Časopis za pokrajino Posavje
16.07.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Na obisku pri Juriju Dalmatinu v počastitev dneva reformacije

Objavljeno: Petek, 18.11.2022    Rubrika: KULTURA Redakcija
DSC_0648

Skupinska fotografija udeležencev slavnostnega dogodka

V krški Dvorani v parku je v torek, 15. novembra, potekala osrednja občinska proslava ob dnevu reformacije, obenem pa je bil dogodek posvečen tudi slavnostnemu zaključku natečaja Na obisku pri Juriju Dalmatinu, ki so ga pospremili z razstavo v Valvasorjevi knjižnici Krško.

Dogodek je povezovala Tina Šoln, na odru pa se je zvrstilo lepo število govorcev. Vse zbrane je v uvodnem pozdravu nagovorila direktorica Valvasorjeve knjižnice Krško Urška Lobnikar Paunović z naslednjimi besedami: »Veseli smo, da smo letos znova lahko izvedli natečaj Na obisku pri Juriju Dalmatinu, ki je sedaj dve leti malce 'miroval', zato pravzaprav nismo vedeli, kaj pričakovati. Kot boste videli na razstavi, so številni izdelki resnično krasni in čudoviti.«
DSC_0562

Predsednik Slovenskega protestantskega društva Primož Trubar Matjaž GrudenSLAVNOSTNI GOVORNIKI O POMENU IN VLOGI REFORMACIJE V POSAVJU, NA SLOVENSKEM IN ŠIRŠE

Lobnikar Paunović se je v svojem govoru med drugim navezala na pomen dneva reformacije in dejala, da je ponosna, da je tudi sama lahko del iskrenega navdušenja nad protestantizmom, ki ga med seboj delijo Posavci: »Res smo ponosni in znamo ta ponos tudi pokazati, tako da ob tej priložnosti še enkrat čestitke vsem učencem, mentorjem in ravnateljem, ki iste vsi vsak s svojim delom poskrbeli, da je natečaj Na obisku pri Juriju Dalmatinu zopet zaživel in da bo živel še naprej.«
DSC_0646

Bibliotekar Matjaž Stibilj v vlogi Jurija DalmatinaNekaj besed je spregovoril tudi župan Mestne občine Krško mag. Miran Stanko, ki je med drugim dejal: »Tudi sam sem razmišljal o tem, kolikšen pomen so slovenskemu jeziku dali Jurij Dalmatin, Primož Trubar ter Adam Bohorič. Reformacija je v slovenskem jeziku igrala izjemno pomembno vlogo. Verjetno se vsi prej omenjeni veliki možje niti niso zavedali, kaj vse bo njihovo delo prineslo v nadaljevanju skozi stoletja.«
DSC_0670

Utrinek z razstave »Na obisku pri Juriju Dalmatinu«Po županovih besedah so se v tedanjem času s pomočjo pisane besede vzpostavili zametki inteligence ljudi, »ki so se šolali, ki so bili učeni, skratka ljudje, ki so razumeli in brali ter svoje misli širi dalje. Skozi pisano besedo se je krepila tudi narodna zavest, slovenski jezik in verjetno drži – če v tistem obdobju prej omenjeni možje ne bi vzeli pobude v svoje roke, se lahko vprašamo, v kakšnem oziroma katerem jeziku bi danes govorili in pisali«.

Vse zbrane v krški Dvorani v parku je nagovoril tudi slavnostni govornik Matjaž Gruden, predsednik Slovenskega protestantskega društva Primož Trubar, ki je med drugim povedal, da društvo združuje somišljenike ne glede na njihova verska, svetovnonazorska ali politična prepričanja. Spregovoril je o pomenu in vlogi protestantizma na slovenskih tleh nekoč in danes: »Slovenske protestantske knjige so nadvse dragocen začetek književnosti v slovenščini, hkrati pa so zelo raznovrstne, saj so med njimi tudi prva slovenska pesmarica, prve teološke razlage v slovenščini, prva slovenska slovnica Adama Bohoriča, prva slovenska knjiga o ureditvi verske občine, predvsem pa prevodi (po slogu in vsebini) zelo zahtevnih svetopisemskih besedil - to je Trubarjev prevod Nove zaveze in Dalmatinov prevod vse Biblije.«

Gruden je še izpostavil, da je bogata književna ustvarjalnost slovenskih protestantov »uvrstila Slovence med kulturne narode tedanje Evrope in jih povezala s sočasnim evropskim duhovnim svetom«, te zgodovinske korenine pa po Grudnovih besedah ohranjajo nesporen pomen »celo v času sodobnih državnih povezovanj, ko izgubljajo težo nekatere značilnosti narodnih skupnosti in stopajo v ospredje druge«.

