Časopis za pokrajino Posavje
25.09.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Nedoločljivi Ane Šuligoj

Objavljeno: Sobota, 12.09.2020    Rubrika: KULTURA Redakcija
_DSC3373

Ana Šuligoj v Galeriji Krško

V soboto zvečer so v Galeriji Krško postavili na ogled fotografsko razstavo Ane Šuligoj Nedoločljivi. Predstavitev avtorice in njenih fotografskih del je potekala pred Mestnim muzejem Krško. Zaradi ukrepov povezanih s covid-19 v galerijskih prostorih tega niso mogli pripraviti, kajti po navodilih NIJZ sme bili naenkrat v prostoru le pet oseb, je zbranim povedala vodja muzejskih enot Kulturnega doma Krško dr. Helena Rožman, ki je prireditev tudi moderirala.

Emina Djukić je fotografsko serijo Nedoločljivi pospremila z besedami: »…, da predstavlja radikalno očiščenje družbenih konvencij, kajti avtorica se osredotoči zgolj na snovni del človeškega bitja. Ker so naša telesa (pre)polna individualnih sledi, Šuligojeva portretirance popolnoma prekrije z belo rjuho in s tem postavi na skupni imenovalec. Prek variacij gest opazuje, koliko identitete se prikrade skozi draperijo. S svojimi fotografijami raziskuje, kaj je individuum, koliko in do kod je zunanjost indikator notranjščine.« Razstavo so postavili na povabilo kustosinje Nine Sotelšek, kuratorka razstave Jasna Jernejšek pa jo je pospremila z besedami: »Podobno kot depersonalizirane upodobitve duhov portreti Nedoločljivih vzbujajo občutek tujosti in ločenosti. Z odstranitvijo tradicionalnih označevalcev identitete in osebnosti se poudarja njihov status nadnaravnih fenomenov. Obrat od prijaznih prikazni, ustvarjenih z namenom tolažbe in varnosti, k zlonamernim nadnaravnim entitetam, ki ogrožajo eksistenco živih, odraža predvsem občutenje sodobnega časa, zaznamovano z negotovostjo, s pomanjkanjem občutka eksistencialne varnosti in smisla ter permanentne krize identitete. Telo, izpraznjeno družbenih konvencij, je nedefinirano telo, ki izpade iz družbenega simbolnega reda. Je fantazma duha, ki teži k ohranitvi svoje subjektivitete in individualnosti, brez (z)možnosti dejanskega vplivanja na trenutno družbeno stanje in realnost, ki jo živimo.«

O trenutnem stanju je nekaj besed spregovorila tudi krška podžupanja Ana Nuša Somrak, ki je odprla razstavo, ob tem pa še izpostavila ekipo zaposlenih, ki ustvarjajo projekte tudi pod novimi izzivi, ki nas učijo, kakor je poudarila, živeti malo drugače, kakor smo bili vajeni.

M. H.
 
« Nazaj na seznam