Časopis za pokrajino Posavje
23.04.2018
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Nocoj na Senovem premiera igre Amerikanski dolarji

Objavljeno: Torek, 11.04.2017    Rubrika: KULTURA    Ogledov: 1651Redakcija
COB_3374

V senovskem Domu XIV. divizije bo nocoj premiera odrskega dela Amerikanski dolarji (foto: Boštjan Colarič, arhiv)

Nocoj bo na odru Doma 14. divizije Senovo domača gledališka skupina DKD Svoboda premierno uprizorila zabavno kmečko igro Amerikanski dolarji, ki jo je spisal senovski rojak Avgust Fabjančič (1896-1964).

V originalni verziji poimenovano dramsko delo Potegavščina z amerikanskimi dolarji so odkrili med raziskovanjem Fabjančičevega življenja in njegove bogate kulturne zapuščine. Bil je namreč soustanovitelj tedanjega kulturnega društva Probuda, pevec, igralec, režiser in in pisec ljudskih iger. Na Senovem je bil tudi župan in funkcionar organizacije vojnih invalidov ter ustanovitelj posavskega lokalnega časopisa Naš prijatelj, ki je izhajal v Rajhenburgu. Članke in podlistke je po 2. sv. vojni objavljal v Ljudski pravici, Invalidskem vestniku, Zasavskem tedniku, njegove pesmi pa so bile objavljene tudi v Vestniku, glasilu Društva izgnancev Slovenije. Napisal je več literarnih del. Kot spomin na hude čase 1. sv. vojne, iz katere se je let 1916 vrnil kot invalid, je izdal prvo pesniško zbirko Krik ranjene mladosti (1939). Med 1. in 2. vojno je kot publicist sodeloval pri raznih časopisih, Slovencu, Bojevniku, Prelomu, Delavski pravici, Vojnem invalidu idr. Poleg omenjene igre, ki so jo našli v rokopisu, je napisal še dela Kelih gorja, V izgnanstvo (1959) ter prispevek za zbornik Brestanica 1941-1945.

V zabavni igri, katero bodo zapolnjevale maškare, godci in pevci, bodo nosilne vloge uprizorili: Marjan Poznič v vlogi kmeta Mohorja Spaka, v vlogi njegove žene Jere Helena Poznič in v vlogi njune hčere Marjance Andreja Brili, Zvonko Marinič
kot hlapec pri Spaku, David Radej kot občinski tajnik Alfonz, Matej Ulčnik in Boštjan Medvešek kot njegova soseda Tinče Budna in Miha Kozole ter v vlogi Harlekina in Kolombine Radica Šoln in Irena Skrivalnik. Igrano-glasbeno igro je režirala Boža Ojsteršek, 90-minutna predstava pa se bo pričela ob 19. uri. Senovski gledališčniki bodo reprizo navedene igre izvedli predvidoma konec meseca aprila ali v začetku meseca maja.

B. M.
« Nazaj na seznam
»

najbolj brani članki