Časopis za pokrajino Posavje
30.11.2022
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Na Pleteršnikov dan predstavili zbornik v spomin na akademikinjo Zinko Zorko

Objavljeno: Sreda, 14.09.2022    Rubrika: KULTURA Redakcija
pletersnikov_dan_pisece (56)

Pleteršnikovi dnevi tradicionalno potekajo na Pleteršnikovi domačiji v Pišecah.

Pri Pleteršnikovi domačiji v Pišecah je v torek, 13. septembra, na dan obletnice smrti jezikoslovca Maksa Pleteršnika, potekal letošnji Pleteršnikov dan, ki so ga posvetili premierni predstavitvi zbornika z lanskoletnega simpozija »Slovenska narečja – v spomin akademikinje Zinke Zorko«.

Tradicionalni dogodek organizira Društvo za varovanje maternega jezika, naravne in kulturne dediščine Maks Pleteršnik Pišece in znotraj tega Strokovni odbor za slovenski jezik Maksa Pleteršnika, katerega predsednik je akademik prof. dr. Marko Jesenšek. Slednji je za naš medij izjavil, da imajo v Pišecah vsako leto izmenjaje na Pleteršnikov dan simpozij in predstavitev zbornika, ki izide leto po tem in ga tudi predstavijo. Letos ima zbornik, ki ga je sam uredil, naslov »Narečno besedje slovenskega jezika« in je posvečen akademikinji Zinki Zorko, ki je bila po njegovih besedah zadnja od »velike trojice« jezikoslovcev (poleg nje še akademika Jakopin in Toporišič), ki so od vsega začetka oz. prenove Pleteršnikove domačije sodelovali na Pleteršnikovih dnevih.
pletersnikov_dan_pisece (1)

Nad organizacijo Pleteršnikovih dnevov zdaj že kar nekaj let bdi akademik prof. dr. Marko Jesenšek.

»Zinka Zorko je zadnja, ki se je od njih poslovila, in smo se odločili, da bomo v spomin na dialektologinjo pripravili simpozij, ki je posvečen njej in njenemu delu, kar smo storili v lanskem letu, letos pa je torej izšel omenjeni zbornik, v katerem je nekaj člankov o njej, veliko pa tudi o narečjih, ki jih je ona raziskovala. Mislim, da je zbornik zelo pester in bodo po njem strokovnjaki radi posegali, namenjen pa je tudi širšemu krogu, saj se je Zinka Zorko znala pogovarjati z ljudmi in iskati njihove narečne posebnosti,« je povedal Jesenšek.

Pišece so ostale neke vrste slovaropisno središče Slovenije

pletersnikov_dan_pisece (8)

Navzoči na letošnjem Pleteršnikovem dnevu

Kot je še dodal, je Pleteršnikov dan, še posebej ko predstavijo nov zbornik, posvečen domačinom iz Pišec. »To ni dan strokovnega ali znanstvenega srečanja, ampak neke vrste naša zahvala domačinom, da tako vzorno skrbijo za Pleteršnikovo dediščino,« je poudaril in še omenil, da bi bilo treba to tradicijo nadaljevati, pri čemer je kar malo razočaran, ker se takšnega rednega srečevanja ne da narediti v čast dr. Jožetu Toporišiču, ki je bil tudi iz teh koncev, saj je to »človek, ki je zaznamoval drugo polovico 20. stoletja in še danes največ šteje v slovničarstvu, poleg še treh, Marjance Ogorevc in župnika Franca Ornika, ki sta že pokojna, ter nekdanjega ravnatelja Martina Dušiča, pa je bil tudi gonilna sila Pleteršnikovih dnevov v Pišecah«. Jesenšek je napovedal večji simpozij v Pišecah v naslednjem letu, ko bo stoletnica Pleteršnikove smrti. »Pleteršnik je s slovarjem tako zaznamoval slovensko jezikoslovje, da se tega ne sme pozabiti. Pišece so ostale neke vrste slovaropisno središče Slovenije in tisti, ki se danes ukvarjajo s slovaropisjem, še vedno trdijo, da je Pleteršnikov slovensko-nemški slovar, od izida katerega je že več kot sto let, metodološko najboljši slovar, ki je kadar koli nastal na Slovenskem,« je še poudaril.

Začetek s kulturnim programom

Na začetku Pleteršnikovega dneva je potekal tudi kulturni program, ki ga je v odsotnosti predsednika društva Maks Pleteršnik Martina Dušiča vodila Ivana Zupančič ter v katerem so nastopili otroška folklorna skupina Vesele šefle OŠ Maksa Pleteršnika Pišece pod vodstvom Karmen Levak, dijaki Gimnazije Brežice Lana, Zala in Andraž s predstavitvijo projekta Vsaka vas ima svoj glas, člani gledališke skupine Smeh ni greh KD Orlica Pišece, ki so v domačem narečju povedali, kaj delajo in kako so, ter mlada pevka Manca Mihelin, dijakinja SIC Brežice. Nekaj spodbudnih besed je na uvodu namenil tudi brežiški župan Ivan Molan, ki je redni spremljevalec Pleteršnikovih dni v Pišecah, na dogodku pa so bile med ostalimi prisotne tudi Nuška Ogorevc, ravnateljica pišeške osnovne šole, ki nosi ime po Maksu Pleteršniku, Pleteršnikova sorodnica Alenka Hočevar in Lučka Černelič iz JSKD OI Brežice. V nadaljevanju dneva je Jesenšek novoizdani zbornik podrobneje tudi predstavil.

R. R.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte