Časopis za pokrajino Posavje
25.06.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Neizpovedane zgodbe umetnika Tilna Žbone

Objavljeno: Četrtek, 14.09.2023    Rubrika: KULTURA Redakcija
DSC_1843

Od leve proti desni: kustosinja Nina Sotelšek, umetnik Tilen Žbona, podžupan Mestne občine Krško Dejan Žnideršič in direktorica Kulturnega doma Krško Darja Planinc

V Galeriji Krško je v torek, 12. septembra, potekalo odprtje impozantne razstave umetnika Tilna Žbone, ki je zbrane navdušila z izvirno motiviko na platnih velikega formata.

Dogodek je z lepo besedo povezovala muzejska sodelavka v Mestnem muzeju Krško Klaudija Cigole, kuratorka razstave pa je višja kustosinja Mestnega muzeja Krško Nina Sotelšek, ki je obenem tudi prispevala besedilo za dvojezični katalog, ki je izšel v okviru razstave z naslovom Neizpovedane zgodbe oz. Stories untold. Angleški prevod je pripravila Arven Šakti Kralj, za fotografije je poskrbel Boštjan Pucelj.
DSC_1813

Detajl z odprtja razstave, ki ga je povezovala Klaudija Cigole (levo).Zbrane je kot prva nagovorila direktorica Kulturnega doma Krško Darja Planinc, ki je vsem zažela prijeten ogled prve razstave v jesenskem delu leta, pozdravila je avtorja razstave in izrazila zadovoljstvo nad dejstvom, da Mestna občina Krško prijazno podpira dogodke in dejavnosti v okviru enot Kulturnega doma Krško. Naštela je tudi nekaj prihajajočih dogodkov in seveda povabila obiskovalce odprtja razstave, da se udeležijo dogodkov tudi v bodoče.

Podrobneje o razstavljenih umetniških delih Tilna Žbone

Kot je za naš medij v krajšem pogovoru povedal avtor razstave Tilen Žbona, je cikel razstavljenih umetniških del začel nastajati malo pred obdobjem covida v njegovem domačem ateljeju v bližini Sečoveljskih solin. »Slike so velikega formata, kar se mi je zdelo kar nujno, saj ravno ta format daje značaj predstavljeni naraciji. Sicer pa je temeljna oziroma ključna beseda razstave izkustvo – moje, tvoje, naše – gre za izkušnje in pripoved neke situacije, ki se odvija na podlagi dejanj,« je povedal Žbona. Poudaril je tudi, da se slike navezujejo druga na drugo in obenem delujejo tudi avtonomno, saj po njegovih besedah »vsaka slika deluje zase, pri čemer gre za sofisticirano kontinuiteto, ker naracije, ki jih preko slikarskega medija izražam, izhajajo iz podzavesti. To, kar tolmačim preko slik, ni ustvarjeno zgolj z razmišljanjem, ampak tudi na intuitiven način«.
DSC_1823

Kustosinja Nina Sotelšek in umetnik Tilen ŽbonaO avtorju razstave

»Tilen Žbona (1976, Koper) je umetnik srednje generacije, ki je diplomiral na Akademiji lepih umetnosti v Benetkah in magistriral na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Leta 2011 je na isti akademiji dobil priznanje pomembnih umetniških del na področju videa in novih medijev, leta 2017 pa doktoriral na Pedagoški fakulteti v Ljubljani. Trenutno deluje kot izredni profesor na Pedagoški fakulteti v Kopru, kjer tudi živi,« je o avtorju povedala Sotelšek.

Sicer pa avtor ustvarja v različnih umetniških medijih, tokrat pa je ponovno obudil klasično sliko, ki jo po besedah Sotelšek poskuša prevesti v sodoben likovni jezik s serijo slik velikih dimenzij: »Umetnik tematizira čas in hkrati posameznikovo voljo po ustvarjanju, gradnji podobe in miselnemu obvladovanju samega akta upodabljanja.« Poleg slikarskega platna avtor uporablja tudi grafitna risala in papir, ki ga na temeljno podlago lepi v naključno oblikovanih kosih, s čimer »želi prikazati osnovna čustva«.
DSC_1847-obdelana

Obiskovalci so z navdušenjem občudovali razstavljena umetniška dela.Supermatizem, futurizem in arte povera

Sotelšek je še poudarila, da so umetnikova dela slikarske izpeljanke modernističnih stilov, značilnih za italijanski umetnostni milje, kot so supermatizem, futurizem in arte povera. Za zaključek je še dejala, da je v okviru razstavljenih del »čas tista stalnica, ki se bo, ne glede na vse, zagotovo uresničila. Po določenem času jutri gotovo pride, le to, kar posamezniku prinese, je negotovo, in v tem je njegova nemoč«.

Nato je umetnik Tilen Žbona na kratko pozdravil zbrane in se jim zahvalil za obisk, pred občinstvo pa je stopil tudi novi podžupan Mestne občine Krško Dejan Žnideršič, ki je uradno odprl razstavo. V svojem nagovoru je poudaril, da bo Mestna občina Krško še naprej tvorno sodelovala z enotami Kulturnega doma Krško in podpirala njihovo delovanje ter kulturo v najširšem smislu. Izrekel je dobrodošlico umetniku in tako njemu kot organizatorjem čestital za postavitev razstave, s čimer je bila razstava tudi uradno odprta.

Sledilo je še povabilo k druženju po odprtju razstave, ki bo na ogled do 30. oktobra 2023.

A. K.
« Nazaj na seznam