Časopis za pokrajino Posavje
18.10.2018
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Na ogled že 16. Fotografska razmišljanja

Objavljeno: Sobota, 11.11.2017    Rubrika: KULTURA Redakcija
otvoritev_16_obmocne_razstave_fotografska_razmisljanja65

Na 16. območni razstavi Fotografska razmišljanja 22 posavskih fotografov razstavlja 61 fotografij.

Brežiška območna izpostava Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti je minuli četrtek odprla že 16. območno razstavo fotografij "Fotografska razmišljanja". V pritličju, na stopnišču in v prvem nadstropju avle Doma kulture Brežice je dva meseca na ogled 61 fotografij 22 avtorjev.

otvoritev_16_obmocne_razstave_fotografska_razmisljanja52

Lučka Černelič se zahvaljuje letošnjima žirantoma Sonji Lebedinec in Boštjanu Puclju.

V ustvarjanje fotografije je treba vključiti čustva in se ji vsestransko popolnoma posvetiti. O fotografiji je treba razmišljati. Ko se v pravem trenutku fotografovo razmišljanje o nastanku fotografije in ujetega motiva ter sprožilec fotografskega aparata srečata, nastane prava fotografija, je med drugim dejala Lučka Černelič iz JSKD OI Brežice.

Letos so prejeli 210 fotografij 22 avtorjev, med katerimi je šest fotografinj. Zanimivo je, da so z izjemo enega vsi prispevali fotografije za osrednjo temo gozd, kar pripisujejo dovolj premišljeno zastavljeni tematiki. Za to temo so prejeli 97 fotografij, za drugo, splošno temo, ki predstavlja izbor fotografij po najboljših občutkih avtorjev, so prejeli 76 fotografij 18 avtorjev, največ zadržkov pa je bilo tudi letos pri predstavljanju fotografij tretje teme digi-migi - prejeli so 37 fotografij devetih avtorjev, po mnenju organizatorjev zato, ker avtorji še vedno najbolj zaupajo klasični fotografiji ter vanjo ne želijo posegati, izzivati in se poigravati z orodji, ki bi osnovno fotografijo bistveno spremenila.

Fotografije sta pregledala letošnja žiranta Sonja Lebedinec, magistrica umetnosti in profesorica fotografije, in Boštjan Pucelj, priznani fotograf in avtor fotografskih knjig. Za razstavo sta izbrala 61 fotografij. Poudarila sta, da obisk fotografske šole ne pomeni nujno dobrega fotografiranja, potencial se vidi tudi pri takih, ki sploh ne vedo, kaj je šola in fotografija. Izbirala sta po strogih načelih, npr. zlatega reza, kompozicije, svetlobnih razmer, svetlo-temno, ostrinske ravnine ..., se pravi osnovnih likovnih zakonitosti, ki veljajo tudi za fotografijo. Istočasno ju je očarala kakšna fotografija, ki je bila sicer nekoliko izven zlatega reza, a je imela čudovito atmosfero.

Približno polovica avtorjev, katerih fotografije so razstavljene do 9. januarja 2018, je članov bodisi Fotokluba Brežice bodisi Društva ljubiteljev fotografije Krško. Avtorji izbranih fotografij so: Lea Babič, Branko Benčin, Vladimir Bogovčič, Branko Brečko, Vlado Bucalo, Metka Galič, Kaja Galič Lenkič, Samo Hajtnik, Marjan Jerele, Matej Kramžer, Davor Lipej, Drago Marn, Mitja Medvešček, Mitja Mladkovič, Andreja Ogorevc, Jožef Pirš, Anita Radkovič, Dragomila Šeško, Aleš Tomše, Tine Vimpolšek, Anton Vučajnk in Branko Zupanc. Vsi našteti fotografi so iz rok vodje JSKD OI Brežice Simone Rožman Strnad prejeli priznanja v zahvalo za sodelovanje, prav tako sta žiranta podelila deset pohval za posamezno temo. Za gozd so pohvale dobili Lea Babič, Vlado Bucalo, Marjan Jerele (za dve fotografiji) in Tine Vimpolšek, za splošno temo Kaja Galič Lenkič, Matej Kramžer, Mitja Mladkovič in Anita Radkovič ter za digi-migi Vladimir Bogovčič. Pri vsaki temi sta žiranta izbrala tudi najboljšo fotografijo - "Ujeti gozd" Vlada Bucala, "Vzpon" Branka Benčina in "Taku je" še enkrat Vlada Bucala.

Za glasbeno spremljavo sta poskrbela nadarjena mlada glasbenika Veronika in Krištof Strnad.

R. R.
« Nazaj na seznam
»