Časopis za pokrajino Posavje
25.05.2022
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Na ogled pravljična dežela Mateje Gačnik Miklavž

Objavljeno: Ponedeljek, 24.01.2022    Rubrika: KULTURA Redakcija
razstava grafik Mateja Gacnik Miklavz (1)

Mateja Gačnik Miklavž in Branka Pirc

20. januarja je bila v Dvorani v parku odprta enomesečna razstava grafik Mateje Gačnik Miklavž iz Šutne pri Podbočju z naslovom Moja pravljična dežela, članice Kulturnega društva Liber iz Krškega. Kot je 30-letno ustvarjalko predstavila predsednica društva Branka Pirc, gre za vsestransko kulturno ustvarjalko, ki v KUD Liber deluje od leta 2016 kot vodja fotografske sekcije in ilustratorka besedil, ki jih avtorji ustvarjajo in objavljajo pod okriljem literarne sekcije.

razstava grafik Mateja Gacnik Miklavz (25)

Maja Kozole

V okviru likovne sekcije je kot ilustratorka sodelovala na 5. mednarodnem Ex tempore Bled in prejela nagrado Melite Vovk za ilustracijo na papirju, z njenimi risbami so opremljene knjižice s poezijo in prozami, ki jih izdajajo v društvu, s fotografijami dokumentira tudi ostale društvene prireditve in izdeluje zanje celostne podobe. Kot je v besedilu pospremila razstavo na pot akademska slikarka in likovna pedagoginja Nives Palmić, so risbe Gačnik Miklavž: »Vešče narisane, z očitnim razumevanjem tridimenzionalnosti in globine prostora. Imajo zanimive podrobnosti, zelo izrazite teksture, bodisi da opisujejo sence, materiale ali naravne oblike, kot so cvetje, listje in dlaka živali. Slog risanja je sproščen, vendar precizen in dosleden. Vsaka risba je zgodba zase, vse pa tvorijo miselno celoto, tako po vsebini kot tudi po formalni gradnji. V risbah se skriva prijazen humor, hudomušnost, ki je ponekod dosežena z obratom razmerij, velike stvari se skrivajo v manjših. Nekatere podobe so poetične skozi preobrazbo: rogovi kozoroga so ocvetličeni, dlaka medveda se spreminja v listje breze.«

Otvoritev razstave je s klavirskim nastopom popestrila Maja Kozole, z branjem odlomkov zgodb z istim naslovom Moja pravljična dežela, ki sta jih napisali Darja Dobršek in Marjetka Uršič, pa Vidka Kuselj.

B. M.
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte

04.09.2020 | Sporočilo

Evrosad - zakaj k nam?

19.09.2021 | Redakcija

Hribi in gore še vedno vabijo