Časopis za pokrajino Posavje
5.08.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Na zmenek s knjigo - že 5 let

Objavljeno: Ponedeljek, 30.11.-0001    Rubrika: KULTURA
Na zmenek s knjigo - že 5 let

Mesec april je v literarnem svetu nedvomno mesec literature in branja, saj prinaša tri praznike posvečene knjigam - Mednarodni dan knjig za otroke (2. april), Dan slovenske knjige (20. april) in Mednarodni dan knjige in avtorskih pravic (23. april).

 

Praznično april vsako leto preživljamo tudi udeleženci bralno-pogovornih ur, projekta Knjižne zmenkarije, ki ga v Domu starejših občanov Krško izvaja Valvasorjeva knjižnica Krško. Prvič smo za skupno mizo obloženo s knjižnimi dobrotami sedli v aprilu 2011, kar pomeni, da v letu 2016 obeležujemo prvo pomembnejšo obletnico – pet let skupnih druženj. Projekt se je rodil kot nadgradnja sodelovanja obeh ustanov, pobudo za bralna srečanja je dala skupina bralk, stanovalk Doma, ki je hrepenela po pogovorih o prebranem, po knjižnih novostih ter po druženju z osebo, ki bi razumela in vzpodbujala njihovo ljubezen do branja in vživljanja v literarne zgodbe, jih pri tem usmerjala, odpirala nove poglede na prebrano ter prinašala aktualne novice o dogajanju v svetu literature. Mladostno poimenovan projekt je bil zasnovan kot mesečna druženja, a je v petih letih prerastel v srečanja dvakrat mesečno, poglobili smo branje v svojevrstni, stanovalcem Doma prilagojeni, bralni znački Od Prešerna do Prešerna ali Beremo prešerno, predvsem pa so Knjižne zmenkarije postale sinonim za sproščen klepet o(b) knjigah.

Valvasorjeva knjižnica Krško se, zavedajoč se svoje vloge pri dvigovanju kakovosti življenja starejših občank in občanov, trudi vzdrževati in dvigovati bralno aktivnost prebivalstva v zrelih letih; tudi s projektom Knjižne zmenkarije. Živimo z mislijo, da je branje za duha to, kar je telovadba za telo (R. Steele). In telovadba (torej branje) je pomembna krepitev telesnega (torej duševnega) zdravja v vseh življenjskih obdobjih. Seveda se intenzivnost dejavnosti prilagaja življenjskim obdobjem, zmožnostim in razmeram, zato Knjižne zmenkarije, na starejšim bralcem prilagojen način, s pogovori o knjižnem svetu sledijo željam in potrebam stanovalcev Doma po druženju s knjižnico, bogatijo njihov vsakdan, prinašajo smeh ter vzpodbujajo aktivno sodelovanje. Ob knjigah zaživi mladost, odmisli se bolečina; kajti prava knjiga ob pravem trenutku je odlično zdravilo.

Priložene fotografije so nastale v obdobju petletnega druženja.

Urška Šoštar, moderatorka projektaValvasorjeva knjižnica Krško

« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte

24.05.2019 | Sporočilo

60 let Ljudske univerze Krško

19.06.2019 | Redakcija

Olje nekoliko drugače

17.12.2019 | Redakcija

Vesele praznike!