Časopis za pokrajino Posavje
27.05.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Na Sromljah z ljudsko pesmijo pozdravili pomlad

Objavljeno: Torek, 07.05.2019    Rubrika: KULTURA Bralci pišejo
Na Sromljah z ljudsko pesmijo pozdravili pomlad

Zaključna skupna pesem vseh nastopajočih

V nedeljsko popoldne so nas s pesmijo pozdravili in popeljali v pomlad člani Kulturnega društva Ljudski pevci Sromlje s tradicionalnim koncertom. Letos jim teče dvaindvajseto leto. Vseskozi se trudijo, da predstavijo ljudsko pesem zapeto tako, kot so jo peli po teh krajih. Medse so povabili nekaj skupin, ki prepevajo sorodno zvrst glasbe, kajti vsem njim je želja, da se ohrani ljudska pesem.

S prisotnostjo so jih počastili Dečki iz Zipke iz Hrvaške. Pojejo na način, ki se je pel v okolici Kumrovca v 1990. letu. Oni nimajo vaj, prav tako se ne pripravljajo posebej za nastope, ker se tudi v takratnih letih ni delalo. Pojejo triglasno. So člani Etno društva Zipka iz Kumrovca, ki neguje narodne običaje. Naslednje nastopajoče so bile Ljudske pevke Pušeljc iz Savinjske doline, ki delujejo dvajseto leto. Razigrane gospe tudi zaigrajo na svoje izvirne inštrumente. Na Sromljah ne bi bilo dogodka, ki ga ne bi popestril in počastil tudi domači Moški pevski zbor Sromlje. Delujejo triinštirideset let, kljub viharjem in spremembam, ki se dogajajo v vsakem zboru in kraju. Trudijo se negovati slovensko zborovsko pesem. Vmesne točke sta s harmoniko obogatila David in Matic Bratanič. Iz Kulturnega društva Franc Bogovič Dobova so zapeli Dobovski pevci, ki delujejo šestnajst let. Posneli so zgoščenko, da pesmi, zapete po fantovsko, ne gredo v pozabo. Pridružila se je tudi Folklorna skupina dobovskega društva, ki deluje od leta 2011. Iz ljubezni do folklore, plesa in petja so članice pokazale splet belokranjskih plesov, na harmoniki jih vedno spremlja Mirko Hribar.

Pozdravu pomladi se je pridružil predstavnik KS Sromlje g. Stane Petan z mislijo, da z vztrajnostjo, ljubeznijo do petja in obogatitvijo kulture v kraju nadaljujejo in hkrati prenesejo domačo pesem na naslednje rodove. Vezni tekst prireditve sta s humorjem in domačim dialektom prepletala Bojana Butkovič in David Bratanič.

Alenka Preskar
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte