Časopis za pokrajino Posavje
28.05.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Na Ta veseli dan kulture vabijo tudi posavske kulturne ustanove

Objavljeno: Sreda, 28.11.2018    Rubrika: KULTURA Redakcija
Posavski_muzej_Brezice_razstava_Stirje_elementi_2_Ogenj (69)

V Posavskem muzeju vabijo na javno vodstvo po razstavi o ognju.

Bliža se 3. december, ko v spomin na Prešernov rojstni dan obeležujemo Ta veseli dan kulture oz. dan odprtih vrat slovenske kulture. Praznovali ga bodo tudi v posavskih kulturnih ustanovah.

V Posavskem muzeju Brežice v ponedeljek, 3. decembra, poleg prostega vstopa od 10. do 18. ure ob 10. uri ponujajo javno vodstvo po razstavah Štirje elementi: 2-Ogenj in Nakit ostane - Dediščina, naš najdragocenejši nakit. Ob 17. uri bo izpred Vrtca Mavrica Brežice tudi pohod z lučkami, ki se bo končal na grajskem dvorišču s prižigom lučk.

prvi-krski-borci-rajko-kastelic-dopolnitev-stalne-razstave-1

Rajko Kastelic, arhiv MNZS

V Kulturnem domu Krško že v nedeljo, 2. decembra, ob 15. uri vabijo na Grad Rajhenburg na javno vodstvo po fotografski razstavi Če bi Slovenija bila, ob 17. uri pa v Mestni muzej Krško na dopolnitev stalne razstave Prvi krški borci: Rajko Kastelic. Ob obletnici prekopa krških borcev bodo stalno razstavo o krški odporniški skupini dopolnili z novo plaketo. Tokrat bodo skozi gradivo akademskega kiparja Vladimirja Štovička ter originalne in reproducirane dokumente izpostavili Rajka Kastelica. V ponedeljek, 3. decembra, bo tudi v vseh njihovih enotah (Grad Rajhenburg, Mestni muzej, Mencingerjeva hiša in Galerija Krško) od 10. do 16. ure prost vstop, ob 17. uri pa bo v Mestnem muzeju še javno vodstvo po razstavi 80. so bila leta ... v Krškem.

JG 739

Franjo Stiplovšek, Ivan Cankar, 1928, lesorez, papir / woodcut, paper, inv. št.: GG 8067 (fototeka GBJ)

V Galeriji Božidar Jakac Kostanjevica na Krki pa bodo poleg prostega vstopa od 10. do 18. ure ob 18. uri v Lamutovem likovnem salonu odprli razstavo Upodobitve Ivana Cankarja iz zbirke Galerije Božidar Jakac. Galerija Božidar Jakac v svojem fondu hrani 47 upodobitev Ivana Cankarja različnih avtorjev ter več kot 30 del Božidarja Jakca, ki se motivno vežejo na Cankarjevega Kurenta. Razstava bo na ogled do 10. febrauarja 2019.

P. P.

 
« Nazaj na seznam