Časopis za pokrajino Posavje
20.05.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Na sv. Ano v cerkvi sv. Ane Anin glasbeni večer

Objavljeno: Petek, 27.07.2018    Rubrika: KULTURA Redakcija
2. anin glasbeni vecer 2018 (18)

Marko Arh z Nejo Skrbiš na sinočnjem Aninem glasbenem večeru

26. julija, prav na godovanje sv. Ane, zavetnice proti revščini in nevihtam, se je v leskovški cerkvi sv. Ane zvrstil drugi Anin glasbeni večer v letošnji, že 16. prireditveni sezoni na tej lokaciji, ki poteka v sodelovanju leskovškega kulturnega društva in Župnije Leskovec pri Krškem.

Tokratni nastopajoči glasbenik, rogist Marko Arh, se je ljubiteljem glasbe pri sv. Ani že predstavil, in sicer leta 2011, ko je imel 17 let, danes pa jih šteje 24. Obiskovalci večera, pretežen del njih je bilo domačinov, so njegov nastop pospremili z navdušenjem, saj gre tako rekoč, ne glede na to, da živi v Kapelah, za domačina. Tu, celo v bližini cerkve sv. Ane, je namreč odraščal njegov oče Franci Arh, prav tako glasbenik, ki poučuje na Glasbeni šoli Krško pozavno, tubo in bariton, skoraj 30 let pa je vodil Pihalni orkester Kapele. Zato predstavlja tudi Marku Leskovec drugi dom, kjer s pogostimi obiski, kot je povedala moderatorka večera Mirjana Marinčič, razveseljuje stara starša.

Marko Arh je obiskoval pouk roga v krški glasbeni šoli pri prof. Dragu Gradišku, ki mu je nudil kvalitetno instrumentalno izobraževanje in mentorstvo, da je nadaljeval šolanje najprej na Konservatoriju za glasbo in balet v Mariboru, po uspešno zaključenem srednješolskem izobraževanju pa nadaljuje študij na Akademiji za glasbo v Ljubljani pri prof. Boštjanu Lipovšku. Je prejemnik več priznanj na državnih in mednarodnih tekmovanjih, udeležuje se seminarjev pri priznanih domačih in tujih profesorjih, je član mednarodnega Mladinskega orkestra Junger Künstler Bayreuth, Simfoničnega orkestra GŠ Krško, sodeluje z orkestri SNG Maribor, ljubljanske Akademije za glasbo, Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija in Orkestrom SNG Ljubljana.

Na Aninem večeru je zaigral skladbe Mozarta, Krola, Schumanna, Bozzana in Dukasa ob spremljavi pianistke Neje Skrbiš iz Slovenske Bistrice, ki je v minulem letu z odliko zaključila študij na Akademiji za glasbo v Ljubljani, letos pa na isti akademiji še magistrski študij. Ob tem, da je odlična pianistka, ki igra na različnih prizoriščih in prireditvah, v Avstriji in Sloveniji večkrat koncertira s sestro dvojčico, flavtistko Živo Skrbiš, se Neja Skrbiš udejstvuje tudi kot aranžerka in skladateljica.

B. M.
« Nazaj na seznam
»