Časopis za pokrajino Posavje
24.05.2018
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Na Grajski tlaki o frajtonarici

Objavljeno: Torek, 08.08.2017    Rubrika: KULTURA    Ogledov: 865Redakcija
DSCN0393

Grajsko tlako so popestrili (od desne proti levi): izdelovalec harmonik Jože Žveglič, moderatorka pogovora Nada Černič Cvetanovski, glasbenik in učitetlj diatonične harmonike Boštjan Povše in skupina njegovih učenk in učencev.

V včerajšnjem zgodnjem avgustovskem večeru se je v kavarni Graščakova hči na sevniškem gradu odvijala peta Grajska tlaka - pogovorni večer, obarvan z glasbo.

DSCN0410

Mlada glasbenika sta zaigrala nekaj poskočnih viž še po zaključenem pogovoru.

Tokratni večer, ki ga je vodila Nada Černič Cvetanovski, je bil posvečen diatonični harmoniki oz. frajtonarici, kot ji mnogi radi rečemo. Gosta, glasbenik Boštjan Povše iz Gorenjega Leskovca pri Blanci in priznani izdelovalec diatoničnih harmonik Jože Žveglič iz Drožanja pri Sevnica, sta razkrila del poti, ki ju je usmerila v glasbo.

Boštjan Povše je prvo harmoniko prejel za božič pri starosti petih let. Kasneje je igral v ansamblu Jasmin in ansamblu Tonija Hervola, trenutno pa je član ansambla Potep ter KD Godba Blanški vinogradniki. V domači hiši si je uredil snemalni studio, z velikim veseljem pa poučuje tudi diatonično harmoniko in bariton. »Najmlajši učenec šteje šest let, najstarejši jim ima 70,« je nasmejan dejal glasbenik, ki je bil v času delovanja Radia Sevnica tudi tonski tehnik in glasbeni urednik.

Za izdelovalca diatoničnih harmonik Jožeta Žvegliča pravijo, da je njegova harmonika več kot samo instrument - je košček glasbene čarovnije, ki združuje tradicionalno s sodobnim. Jože, ki je odraščal ob očetu, ki je z velikim zanosom igral harmoniko, je želel že v 7. razredu osnovne šole narediti lastno harmoniko, a je to željo uresničil nekaj desetletij kasneje. Za nekaj časa je ljubezen do harmonike zamenjal za trobento. »Zanjo me je navdušil sevniški bobnar Jani Košir,« je pojasnjeval in nadaljeval, da je trobento igral tudi v zidanmoški in radeški godbi, tako kot Boštjan pa je bil tudi on član ansambla Hervol. Prvo harmoniko je izdelal zase leta 1988, kasneje pa je frajtonarice izdeloval tudi za priljubljene Modrijane. »Če harmoniko primerno vzdržuješ, lahko dočaka tudi sto let,« je odgovoril na še eno izmed vprašanj in dodal, da lahko harmonika zamenja tudi do 50 lastnikov.

Prijeten dogodek so z zaigranimi skladbami popestrili učenke in učenci Boštjana Povšeta, ki so za dodatno dobro razpoloženje skrbeli še po uradnem delu pogovornega večera in zvabili k plesu na poskočne viže dva plesna para.

S. R., foto: S. R., P. P., L. M.
« Nazaj na seznam
»