Časopis za pokrajino Posavje
3.10.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Na četrtem koncertu Pesmi Posavja poslušalcem najzanimivejši MePZ KUD Oton Župančič Artiče

Objavljeno: Torek, 23.05.2023    Rubrika: KULTURA Redakcija
DSC_6537

Najzanimivejša pevska zasedba četrtega koncerta Pesmi Posavja 2023 je postal MePZ KUD Oton Župančič Artiče.

Četrti in hkrati zadnji koncert letošnje že 48. območne revije odraslih pevskih zasedb Pesem Posavja je minulo nedeljo potekal v cerkvi sv. Roka v Brežicah (tu je v petek potekal tudi že drugi koncert), na katerem se je predstavilo sedem zasedb, pet iz brežiške in dve iz sevniške občine. Za najzanimivejšo so poslušalci oz. obiskovalci izglasovali Mešani pevski zbor KUD Oton Župančič Artiče, ki si je ta naziv prislužil tudi že lani.

Artiški zbor, ki ga vodi zborovodkinja Simona Rožman Strnad, je tudi nastopil kot prvi in zapel pesmi Mamca, pošljite me po vodo in Vrtiljak (na klavirju jih je spremljal Dejan Jerončič). Zbor letos praznuje že 40. leto delovanja. Pred dvema letoma se je pomladil in tako zdaj deluje v skoraj povsem spremenjeni zasedbi. Vodenje zbora je prevzela Simona Rožman Strnad, občasno pa ji na pomoč priskočita tudi Dejan Jerončič in Stanka Turšič Pungerčar. Enkrat tedensko se srečujejo na vajah, kjer prepevajo predvsem slovenske ljudske pesmi, kakšno popevko in druge preproste zborovske skladbe. 
DSC_6532

Prehodni pokal je vodja JSKD OI Brežice Simona Rožman Strnad podelila predsedniku artiškega zbora Andražu Zaplotniku.


Za njim je sledil nastop Moškega pevskega zbora Bizeljsko, ki je pod zborovodstvom Nika Ogorevca zapel pesmi Amazing Grace in Slakovo Čebelar. Bizeljski zbor neprekinjeno neguje zborovsko glasbo od leta 1976, sodeluje na prireditvah in proslavah predvsem v domačem kraju, po Sloveniji in tudi v tujini. Do zdaj je izdal dve zgoščenki, nastopil pa je tudi v razvedrilnih oddajah RTV Slovenija in od jeseni 2013 ga vodi Niko Ogorevc. V pandemskih letih je svoje delovanje preselil na splet, saj razen nekaj redkih izjem ni nastopal v živo pred publiko. Ob 45-letnici delovanja zbora so posneli koncert in ga objavili na spletu, na avtorski pesmi predsednika Slavka Mihelina V Martinovi repnici in Nazdravimo z majoliko pa posneli tudi videospota. 
DSC_6510

Vsi (zboro)vodje in predstavniki nastopajočih pevskih zasedb


Kot tretji se je predstavil Mešani pevski zbor KD Franc Bogovič Dobova ter pod taktirko zborovodje Aljaža Božiča prepeval pesmi Borisa Kovačiča v priredbi Janka Avsenaka Lepšega časa ni in Nocoj. Pevsko tradicijo neguje že 35. leto zapored in izvaja letne koncerte z zanimivo paleto gostov za različne priložnosti. Nedavno so v Viteški dvorani Posavskega muzeja Brežice svoje oboževalce očarali s celovečernim koncertom Ko jablane zacveto, saj so skupaj z gosti ob instrumentalni spremljavi zapeli zlate melodije Borisa in Stanke Kovačič. Njihovemu pečatu truda največ doprinese tradicionalni božično-novoletni koncert in druge prireditve ob sodelovanju z ostalimi petimi sekcijami, društvi domače krajevne skupnosti in učenci OŠ dr. Jožeta Toporišiča Dobova. 
DSC_6511

Med skupno pesmijo vseh nastopajočih


Naslednji nastopajoči je bil Moški pevski zbor KD Ivan Kobal Krška vas z zborovodjo Francem Vegljem, predstavil se je s pesmima Lep spomin je nate, mati in ljudsko Pleničke je prala. Zborovska pesem se v Krški vasi sliši že vse od leta 1927. V častitljivih 95 letih neprekinjenega ustvarjalnega dela zadnjih devet let znanje pevcem predaja Franc Vegelj. Zbor združuje pevce različnih generacij in si prizadeva ostati mlad bodisi v programski zasnovi bodisi po družabnih in prijateljskih vezeh. Redno sodeluje tudi na kulturnih prireditvah, kot so srečanja zborov, Vinkovih ali ljudskih pevcev v domačem kraju, občini, regiji in širom po Sloveniji. 

