Časopis za pokrajino Posavje
30.05.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Na OŠ Blanca na obisku učitelji iz štirih tujih držav

Objavljeno: Četrtek, 13.06.2019    Rubrika: KULTURA Redakcija
OS Blanca, projekt Fast (25)

V kulturnem domu na Blanci je potekala zaključna prireditev za gostujoče učiteljice in učitelje iz štirih tujih evropskih držav in šolski pevski zbor je poleg pesmi v slovenščini zapel še v hrvaščini, danščini, norveščini in poljščini ter navdušil goste.

Na OŠ Blanca so med 2. in 6. junijem gostili v okviru študijske izmenjave Erasmus+ in projekta FAST 17 učiteljev in ravnateljev iz štirih držav – Danske, Hrvaške, Norveške in Poljske.

OS Blanca, projekt Fast (5)

Gostujoči učiteljice in učitelji so se dobro počutili in so z navdušenjem spremljali kulturni program.

Na šoli so v dopoldanskem času potekala izobraževanja na temo uporabe sodobne IKT tehnologije pri pouku, ogledali so si, kako poteka pouk ter spoznavali šolski utrip. Popoldanski čas je bil namenjen različnim ogledom naravnih in kulturnih zanimivosti tako v Posavju kot širše. Navdušeni so bili nad obiskom Bleda in slovenske prestolnice, na sevniškem gradu  je pripravil sprejem tudi župan Srečko Ocvirk, ki je predstavil delovanje in razvoj šolstva v občini.

5. junija je gostiteljska šola pripravila v kulturnem domu na Blanci kulturno prireditev z naslovom »FAST spodbuja sodelovanje«. V vsebinsko bogatem programu se je predstavil šolski pevski zbor pod vodstvom Jelke Gregorčič Pintar, ki je najprej zapel šolsko himno ter nato še pesmi v vseh štirih jezikih gostujočih držav ter navdušil goste, starše, krajanke in krajane. Predstavili so se tudi učenke in učenci, ki na šoli obiskujejo sodobni izrazni ples, ki ga vodi Saša Martinčič, ter predstavili ples narave (dežne kapljice, sonce ...). Nastopili so tudi mladi folkloristi iz šestega, sedmega in osmega razreda ob spremljavi Romana Drstvenška na harmoniki. Učenke in učenci 6., 7. in 8. razreda so doživeto odigrali zgodbo o Janku in Metki ter sedmih palčkih, ki jo je po literarni predlogi Jeannette Jaquish, pripravila za odrsko uprizoritev Mojca Hojski. Prijeten in živahen dogodek se je zaključil s premiernim programom KD Godba Blanški vinogradniki, ki jim dirigira Martin Marko.

Prireditev sta suvereno povezovalca Neja Pavlič v slovenskem jeziku in Gašper Stopar v angleškem jeziku (vse prevode je opravila prof. angleškega jezika Mojca Hojski). Zbrane na dogodku so nagovorili ravnatelj OŠ Blanca mag. Vincenc Frece, predsednik KS Blanca Marjan Ločičnik in župan Srečko Ocvirk.

S. R.
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte