Časopis za pokrajino Posavje
15.08.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Na mednarodni dan družin prost vstop za družine v enotah KD Krško in Posavskem muzeju Brežice

Objavljeno: Petek, 15.05.2020    Rubrika: KULTURA Redakcija
15-maj-mednarodni-dan-druzin

Foto: Nina Sotelšek

Generalna skupščina OZN je leta 1994 razglasila 15. maj kot mednarodni dan družin, s katerim je želela povečati zavedanje družbe o družini. Obeleževanju se vsako letu pridružijo tudi v posavskih kulturnih ustanovah.

V muzejski enoti Kulturnega doma Krško – Gradu Rajhenburg so za družine brezplačno odpirli svoja vrata.

Plakat_medn_dan_druzin-page-001
Ob današnjem dnevu so v Mestnem muzeju Krško predstavili malo plastiko Vladimirja Štovička z naslovom Družina. Ta predstavlja skrajno stopnjo Štovičkovega angažiranja v smeri ekspresionizma. Špelca Čopič je našla vzor za to delo v ekspresionistični risbi Zločin (1905) slikarja Frana Tratnika, stilsko inspiracijo za »secesijsko razbolele in potegnjene figure« pa naj bi po njenem Štoviček našel pri kiparju Lojzetu Dolinarju in njegovem kipu Izgnanci (1912). Razpotegnjena telesa in patetični izrazi na obrazih upodobljencev, ki tvorijo homogeno skupino, so izjemen primer Štovičkovega zgodnjega kiparstva in njegovih poskusov v ekspresionistični maniri, ki pa je žal ni dalje razvijal. Mala plastika Družina, ki jo predstavljajo, je del Zbirke Vladimirja Štovička, ki jo je umetnik leta 1976 podaril Občini Krško, ta pa predala Kulturnemu domu Krško, enoti Mestni muzej Krško.

Družine vabi tudi Posavski muzej Brežice

DSC_0043

V muzejih so za družine pripravili prost vstop.

Tudi v Posavskem muzeju Brežice so povabili družine, da jih obiščejo. Na mednarodni dan družin predstavljajo muzejsko družino likov osnovnih elementov, ki je s prihodom zadnjega – oblaka končno popolna. Liki bodo kmalu oživeli tudi v muzejskem stripu. Z razstavo o zraku zaključujejo cikel Štirje elementi in svojo vlogo v njej bo imel tudi oblak. Družine imajo še vse do 18.00 prost vstop v muzej, zanje je na voljo tudi 20-odstotni popust v muzejski trgovini na publikacije PMB.

R. R., vir: KD Krško in PMB, foto: P. P.
« Nazaj na seznam