ZAKLJUČEK 13. LIKOVNO-LITERARNEGA NATEČAJA »NA OBISKU PRI JURIJU DALMATINU«

Vse zbrane je nagovorila Alenka Černelič Krošelj, predsednica Slovenskega protestantskega društva Primož Trubar – podružnica Posavje. Med drugim je dejala: »Hvala vsem za letošnje delo, za vašo kreativnost, inovativnost in raziskovanje teme, ki vam ne da preprostega izziva. Težko nalogo izbora del, predvsem pa podeljevanja priznanj, smo tokrat prevzele dve stalni članici Polona Brenčič, predstavnica Valvasorjeve knjižnice Krško in jaz – Alenka Černelič Krošelj, predsednica podružnice Posavje, ter tokrat tudi Nina Glas Smodič, članica podružnice in zvesta častilka protestantske dediščine ter ena od 'boter' natečaja.«

Černelič Krošelj je izpostavila, da se je likovnega dela natečaja Na obisku pri Juriju Dalmatinu udeležilo kar 61 učencev, ki so skupno pripravili 52 likovnih del, na projektu pa je sodelovalo tudi 12 mentorjev iz številnih posavskih osnovnih šol. Na natečaju so tako sodelovali učenci iz naslednjih osnovnih šol: OŠ Bizeljsko, OŠ Adama Bohoriča Brestanica, OŠ Koprivnica, OŠ Jurija Dalmatina Krško, OŠ dr. Mihajla Rostoharja Krško, OŠ Raka, OŠ Sava Kladnika Sevnica, podružnica Loka, OŠ Blanca, OŠ Boštanj, OŠ Krmelj, OŠ Milana Majcna Šentjanž in OŠ Tržišče.

Bibliotekarka in zgodovinarka Polona Brenčič je izpostavila, da je letos na literarnem delu natečaja sodelovalo pet posavskih osnovnih šol: OŠ Adama Bohoriča Brestanica, OŠ Koprivnica, OŠ Jurija Dalmatina Krško, OŠ Raka in OŠ Sava Kladnika Sevnica. 21 učencev je ustvarjalo pod mentorstvom sedmih mentorjev.

Kot je še dejala Brenčič, so literarna dela v veliki meri pisana v prvoosebni pripovedi. »Ne morem mimo dejstva, da kljub temu da je bilo do sedaj tekom let napisanih preko 350 literarnih del, nas učenci še vedno presenetijo s kakšno novo izvirno idejo, z drugačnimi pogledi, razmišljanji, poskusi vživljanja v življenje v preteklosti in tudi z vse boljšim poznavanjem zgodovinskih dejstev, na kar verjamem, da med drugim vpliva tudi natečaj Na obisku pri Juriju Dalmatinu,« je še izpostavila.

Brenčič tako ugotavlja, da učenci »poznajo protestantsko dediščino in različna zgodovinska dejstva ter da živimo v okolju, kjer se to vedenje in zavedanje o pomenu protestantskih del za slovenski narod spodbuja in skozi leta krepi«.

Priznanja učencem je skupaj z Matjažem Grudnom, Alenko Černelič Krošelj in Polono Brenčič podeljevala ravnateljica Osnovne šole Jurija Dalmatina Krško Valentina Gerjevič, učenci pa so za izbrana dela poleg priznanj prejeli še Dalmatinove značke in knjižno nagrado s strani Zavoda Neviodunum.

SPREMLJEVALNI PROGRAM DOGODKA IN RAZSTAVA DEL V OKVIRU NATEČAJA

Za spremljevalni program v okviru dogodka je poskrbel Lucijan Cetin z izborom orgelskih skladb, ravno tako pa je na odru zapela Alondra Karimani ob klavirski spremljavi Lucijana Cetina.

Publiko sta v čas protestantizma in reformacije popeljala tudi učenec 9. razreda Osnovne šole Jurija Dalmatina Krško Gaj Ojsteršek ter nekdanji učenec iste šole Marko Šiško. Vlogi Trubarja in Dalmatina sta mlada igralska talenta izoblikovala pod mentorstvom učiteljice slovenščine Mojce Fridl.

Sledil je še ogled novega prizidka knjižnice, kjer so bila na ogled postavljena dela učencev posavskih šol, ki so sodelovali na natečaju Na obisku pri Juriju Dalmatinu. Vse zbrane je k ogledu razstave povabil kar Jurij Dalmatin osebno, ki ga je upodobil bibliotekar Matjaž Stibilj.

Dogodek je v okviru Mestne občine Krško nastal v soorganizaciji Valvasorjeve knjižnice Krško, Osnovne šole Jurija Dalmatina Krško, Slovenskega protestantskega društva Primož Trubar – podružnica Posavje ter Javnega sklada za kulturne dejavnosti – OI Krško.

A. K.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte

19.06.2019 | Redakcija

Olje nekoliko drugače

16.11.2020 | Redakcija

Postrv z zelišči