Časopis za pokrajino Posavje
30.07.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Na Poletno muzejsko noč v Brežicah odprli razstavo Življenje na prelomnicah

Objavljeno: Nedelja, 20.06.2021    Rubrika: KULTURA Redakcija
pmb_poletna_muzejska_noc (28)

Z odprtja razstave Življenje na prelomnicah

V soboto med 18.00 in polnočjo je potekala že 19. skupna akcija slovenskih muzejev, galerij in gradov, naslovljena Poletna muzejska noč, v okviru katere je letos 76 muzejev in galerij pripravilo 300 dogodkov. Med njimi je bil tudi Posavski muzej Brežice, kjer so ob tej priložnosti ob 21.30 odprli razstavo Življenje na prelomnicah, ki prikazuje pomembnejše prelomnice, ki so v različnih obdobjih spremenile življenja prebivalcev Posavja.

pmb_poletna_muzejska_noc (43)

Avtorica in oblikovalka razstave, Andreja Matijevc (levo) in Ana Jazbec

Kot je najprej dejala direktorica PMB Alenka Černelič Krošelj, so razstavo postavili v čast letošnjim številnim obletnicam, nekatere med njimi so bolj bridke, nekatere so prinesle nove načine življenja, nekatere pa napredek in razvoj. Avtorica razstave kustosinja Andreja Matijevc je omenila, da sta jih k postavitvi razstave spodbudili letošnji obletnici - 80 let od začetka druge svetovne vojne in 30 let od nastanka samostojne Slovenije. "Obletnici sta priložnost, da sežemo s pogledom nazaj ter v preteklosti poiščemo in prepoznamo še druge ključne dogodke, prelomnice, procese, ki so spremenili življenje v tistem trenutku in so pomembno vplivali tudi na naše življenje v sodobnosti," je povedala in dodala, da je zadnja prelomnica vsekakor epidemija koronavirusa. Navedla je, da so izbor prelomnic, prikazanih na razstavi, sooblikovali obiskovalci muzeja s pomočjo rešenega vprašalnika. Največ točk so dodelili prelomnici leta 1991 in nastanku samostojne države, sledi prevod Biblije v slovenski jezik, zatem pa leto 1941, nastanek bolnišnic, gradov, gradnja infrastrukturnih objektov (elektrarn, mostov, vodovoda, tovarn) ter vključenost v rimsko državo.
198793991_3994021267334272_3798510276493543960_n

Ovidove metamorfoze na poslikavah Viteške dvorane (foto: PMB)

Kot je Matijevčeva še omenila, postavljeni panoji na Prešernovi cesti ob brežiškem gradu predstavljajo en del razstave, drug del pa se nahaja pred samim vhodom v grad, med piramidami in vhodnim portalom, kjer na obešenih likih nagovarjajo prelomnice, ki opominjajo na določene trenutke, procese, dogodke z različnih področij in obdobij posavske preteklosti pa tudi na naše osebne prelomnice. Za omogočenje razstave in pomoč se je zahvalila direktorici Černelič Krošljevi, svojim sodelavkam Stanki Glogovič, Maji Marinčič, Jani Puhar in Mihaeli Kovačič ter oblikovalki razstave Ani Jazbec.

DSC_4551

V teh dneh je brežiški grad začasno zatočišče za mlado lisičjo družino.

Poletno muzejsko noč so v PMB zaznamovali s prostim vstopom v muzej, sprehodi po muzeju vsako polno uro in razlagi Ovidovih metamorfoz na poslikavah Viteške dvorane. Ob 23.00 pa je s koncertom na gradu Rajhenburg v Brestanici potekal 5. skupni zaključek poletne muzejske noči gradov Posavja.

R. R.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam