Časopis za pokrajino Posavje
20.02.2019
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Na Senovem dnevu rudarjev posvetili razstavo

Objavljeno: Sreda, 04.07.2018    Rubrika: KULTURA Redakcija
rudarska razstava senovo (56)

Razstavo si je že ob njeni otvoritvi ogledalo veliko domačinov

Turistično društvo Senovo je v sodelovanju s privatno zbirko Kostanjevičana Borisa Jevšnika, po rodu s Senovega, v včerajšnjem popoldnevu, 3. julija, na dan rudarjev, v avli Doma 14. divizije Senovo postavilo na ogled razstavo z naslovom »Srečno, knapi!« Ta bo na ogled še do nedelje, 8. julija, in sicer vsak dan med 18.00 in 20.00 uro.

rudarska razstava senovo (55)

Eksponati popeljejo obiskovalca skozi zgodovino rudarjenja na Senovem, sočasno pa v segmentih prikažejo tudi razvoj samega kraja.

Kot je ob otvoritvi razstave rudarskih predmetov povedal predsednik TD Senovo Anton Petrovič, je 52-letni Boris Jevšnik prve rudarske predmete dobil od svojega očeta, ki je bil 'štajger' (nadzornik) v senovskem rudniku, že v času, ko je obiskoval nižjo stopnjo osnovne šole, sicer pa je v rudniku rudarilo več generacij Jevšnikovih prednikov. Pred leti se je še intenzivneje posvetil zbiranju predmetov, povezanih z rudarstvom in premogovništvom, najprej iz rodnega kraja, nato pa tudi širšega območja Slovenije. In ker več rudarskih predmetov in opreme hranijo tudi v samem turističnem društvu, lepo zbirko pa hrani tudi Anton Petrovič, so se odločili, da naredijo razstavo, s katero bodo počastili dan rudarjev.

Ta poteka v spomin na petdnevno gladovno stavko, ki so jo 3. julija 1934 začeli zasavski rudarji, katerim so se, pravi Pertrovič, pridružilo tudi nekaj deset senovskih rudarjev: »Po podatkih, s katerimi razpolagamo, je tedaj stavkalo 32 naših knapov, ki so se posledično znašli tudi na t.i. črnem seznamu, kar je pomenilo, da niso mogli dobiti službe nikjer več, kjer je imela lastništvo tedanja trboveljska premogokopna družba. To so kasneje zaradi aktivnosti Bratovske skladnice, ki so predstavljale prve oblike zdravstvenega in pokojninskega zavarovanja za rudarje in druge delavce ter njihovih družinskih članov, sicer nekoliko omilili, skladnica pa se je tedaj tudi zelo angažirala, da so te rudarske družine nekako preživele. Torej smo se tudi na Senovem odločili, da obeležimo dan rudarjev, predvsem pa, da se na ta način oddolžimo vsem generacijam rudarjev, ki so zgradile naše Senovo.« V rudarskih revirjih sicer dan rudarjev neprekinjeno obeležujejo od leta 1961. Na ta dan, pa tudi na dan sv. Barbare, zavetnice rudarjev, ki goduje 4. decembra, potekajo srečanja uniformiranih rudarjev iz cele Slovenije.

rudarska razstava senovo (41)

Domači folkloristi so prikazali ples Skok čez kožo, ki ponazarja sprejem novincev med stare rudarje.

Otvoritve razstave »Srečno, knapi!«, v uvodu katere je zaigral Pihalni orkester Senovo, nekdaj rudarska godba, senovski folkloristi pa so zaplesali ples »Skok čez kožo«, se je udeležilo veliko domačinov. Razstavljeni eksponati – oblačila, pokrivala, uniforme, čelade, orodja, listine, osebni predmeti rudarjev, knapovske markice, različne jamske svetilke, opozorilni napisi in table, predmeti rudniške reševalne službe, rudarska literatura itd. – popeljejo obiskovalca ne le skozi zgodovino krajevnega in rudarjenja v širšem slovenskem prostoru, temveč sočasno odstirajo tudi razvoj Senovega. Kot že v uvodu napisano, si lahko razstavo ogledate še do konca tega tedna.

B. M.
« Nazaj na seznam