Časopis za pokrajino Posavje
30.11.2022
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Na državni reviji Napev – odsev v Artičah zmagala Béročka iz Ljutomera

Objavljeno: Torek, 22.11.2022    Rubrika: KULTURA Redakcija
artice_napev_odsev_drzavna_revija_poustvarjalcev_glasbenega_izrocila (50)

Zmagovalni duet Béročka sestavljata Selma Franov in Marinka Prelog.

V soboto, 19. novembra, se je v Prosvetnem domu Artiče odvila državna revija poustvarjalcev slovenskega glasbenega izročila Napev – odsev. Občinstvo je dvorano napolnilo do zadnjega kotička in skupaj z nastopajočimi, med katerimi so bili tudi Kapelski pubje, ustvarilo čudovito vzdušje.

Prireditev najboljših ljubiteljskih poustvarjalcev glasbenega izročila v organizaciji »Folklorne dejavnosti« s producentko Tjašo Ferenc Trampuš, Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti (JSKD) in območno izpostavo JSKD Brežice je spremljala tudi tričlanska strokovna žirija v sestavi Petra Trobec, Matej Jevnišek in Blaž Andrejka. Slednja je ob koncu prireditve razglasila in podelila nagrade za 1., 2. in 3. mesto.
artice_napev_odsev_drzavna_revija_poustvarjalcev_glasbenega_izrocila (57)

Drugouvrščeni Maroltovke in Maroltovski godci


Zmagovalka državne revije poustvarjalcev glasbenega izročila Napev – odsev je postala Béročka (Selma Franov in Marinka Prelog) iz Zavoda Herbija Prlekija iz Ljutomera, 2. mesto je strokovna žirija dodelila zasedbi Maroltovke in Maroltovski godci iz Akademske folklorne skupine France Marolt iz Ljubljane, 3. mesto pa so zasedli Šuštarji iz KD Rudija Jedretiča Ribno.
artice_napev_odsev_drzavna_revija_poustvarjalcev_glasbenega_izrocila (44)

3. mesto je pripadlo Šuštarjem.


Deseterico nastopajočih na državni reviji poustvarjalcev glasbenega izročila so dopolnili še: Naklanske ropotulje – mlade pevke ljudskih pesmi FS Podkuca, KD Dobrava Naklo in OŠ Naklo; Pevci ljudskih pesmi KD FS Karavanke, Tržič; Kapelski pubje, KD Kapele; Alpski orkester AFS France Marolt, Ljubljana; Drumlce, KUD Židan Parazol, Ljubljana; Ljudski pevci iz Luč, KUD Tone Mlačnik Luče ter Pevke ljudskih pesmi Kitice, FD »Anton-Jože Štrafela« Markovci.
artice_napev_odsev_drzavna_revija_poustvarjalcev_glasbenega_izrocila (21)

Kapelski pubje med nastopom. Na državni reviji so nastopili že osmič v 14 letih obstoja.


»Državno revijo Napev – odsev sta zaznamovala pester program in odlična pripravljenost zasedb, uvrščenih na državno revijo. Z gotovostjo lahko rečemo, da je letošnji Napev – odsev postregel z daleč najbolj suverenimi, dodelanimi in kakovostnimi nastopi do sedaj. Državna revija poustvarjalcev glasbenega izročila je tako (tudi) s prenovljenimi razpisnimi pogoji, kriteriji ocenjevanja obrodila sadove – pri nastopajočih spodbudila željo po premišljenem pristopu k (po)ustvarjanju, zavzetih pripravah na nastop ter predstavitvi pred poslušalci in gledalci ter izvajalce spodbudila k pripravi raznolikih in premišljenih programov s kakovostno izvedbo,« pravi Tjaša Ferenc Trampuš, producentka za folklorno dejavnost JSKD.
artice_napev_odsev_drzavna_revija_poustvarjalcev_glasbenega_izrocila (2)

Tričlanska strokovna žirija


Območna srečanja poustvarjalcev glasbenega izročila, na katerih se je predstavilo 227 zasedb, so potekala po celi Sloveniji od januarja do oktobra, strokovno so jih spremljali Urša Šivic, Jasna Žitnik, Ingrid Mačus, Klemen Bojanovič in Simona Moličnik, ki so vsak nastop na srečanjih ovrednotili. Na podlagi ocen nastopov so izvajalcem prisodili bodisi območno bodisi regijsko ali najvišjo – državno kakovostno raven. Strokovni spremljevalci so nato sedli za mizo in na podlagi ponovnega poslušanja posnetkov vseh skupin, duetov in posameznikov, ki so se predstavili na območnih srečanjih in dosegli državno raven, izbrali deset najboljših, ki so nastopili na minuli državni reviji Napev – odsev.
artice_napev_odsev_drzavna_revija_poustvarjalcev_glasbenega_izrocila (73)

Za spremljevalni program je poskrbela foklorna skupina KUD Oton Župančič Artiče.


V spremljevalnem programu je nastopila domača folklorna skupina KUD Oton Župančič Artiče, prireditev, ki bo predvajana tudi na Radiu Slovenija in Radiu Ognjišče, je povezoval Tomaž Simetinger

R. R., vir: JSKD, foto: R. R.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»