Časopis za pokrajino Posavje
14.08.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Naprej v preteklost

Objavljeno: Petek, 13.10.2017    Rubrika: KULTURA Redakcija
naprej v preteklost - kd krsko (2)

Na literarno-pogovornem večeru v krškem hramu kulture (z desne): Kobrowsky, Maruša Ivančič in Urška Kozak

V Kulturnem domu Krško so sinoči v sodelovanju Zavoda Mundilfari iz Ljubljane na literarnem večeru predstavili pesniško zbirko Naprej v preteklost. Njeni avtorji so Kobrowsky, Neža Kozak in Urška Kozak, ki je zbirko opremila tudi z ilustracijami. Te so na ogled v avli doma in tako kot vsebinsko zbirka nosijo sporočilnost problematike neenakosti med spoloma.

Gre za pred dnevi, 5. oktobra izdano pesniško zbirko Zavoda Mundilfari, ki je izšla v nakladi 500 izvodov v okviru projekta Kdaj, če ne zdaj? Projekt je bil sofinanciran s strani Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, zato je knjiga brezplačna, večino naklade pa bo z namenom osveščanja starejših bralcev razdeljene slovenskih knjižnicam.

Trojica navedenih ustvarjalcev je poleg Maruše Ivančič in Saše Eržen že v minulem letu izdala otroško slikanico Rozagroza in Plavalava, s katero so želeli najmlajšim bralcem usmeriti pozornost na neenakost med spoloma, z v tem mesecu izdano Naprej v preteklost pa nagovarjajo starejšo populacijo, in ji skušajo odpreti oči, da je družba resda napredovala, stereotipi o obeh spolih, konzervativno ukoreninjeno mišljenje vlog moškega in ženske pa je še vedno odraz anahronizma. Bralec prek pesmi spremlja zgodbo odraščajočega Jožeta, ujetega v načela spolnega konservatizma, ki na smrtni postelji spozna, da je prepozno, da bi lahko popravil popravil zmote in napake, zaradi katerih je povzročil mnogo trpljenja svojim najbližjim. Ali kot je napisala v spremni besedi knjižice kulturna antropologinja Maruša Ivančič, "Naprej v preteklost poziva k prekinitvi vzorca in osvoboditvi duha ter v strahu in jezi sprašuje: kdaj, če ne zdaj?

To pa je tudi osnovno poslanstvo Zavoda Mundilfari: izvajanje delavnic, prostovoljnega dela, vključevanja ranljivih skupin v ustvarjalne in družbeno koristne, predvsem pa pri vseh ciljnih skupinah spodbuditi kritično mišljenje. Predstavitev knjige v kulturnem domu je spremljal literarni večer in pogovor, ki se je navezoval predvsem na vlogo moškega in njegovem prispevku k naprednejši družbi brez omejujočih in nazadnjaških konceptov.

B. M.
« Nazaj na seznam