Časopis za pokrajino Posavje
12.07.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv
NUJNO OBVESTILO: Nedeljska elektro dela

Na ogled že 18. območna razstava Fotografska razmišljanja z osrednjo temo kolo

Objavljeno: Petek, 15.11.2019    Rubrika: KULTURA Redakcija
jskd_oi_brezice_fotografska_razmisljanja_2019 (57)

Ogled razstave v zgornji avli Doma kulture Brežice

Brežiška območna izpostava Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti je letos že 18. pripravila območno fotografsko razstavo Fotografska razmišljanja, katere namen je spodbujanje kvalitetnega tovrstnega umetniškega ustvarjanja. Odprtje razstave je v avli Doma kulture Brežice potekalo v četrtek pod večer.

Kot je dejala Lučka Černelič, organizatorka kulturnega programa v JSKD OI Brežice, jim je v izjemno veselje, da skupaj z avtorji-fotografi ohranjajo pomemben kulturno-umetniški projekt in sledijo neznansko hitečemu razvoju digitalizacije ter revolucionarnega napredka v tej dejavnosti, hkrati pa še vedno razstavljajo klasične fotografske izdelke. »Posebnost Fotografskih razmišljanj je razpis osrednje teme, ki je vsako leto specifična in drugačna, od nas terja veliko razmisleka, saj ugotavljamo, da avtorji potrebujejo dobre napotke in usmeritve. Neskončnost sveta, večno kroženje, vrtenje, svoboda, premagovanje razdalj so bili vzgibi, ki so privedli do določanja letošnje osrednje tematike – kolo,« je opisala.

Največ fotografij na splošno temo

Na letošnje povabilo k razstavljanju so prejeli 206 fotografij 23 avtorjev, tokrat je med njimi šest fotografinj. Sodelujoči avtorji-fotografi so: Branko Benčin (Fotoklub Brežice), Vladimir Bogovčič, Vlado Bucalo (FK Brežice), Mateja Gačnik (KUD Liber), Metka Galič, Kaja Galič Lenkič, Samo Hajtnik (FK Brežice), Marjan Jerele (FK Brežice), Matej Kramžer (FK Brežice), Jure Kranjec Radkovič, Irena Kurajić, Jernej Lenkič, Davor Lipej (FK Brežice), Mitja Mladkovič (FK Brežice), Amadej Petan, Jožef Pirš, Gregor Podvinski (FK Brežice), Anita Radkovič (FK Brežice), Venceslav Stajić, Franc Šavrič (FK Brežice), Anton Vučajnk (Likovna družina KD Franc Bogovič Dobova), Sabina Zalar (LD KD Franc Bogovič Dobova) in Branko Zupanc (FK Brežice). Z izzivi osrednje teme A (kolo) se je spoprijelo 15 avtorjev s 65 fotografijami, za splošno temo B, ki predstavlja izbor najboljših fotografij po občutkih avtorjev, so prejeli 104 fotografije vseh 23 avtorjev. Ponovno ugotavljajo, da je največ zadržkov pri predstavljanjih fotografij teme C (digi-migi) – prejeli so namreč 37 fotografij 12 avtorjev. To pripisujejo že omenjeni revoluciji v tehnološkem razvoju, ko so posegi z novimi orodji skoraj stalnica pri oblikovanju sleherne fotografije in fotografi, predvidevajo, v tej temi ne vidijo več toliko izzivov.

jskd_oi_brezice_fotografska_razmisljanja_2019 (6)

Fotografije za razstavo sta izbrala uveljavljena fotografa in fotoreporterja Borut Krajnc (levo) in dr. Uroš Hočevar.

Fotografije, označene s šiframi, sta po izoblikovanih kriterijih, ki so temeljili na vsebinski, tehnični in oblikovni uglašenosti, pregledala dr. Uroš Hočevar in Borut Krajnc, uveljavljena fotografa in fotoreporterja ter stalna sodelavca dnevnika Delo (Hočevar) in tednika Mladina (Krajnc). Za razstavo sta izbrala 61 fotografij, in sicer 21 iz teme A, 3O iz teme B in deset iz teme C. V vsaki temi predlagata po eno nagrado, tri pohvale v temi A, pet pohval v temi B ter štiri v temi C. Posebnost njune letošnje odločitve sta tudi pohvali za seriji fotografij, katerih avtorja sta dokazala, da imata svoj fotografski jezik.

jskd_oi_brezice_fotografska_razmisljanja_2019 (3)

Seriji fotografij Marjana Jereleta in Vladimirja Bogovčiča

Po Hočevarjevih besedah imata s Krajncem različne poglede na fotografijo, tako kot jih ima vsak od sodelujočih avtorjev, zato je bilo pri izboru najboljših fotografij kar veliko debate. Izpostavil je seriji fotografij, ki sta pokazali, da morajo avtorji še več delati na jeziku, »kajti fotografija je nek izraz«. Avtorja serij fotografij imata zelo prepoznaven stil oz. izraz in sta ju zato s Krajncem tudi izpostavila. Krajnc je dodal, da je velika razlika, če fotografiraš zase in za svojo družino oz. če postaviš svojo fotografijo presoji drugih, s čimer dobiš zunanji pogled na svoje delo. »To, kar sva izbrala kot izstopajoče, je zelo dobro. Navdušena sva nad kakovostjo,« je poudaril njuno navdušenje predvsem nad tistimi fotografijami, ki niso »na prvo žogo« izpostavljale teme, ampak sta morala prodreti globlje, da je resnica fotografije prišla na dan v drugem branju, kot metafora oz. sinonim nečesa drugega. Dodal je, da nekatere neizbrane fotografije ne pomenijo, da so kaj slabše od izbranih, a njun pogled je bil tak, da ni moglo biti vse pohvaljeno. Avtorjem je svetoval, da se še malo bolj usmerijo v lokalno sceno in iščejo nekaj posebnega v svojem kraju, saj bo fotografija s takim motivom v današnji poplavi fotografij prišla še bolj do izraza.

Kramžer za svoje fotografije prejel dve nagradi in tri pohvale

jskd_oi_brezice_fotografska_razmisljanja_2019 (39)

Matej Kramžer (desno) je bil dvakrat nagrajen in trikrat pohvaljen.

Nekaj besed je spregovorila tudi avtorica postavitve razstave Simona Rožman Strnad, vodja JSKD OI Brežice, ki je vsem sodelujočim avtorjem podelila priznanja za sodelovanje, v nadaljevanju pa skupaj s Hočevarjem in Krajncem še tri nagrade in 12 pohval. Člana ocenjevalne žirije sta nagradila Mateja Kramžerja za dve fotografiji – »Folklorno kolo« in »Kje si« ter Branka Benčina za fotografijo »Ko te nosi luna«. Pohvale so prejeli: Vlado Bucalo (za fotografiji »Je treba delat'« in »Žrtev«), Matej Kramžer (»Kolo sreče«, »Mal'ca«, »Vojaške note«), Anton Vučajnk (»Kolo, največji izum civilizacije 2«, »Eno«, »Kamasutra«, »Krik narave 3«), Mateja Gačnik (»Študent naj bo 2«), Branko Benčin (»Navihanček«) in Samo Hajtnik (»Ujeta duša«), dve pohvali za serijo fotografij pa sta romali v roke Marjana Jereleta (serija fotografij »Močvirje«, »Terra rossa« in »Pragozd«) in Vladimirja Bogovčiča (serija fotografij »6:49 pm«, »1:29 pm« in »4:56 pm«).

V spodnjem delu razstavne avle so umeščene fotografije teme A kolo, ob vzpenjanju v zgornji del avle si je moč ogledati poustvarjanje fotografij teme C in v zgornji avli še fotografije splošne teme B. Razstava je na ogled en mesec v času delovnika JSKD OI Brežice in prireditev v Domu kulture Brežice.

Glasbeni gost odprtja razstave je bil Žan Bračun.

R. R.
« Nazaj na seznam