Časopis za pokrajino Posavje
17.01.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Nostalgično romantični realizem Zorana Homna

Objavljeno: Torek, 14.05.2019    Rubrika: KULTURA Redakcija
100. Radogost (105)

Hrvaški hiperrealistični slikar Zoran Homen je na odprtju razstave zaigral na ustno harmoniko.

Prvo sredo v maju je sevniški umetnik Rudi Stopar v goste povabil hrvaškega slikarja Zorana Homna. Njegova izjemna umetniška dela so na ogled do začetka junija v prostorih Mosconove in Stare galerije na sevniškem gradu.

100. Radogost (117)

Na sliki, ki ni bila nikoli na prodaji, je umetnik narisal star zid in na njem manjhno sliko Kristusove okronane glave in pod njo drobno kapljo krvi, ki učinkuje na gledalca tako, da celotno slikarsko delo vidi izven realnega sveta.

Zoran Homen (rojen leta 1951) je po zaključenem študiju likovne pedagogike na zagrebški pedagoški akademiji zaključil še študij arheologije na Filozofski fakulteti v Zagrebu in se nato zaposlil v Mestnem muzeju Križevci kot višji kustos ter ves čas tudi slikal. Umetnik, ki je s svojimi slikarskimi deli »korak dlje od realizma«, je razstavljal na številnih samostojnih in skupinskih razstavah, se na sevniškem gradu predstavlja prvič in gostitelj dogodka Rudi Stopar ga je predstavil kot »viteza žlahtnega slikarstva, mojstra in odličnika – čudežnika močne in velike umetniške stvarnosti«.

Slikarska dela umetnika iz Križevcev na Hrvaškem so po Stoparjevem mnenju mogočnejša od mimobežnega časa, ki mu ga uspe ustaviti v trenutni zaznavi z umetniško upodobitvijo, da ostane spoznanje za prihodnost. »Homnov slikarski jezik nam pripoveduje v rahli prosojnosti cvetnih listov zvončkov in zlatorumeni kronici, s prebojem svetlobe skozi telo vaze in vode v njej ali hladnih sencah snega in stopljenih luž v objemu sončne luči … Vsaka slika je čudovito pričevanje duha, svetlobe človeka, univerzuma in življenja. Tudi božanje ranjenega sveta,« je tekel opis razstavljenih slikarskih del, ki so izjemen dokument časa, bivanja in obstoja.

Umetniški večer, poimenovan po slovanskem bogu gostoljubja Radogost, ki je bil stoti zapovrstjo, sta z glasbenim nastopom obogatila Elizabeta in Dragutin Križanič iz Brežic. Presenečenje večera je bil hrvaški mojster kitare Stjepan Fortuna - Štef, s katerim je na orglice zaigral tudi hrvaški hiperrealistični slikar Zoran Homen.

Župan Srečko Ocvirk se je Rudiju Stoparju zahvalil s podelitvijo listine Občine Sevnica za njegov prispevek k oživljanju kulturnega dogajanja na sevniškem gradu.

S. R.


 
« Nazaj na seznam