Časopis za pokrajino Posavje
16.07.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Nagrajena gledališka predstava: Mala čarovnica, ki ni mogla biti zlobna

Objavljeno: Sobota, 22.06.2024    Rubrika: KULTURA Sporočilo
Zmaji

Otroška gledališka skupina Zmaji Gledališkega društva Radeče

Otroška gledališka skupina Zmaji Gledališkega društva Radeče je za odigrano predstavo Mala čarovnica, ki ni mogla biti zlobna, prirejeno za odrsko predstavo po literarni predlogi Marie Claire Machado, na državnem srečanju lutkovnih in otroških gledaliških skupin Slovenije v Kamniku 5. junija prejela srebrno priznanje.

OTROŠKA GLEDALIŠKA SKUPINA ZMAJI

Otroška gledališka skupina Zmaji je bila ustanovljena leta 2023. Pod mentorstvom režiserke Alenke Gros so mladi urili pevske in dramske veščine, pripravljali sceno, se učili tehnik pravilnega dihanja, komunikacije, izražanja čustev in gibanja po odru. V skupini je bilo 14 deklet, starih od 9 do 15 let in en fant. Vodja otroške skupine Zmaji, Alenka Gros, je ljubiteljica odrskih desk že od malih nog, saj je igrala v predstavah v osnovni šoli, deklamirala na proslavah, vodila prireditve in družabne dogodke. Za prvo gledališko predstavo Mala čarovnica, ki ni mogla biti zlobna po scenariju Boruta Stražarja je radeška šivilja igralkam in igralcu zašila čudovite kostume. V veliko pomoč pri izdelavi čarovniških pripomočkov sta bila mojstra rokodelskih veščin, Brane Motoh in Andrej Soltič, za masko in frizuro so skrbele Tanja Žibret Lavrinec, Suzana Pinosa in Regina Jakšič, za glasbo in svetlobne efekte pa Rok Železnik. Pri sami režiji sta sodelovala še Tomaž Lavrinec in Saša Plevel.

Radeg 2023 (28)

Prizor iz gledališke predstave o čarovnici, ki ni zmogla biti hudobna (foto: S. R./arhiv PO).

Premiera gledališke predstave, katere nauk, da je lepo biti dober in prijazen do drugih, da nima smisla biti zloben, ker te slej ko prej ujamejo, je bila lanskega 28. septembra v Domu kulture Radeče. Premierni predstavi je sledilo kar 11 ponovitev v domačem kraju in na gostovanjih po Sloveniji. Mladi gledališčniki dvorano vedno napolnili z energijo, plesom, petjem in čarobnostjo. V svet čarovnic in gozdnih dogodivščin so gledalce popeljali Sola Novak, Maja Potočnik, Neža Rozina Lončarič, Živa Brenkuš, Anže Pohar, Zarja Gros, Ajda Gros, Tara Kožar, Lina Povšič, Lila Marlin Strniša, Kaja Tomažič, Inja Dragar, Lara Volčič, Iza Marzidovšek in Lara Lavrinc (več TUKAJ).

SPODBUDNA OCENA PREDSTAVE

Regijska ocenjevalka Mateja Kokol, ki sodi v najmlajšo generacijo gledaliških režiserk, je o predstavi zapisala: »Gledališka predstava Mala Čarovnica, ki ni mogla biti zlobna je uprizoritev, ki na podlagi domišljije odpira nove svetove in v njih preizprašuje zlo in zlovešče medsebojne odnose. V ospredju je tako posebna čarovnica, ki se razlikuje že po samem videzu in ne samo po posebnem obnašanju – uporu proti čarovniškemu sistemu. Režijska interpretacija s pomočjo različnih uprizoritvenih sredstev odlično tke sporočilo predstave. Prizori so povezani, energični, smiselni in dobro ter tekoče prehajajo. So nosilci domišljijskega sveta, v katerem se mladi igralci odlično znajdejo. Igra je tekoča, samozavestna, premišljena in natančna. Otroci so vešci v gibu in besedi, ob enem pa odlično uporabljajo in se odzivajo na druga uprizoritvena sredstva – na primer glasbo ob urokih. Scenografija je minimalistično funkcionalna. Kostumi jasno označujejo like in jih nadgradijo v čarovniški atmosferi. Predstava tako celostno združuje primerno vsebino, dobro med seboj povezane gledališke elemente in energično, brez zatikov natančno izvedbo.«

Vir: Gledališko društvo Radeče

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»