Časopis za pokrajino Posavje
12.05.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Na gradu Rajhenburg odprli razstavo Vladimirja Lebna

Objavljeno: Petek, 16.10.2020    Rubrika: KULTURA Sporočilo
Razstava_Leben_9.10.2020 (47)

Leben in Sotelškova

V petek, 9. oktobra, je na gradu Rajhenburg potekala otvoritev razstave Vladimirja Lebna z naslovom »Iz rok v usta«.

Vladimir Leben je vizualni umetnik srednje generacije, ki svoje avtorsko delovanje realizira v slikarstvu, ilustraciji, animaciji in lesenih objektih.

Razstava_Leben_9.10.2020 (17)
Na Gradu Rajhenburg se predstavlja z nekaterimi slikarskimi serijami, ki zaznamujejo njegovo delovanje zadnjih nekaj let ter novimi, še ne razstavljenimi slikami in lesenimi objekti, na katerih kot glavni protagonisti nastopajo živali. Te so umetnikov stalen slikarski motiv, saj lahko skozi medsebojna razmerja in interakcijo z gledalcem ustvarjajo metaforične in bogato narativne celote, ki reflektirajo umetnikov pogled na sodobno antropoceno družbo. Zgodbe za svoje izvirne in metjejsko dovršene figuralne kompozicije črpa iz prigod vsakdanjega življenja ali dogodkov, ki jih najde v dnevnem časopisu.

Vladimir Leben je odraščal v Sevnici, slikarstvo pa je študiral na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, kjer še danes živi in ustvarja.

Številne zbrane je uvodoma pozdravila direktorica Kulturnega doma Krško Darja Planinc.

Umetnika in sporočilo razstave, ki bo na gradu na ogled do 8. marca prihodnje leto, je predstavila kustosinja razstave, sodelavka Mestnega muzeja Krško Nina Sotelšek.

Razstavo je z zelo povednim nagovorom odprla direktorica Cankarjevega doma Uršula Cetinski, ki je od letošnjega leta tudi članica strokovnega sveta Kulturnega doma Krško.

Kulturni dom Krško, enota Grad Rajhenburg, bo tudi v času posebnih omejitvenih ukrepov v boju proti koronavirusu odprta za individualne obiskovalce, družine in skupine do največ 10 obiskovalcev, zato vabljeni k ogledu.

Vir: KD Krško
« Nazaj na seznam