Časopis za pokrajino Posavje
20.04.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Njihov svet je drugačen, a ne popačen

Objavljeno: Petek, 14.06.2019    Rubrika: KULTURA Redakcija
Dobrodelna prireditev OS Ana Gale  (69)

Dobrodelna prireditev OŠ Ane Gale Sevnica je imela bogat program in del nastopa je bila plesna točka.

Učenke in učenci OŠ Ane Gale Sevnica so se skupaj z učiteljicami in učitelji pretekli petek predstavili na dobrodelni prireditvi To sem jaz ter ob zaključku prejeli stoječ aplavz za vse skrbno pripravljene glasbene, plesne in zaigrane prizore.

Dobrodelna prireditev OS Ana Gale  (102)

Učenke in učenci so se odlično vživeli v različne igralske like.

Osnovna šola, ki ima že desetletja urejene prostore v veliki stavbi, v kateri je bil prvi sevniški zdravstveni dom, je dobila ime po učiteljici, pesnici in pisateljici Ani Gale. Letos mineva 110 let od njenega rojstva in v spominu vseh bo ostala kot prva učiteljica otrok z motnjami v duševnem razvoju v Sevnici in iz njenega »pomožnega razreda« je leta 1973 nastala samostojna osnovna šola s prilagojenim programom, ki danes vzgaja in izobražuje otroke s posebnimi potrebami s celotnega območja sevniške občine. Obiskuje jo 34 otrok.

Dobrodelna prireditev OS Ana Gale  (115)

Ob zaključku so zapeli skupaj z gosti ter obiskovalkami in obiskovalci ter skozi pesem sporočili, da so se za hip dotaknili neba.

»Ko vstopim v prostor, kamor so vstopale številne generacije pred mano, me pozdravijo zvedavi in iskreni pogledi otrok in toplina odnosa. Otroci marsikaj vprašajo, še več povedo, pogumno stopajo v nov dan novim izzivom naproti. Sprehodim se skozi razrede in vsaka učilnica ima svojo energijo, v vsaki učilnici se piše druga zgodba. Prihodnost je svetla, čeprav se pri nas ta svetlost ne meri v številu zlatih priznanj, meri se z objemom, ki si ga ne zasluži vsak,« so bile uvodne besede ravnatelja Gregorja Pirša, ki je prevzel vodenje šole 1. januarja letos. »Na naši šoli ne izobražujemo bodočih doktorjev znanosti, ne vzgajamo bodočih profesorjev, vzgajamo pa zrele osebnosti, ki lahko živijo samostojno v okviru svojih sposobnosti, zato pred svojim imenom in priimkom ne potrebujejo dolgih kilometrskih nazivov, potrebujejo le eno – in to je spoštovanje. Svet naših otrok je drugačen, a ne popačen in danes jim bo veliko pomenil vsak aplavz, ki jim ga boste namenili. Verjemite, ni enostavno stopiti pred tako množico ljudi. Hvala, ker ste si vzeli čas za nas. To nam veliko pomeni,« so tekle ravnateljeve besede in v nadaljevanju je vsem zbranim v dvorani ter zaodrju namenil nekaj spodbudnih besed tudi župan Srečko Ocvirk.

Prireditev se je v spomin na ustanoviteljico in prvo učiteljico na šoli Ano Gale pričela z verzi ene izmed njenih pesmi ob violinski spremljavi in v nadaljevanju so se na odru skozi posamezne točke predstavili vsi učenci in učenke z učitelji. Program, ki sta ga na igriv način povezovala specialna pedagoginja Nataša in učenec Mark, so dodatno popestrili še posebni gosti, in sicer Plesna šola Lukec ter pevke skupine Vokalnih 5.

Z dobrodelno prireditvijo, ki so jo naslovili To sem jaz, so zbrali 850 evrov za šolski sklad. Za vložen čas in trud so bili nastopajoči za vse točke nagrajeni z aplavzom ter stoječimi ovacijami ob zaključku in solzami v očeh. »Ganjena sem, iskreno ganjena, nad tolikšno srčnostjo,« je dejala ena izmed obiskovalk, ko je odhajala k izhodu iz dvorane, v preddverju katere je bila na ogled tudi razstava izdelkov učenk in učencev s posebnimi potrebami.

S. R.
« Nazaj na seznam