Časopis za pokrajino Posavje
29.11.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Nagrajena Izpoved mazohista

Objavljeno: Nedelja, 21.11.2021    Rubrika: KULTURA Redakcija
Izpoved mazohista4

Urška Klajn in Žiga Medvešek sta prejemnika Čufarjeve plakete za najboljšo žensko in moško vlogo.

V Gledališču Toneta Čufarja Jesenice so se v petek zvečer zaključili 34. Čufarjevi dnevi – festival ljubiteljskih gledališč, ki je potekal od 14. do 19. novembra. S predstavo ’Izpoved mazohista’ se je predstavila tudi gledališka skupina Žaba gleda & išče Prosvetnega društva Vrhovo, ki je postala po izboru žirije najboljša predstava festivala ljubiteljskih gledališč (občinstvo je najbolj prepričala predstava Fetiš na puter). Urška Klajn Marion in Žiga Medvešek sta prejela Čufarjevo plaketo za najboljšo žensko in moško vlogo v nagrajeni predstavi.

Na festivalu je bilo na ogled pet predstav, ki jih je na Čufarjeve gledališke dneve uvrstil selektor Jakob J. Kenda, ki je lahko izbiral med 14 prijavljenimi predstavami. Med njimi je bila tudi črna komedija Izpoved mazohista. V njej sta se vsak v svojo vlogo odlično vživela Urška Klajn Marion kot zapeljivi Satir in Žiga Medvešek kot gospod M. Dogajanje na odru je bilo polno presenetljivih preobratov, razmišljanj in skritih želja gospoda M. Ob njem je hodil nekakšen sodobni Satir v najrazličnejših zapeljivih preoblekah: v podobi mučnih ljubezenskih odnosov, spoštovanju vsemogočnih avtoritet, krutega izkoriščanja delovne sile itd.

DODELANI GLEDALIŠKI LIKI PRINESLI TRI NAGRADE

Izpoved mazohista, nagrada (1)

Gledališka predstava Izpoved mazohista je prejela tri nagrade: nagrado za glavno žensko vlogo, nagrado za glavno moško vlogo in nagrado za najboljšo predstavo v celoti po izboru strokovne žirije.

Gledališka predstava Izpoved mazohista (po motivih dramskega besedila Romana Sikore) v režiji Katarine Klajn, asistentke režiserke Ane Marije Lednik, avtorske glasbe Matije Marion ter z dvema igralcema, Žigo Medveškom in Urško Klajn Marion je ocenjevala strokovna žirija v sestavi igralca in režiserja Iztoka Valiča, direktorice Slovenskega gledališkega inštituta Mojce Jan Zoran in igralke Alida Bevk podelila Čufarjevo plaketo za najboljšo predstavo. Žirija je zapisala, da predstava s premišljenimi in z izčiščenimi gledališkimi sredstvi postavi v ospredje uprizoritev, ki ni zgolj interpretacija teksta. »Režijski pristop Katarine Klajn niza v sebi sklenjene posamične prizore v homogeno celoto. Tak princip ponuja bogat material in omogoča igralski prostor, ki ga oba protagonista Urška Klajn Marion in Žiga Medvešek polno in kakovostno izkoristita,« so ocenili član in članici žirije. Predstava je bila prvič uprizorjena v Domu kulture Vrhovo 16. februarja 2019 in o njej je nastal zapis, ki je še vedno viden na spletni povezavi regionalnega časopisa Posavski obzornik: https://www.posavskiobzornik.si/kultura/gledaliska-premiera-izpoved-mazohista-86192 

POLEG NAGRAJENE PREDSTAVE ŠE NAGRADA ZA ŽENSKO IN MOŠKO VLOGO

Izpoved mazohista, nagrada (2)

Odrasla gledališka skupina Prosvetnega društva Vrhovo

V utemeljitvi najboljše ženske vloge je ocenjevalna komisija zapisala, da vodi Urška Klajn Marion svojo vlogo od samega začetka do konca neizprosno natančno, a kljub temu igrivo ter si ob tem ustvari veliko prostora pri oblikovanju posameznih med seboj uravnoteženih likov. »Igralka z minimalnimi sredstvi ustvarja igralske miniature, ki so podprte tako s telesno kot govorno izraznostjo,« je pojasnila komisija. Nagrado za najboljšo moško vlogo, ki jo je prejel Žiga Medvešek, je strokovna žirija zapisala, da njegova igra precizna, disciplinirana in govorno prezentna in z njo skozi celoten potek vzdržuje celoto. »Skozi sicer navidezno linearnost uspešno gradi močno čustvenost mazohista, pri tem pa ne zapade v patetiko ali banalnost,« so poudarili ocenjevalci ter pričarali nasmehe na obraze požrtvovalne gledališke skupine iz majhnega posavskega kraja, ki s tem pošilja v svet spodbudno sporočilo, da, kjer je volja, je tudi moč. Čestitke!

S. R., foto: Žaba gleda & išče

 
« Nazaj na seznam
»