Oktet Jurij Dalmatin, ki je nastopil kot naslednji in ga vodi Petra Stopar, je zapel pesmi Oreh in Hello Mary Lou. Pred leti poznan kot Boštanjski fantje je najstarejša vokalna skupina v Boštanju in neprekinjeno prepeva od leta 1964. V zadnjih letih se je precej pomladil, saj združuje fante v povprečju malo nad 35 let. Vodenje okteta je prevzela domačinka Petra Stopar. Med njegove dosežke se je v zadnjih letih vpisalo mnogo priznanj v domovini in tujini. Uspehi fantov so pripomogli k povabilu slovenske skupnosti iz Melbourna v Avstraliji, kjer je oktet koncertiral na gostovanju v sklopu kulturnega praznika v Melbournu in Adelaidi v letu 2017, dve leti kasneje pa so očarali še v štirih mestih Argentine.
DSC_6469

Obiskovalci koncerta v cerkvi sv. Roka v Brežicah


Mešani pevski zbor Cerklje ob Krki, ki je nastopil kot predzadnji, je pod vodstvom zborovodkinje Stanke Turšič Pungerčar in klavirsko spremljavo Andreja Resnika zapel koroško ljudsko So še rož'ce u hart'lnu žavovale in Hallelujah, I just love him (her) so. 'Rojstvo' cerkljanskega zbora sega v leto 1977, ko je v vlogi mladinskega pevskega zbora s petjem krasil svete maše. Leta 2005 se je priključil KD Cerklje ob Krki (včasih KD Planina). V njihovi glasbeni zakladnici najdemo ljudske pesmi, priredbe, avtorske domače in tuje skladbe, ki jih izvajajo na prireditvah v domačem okolju in drugod, na porokah, slovesnostih in enkrat mesečno na svetih mašah v domači župniji. 

Nastope je zaključila Vokalna skupina Veritas, ki jo sestavljajo Sara Praznik (vodja), Mateja Repovž Lisec in Tadeja Udovč. Ob klavirski spremljavi Dominika Jakšiča so zapele koroško ljudsko Dečva pa v hartlcu in prekmursko ljudsko Zrejlo je žito. Delujejo od aprila 2022 ter nastopajo na akustičnih pevskih večerih, prireditvah, samostojnih koncertih ali ob spremljavi pihalnega orkestra v domači občini in širše izven njenih meja. 

Vodja JSKD OI Brežice, ki je bil skupaj z ZKD Brežice tudi organizator koncerta, Simona Rožman Strnad je najprej podelila priznanja za sodelovanje zborovodjem oz. vodjem pevskih zasedb, nato pa še prehodni pokal za najzanimivejšo zasedbo po izboru poslušalcev - le-tega je drugo leto zapored prejel MePZ KUD Oton Župančič Artiče, v njegovem imenu ga je prevzel predsednik zbora Andraž Zaplotnik. Naj ob tem omenimo, da je bila na prvem koncertu na gradu Rajhenburg za najzanimivejšo zasedbo izbrana Vokalna skupina Gloss, na drugem v Rokovi cerkvi Moški pevski zbor Kapele in na tretjem v župnijski cerkvi v Boštanju MePZ Srebrni glas DU Sevnica. 

Revijo je strokovno spremljala Danica Pirečnik, priznana slovenska zborovodkinja in glasbena pedagoginja, povezovala pa jo je Romana Žnideršič. Na koncu vseh nastopov so vsi zbori pod taktirko Stanke Turšič Pungerčar in korepetitorstvom Dejana Jerončiča zapeli skupno pesem Mlade oči Jureta Robežnika, ki jo letos v spomin na lani preminulega mojstra slovenske popevke prepevajo na vseh območnih revijah po Sloveniji.R. R.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»