Časopis za pokrajino Posavje
5.06.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Na festivalu v Castelfidardu tudi učenci Glasbene šole Laško-Radeče

Objavljeno: Ponedeljek, 30.09.2019    Rubrika: KULTURA Bralci pišejo
Skupinska
Na PIF, najprestižnejšem harmonikarskem dogodku na svetu, ki poteka že skoraj pol stoletja v italijanskem mestu harmonike Castelfidardu, so bili med nastopajočimi tekmovalci pretekli konec tedna tudi učenci Glasbene šole Laško-Radeče.

Na festivalu so od 18. do 22. septembra 2019 potekali harmonikarski seminarji, koncerti, predstavitve izdelovalcev harmonik in tekmovanje. Tekmovanja se je letos udeležilo 259 predstavnikov iz 30 držav in 4 kontinentov, ki so nastopali v individualnih in komornih zasedbah.
51_m


Pod budnim očesom je tekmovanje spremljalo 65 žirantov, strokovnjakov harmonike iz celega sveta. Festivala so se udeležili tudi učenci in učitelji, združeni v Orkestru diatoničnih harmonik sedmih glasbenih šol, in sicer iz GŠ Ilirska Bistrica, GŠ Trbovlje, GŠ Hrastnik, GŠ Laško-Radeče, GŠ Celje, GŠ Slovenj Gradec in GŠ Ravne na Koroškem.

Medsebojno sodelovanje in gostovanje v Italiji so podprli ravnatelji omenjenih glasbenih šol, Zavod Združenje Harmonikarjev ter starši, nekateri med njimi so bili tudi med poslušalci na festivalu. Orkester je pred odhodom v Italijo izvedel tudi koncert v nabito polnem Bidermajerjevem salonu Zdravilišča Laško in z igranjem navdušil tako goste kot tudi starše.

Orkester diatoničnih harmonik je pod vodstvom dirigenta Zorana Lupinca, in v koordinaciji mentorjev omenjenih glasbenih šol, na gostovanju v Italiji izvedel tri koncerte. Prvi koncert je bil na Opčinah, drugi v muzeju bazilike Matere Božje v Loretu in tretji na festivalskem odru glavnega trga v Castelfidardu. Odlične izvedbe orkestra so obogatili z igranjem tudi posamezni člani, ki so na festivalu tekmovali v individualnih in komornih kategorijah.

Glasbeno šolo Laško - Radeče so pod mentorstvom Borisa Razborška zastopali učenci obeh enot in tekmovali v svetovni konkurenci udeležencev, tako diatonične, kromatične kot tudi ostalih vrst gumbnih harmonik ter osvojili LOVRO HIRCI, kategorija World student 12 - 9. mesto, ANŽE KANDUČ, kategorija World student 15.- 19. mesto ter IZA IN ZOJA KALIN, PETRA, MATEVŽ IN MATIJA LAZAR, ANŽE KANDUČ IN MIHA ŠKORJA, kategorija Ensemble World - 7. mesto.

Poleg igranja so si učenci ogledali muzej harmonik, kjer so lahko skozi razstavo videli 158 harmonik, izdelanih od leta 1840 do leta 2005 z vidika  vizualnega kot tudi tehničnega razvoja harmonike skozi zgodovino ter si ogledali rekonstrukcijo delavnice iz začetka 20. stoletja.

Sledil je ogled treh tovarn harmonik: Scandalli, katere začetki segajo v leto 1900 in sodijo med najkvalitetnejše in prestižne instrumente, ki se lahko pohvalijo s skoraj 120 letno tradicijo izdelave, Beltuna, katere začetki segajo v leto 1982 in zagotovo spadajo med ene izmed najbolj inovativnih proizvajalcev harmonik ter tovarno glasilk Voci Armoniche.

Združeni orkester diatoničnih harmonik sedmih glasbenih šol s solisti in komornimi skupinami bo mogoče slišati spet v Laškem že 23. oktobra na 3. državnem srečanju učencev diatonične harmonike Slovenije v Kulturnem centru ob 17. uri. Vljudno vabljeni.

Koordinator projekta in vodja  študijske skupine učiteljev diatonične harmonike Boris Razboršek ob tem izreka v imenu GŠ Laško-Radeče Iskrene čestitke vsem učencem in mentorjem ter zahvalo ravnateljem glasbenih šol. Poudarjeno je bilo tudi zadovoljstvo, da so v sodelovalnem duhu uspeli organizirati in izpeljati udeležbo na festivalu, ki se je izkazala za pomemben doprinos k vzgojno- izobraževalnemu delu z učenci in strokovnemu sodelovanju med kolegi.

Doroteja Jazbec, vir: Boris Razboršek
Foto: Glasbena šola Laško-Radeče
« Nazaj na seznam
»