvedeli ozadje njenega nastanka, in dodala kakšno pomenljivo misel, kot npr. da se danes ljudje ne zavedamo ene same stvari - da je življenje samo eno.

Rožmanova je ob tem izrazila veselje, da je lahko večer preživela v družbi svoje družine, ki jo podpira na vsakem koraku njenega življenja, prijateljev in znancev. Uspešni izpeljavi Večera na Banovi domačiji je služilo tudi vreme, saj so ga uspeli zaključiti še ravno pravi čas, preden se je nato razbesnelo petkovo večerno neurje.

R. R.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam