Časopis za pokrajino Posavje
25.06.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Na Gimnaziji Brežice na ogled dokumentarna fotografska razstava o restavratorjih fresk

Objavljeno: Petek, 29.09.2023    Rubrika: KULTURA Redakcija
DSC_4695

Alojz Konec, prof. likovne umetnosti na Gimnaziji Brežice, med predstavitvijo restavriranih fresk ...

V galeriji Gimnazije Brežice so do 27. novembra na ogled fotografije, ki dokumentirajo delo restavratorjev fresk v prostoru bivšega prezbiterija nad galerijo GIGA. Minuli ponedeljek jih je na odprtju predstavil avtor razstave prof. Alojz Konec.

Razstava predstavlja redek in dragocen poklic restavratorja, saj v teh dneh potekajo 33. Dnevi evropske kulturne dediščine in 11. Teden kulturne dediščine, ki letos izpostavljajo redka in dragocena znanja, spretnosti in poklice. »Gimnazija Brežice je v Sloveniji in verjetno celo v Evropi edina šola, na kateri so freske,« je izpostavil Konec, ki je v času restavriranja fresk na gimnaziji pogosto šel z velikim zanimanjem pogledat restavratorje med njihovim delom ter zraven tudi kaj fotografiral in posnel s telefonom. Nekaj fotografij je izbral in jih pripravil za razstavo. Le-ta prikazuje odnos do izjemnih fresk slikarja Josefa Edgarja Kleinerta iz leta 1923, ki so v prostoru bivšega prezbiterija nad galerijo GIGA.
DSC_4692

... ki so si jih navzoči z zanimanjem ogledali ...

Fotografije dokumentirajo delo restavratorjev, vse od najdbe fresk ob prenovi gimnazije do sondiranja, odkrivanja, konserviranja, razumevanja in načrtovanja njihove usode ter oblikovanja blagovne znamke Brežice – mesto fresk, pri čemer se Gimnazija Brežice od leta 2017 predstavlja s posebnim znakom Gimnazija v mestu fresk. Konec je naštel, kje v Brežicah se da videti freske, od cerkve sv. Roka, gimnazije, cerkve sv. Lovrenca ter grajskega stopnišča, grajske kapele in Viteške dvorane v gradu Brežice. Del razstave so tudi originalne fotografije, kot npr. notranjost cerkve iz časa po potresu leta 1917.
DSC_4677

... še prej pa prisluhnili in si ogledali razstavo v GIGA galeriji z naslovom Restavratorji naših fresk.


Pri gradbeni prenovi samostanskega dela gimnazije leta 2013 so se v prostoru, kjer je bila včasih učilnica za tuje jezike in kasneje multimedijska učilnica, prikazale freske, ki so bile del prezbiterija cerkve. Kot je znano, najstarejši del brežiške gimnazije predstavljajo prostori nekdanjega frančiškanskega samostana, kjer je bila tudi cerkev sv. Antona Padovanskega, ki jo je leta 1941 nemški okupator porušil do prezbiterija. Restavratorji iz podjetja Triptih d.o.o., ki ga vodi Luka Bogovčič, so se pred približno petimi leti lotili restavriranja fresk, nekaj jih je že zaključenih, nekaj pa še v procesu, saj je to kar dolgotrajen postopek, ki je odvisen tudi od vloženih sredstev. Po informacijah ravnatelja GiB Uroša Škofa je bilo do zdaj za restavriranje fresk namenjenih 110 tisoč evrov, v celoti s strani Ministrstva za vzgojo in izobraževanje.

Kot je še dejal Konec, si nadvse želi, da bi lesen strop nad GIGA galerijo nekega dne odstranili, saj bi posledično nastal zelo akustičen prostor s pogledom na čudovite freske in poslikave, kjer bi lahko potekali tudi manjši koncerti in drugi glasbeni nastopi.

Na koncu so si odšli navzoči na odprtju razstave freske z zanimanjem tudi pogledat.

R. R.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam