Časopis za pokrajino Posavje
12.05.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Nova bralna sezona projekta Posavci beremo skupaj

Objavljeno: Nedelja, 11.04.2021    Rubrika: KULTURA Redakcija
Posavci beremo skupaj (2)

V projektu Posavci beremo skupaj je 40 knjižnih naslovov, knjige pa so opremljene s kazalkami.

V vseh treh posavskih knjižnicah, Knjižnici Brežice, Valvasorjevi knjižnici Krško in Knjižnici Sevnica, so se tudi letos potrudili ter pripravili pester izbor branja, ki ponuja bogato bralno doživetje v okviru skupnega bralnega projekta Posavci beremo skupaj.

Na bralni seznam je vključenih 40 naslovov – 30 romanov, trije eseji, dva stripa in pet pesniških zbirk 13 slovenskih in 27 tujih avtoric in avtorjev. Tako kot vsa leta doslej so tudi tokrat vse knjige opremljene s kazalkami, na katere lahko bralec ali bralka napiše svoje mnenje o prebrani knjigi in jih odda v knjižnici; za pet prebranih knjig in pet oddanih izpolnjenih kazalk ob zaključku bralne sezone pa prejme knjižno nagrado.

Zajeta slika, Brina Svit1

Pisateljica, scenaristka, publicistka in prevajalka Brina Svit (foto: zajem zaslona)

Uvod v bralni dogodek, ki se je začel 21. marca, zaključil pa se bo 20. novembra, je bil spletni pogovor s pisateljico Brino Svit. Prijeten pogovor je z izborom vprašanj usmerjal pesnik in urednik pri založbi Goga Andrej Hočevar.

Brina Svit, ki je tudi scenaristka, publicistka in prevajalka, je skozi sproščen klepet počasi odstirala zanimivosti pri nastajanju zbirke desetih novel pod skupnim naslovom Nove definicije ljubezni. »Novele so nastajale druga za drugo, v lepem ritmu in vedno sem imela nekaj testnih bralcev, kar je bilo izvrstno, bili so spodbuda za pisanje,« je pripovedovala in se dotaknila različnih obrazov ljubezni, kot energije, ki osrednjim literarnim likom odpira vrata do drugačnega dojemanja samega sebe. Dogajanje v zgodbah, ki so osrednji del novel, je postavljeno v Pariz ali pariška predmestja, eno se odvija v Ljubljani, v uredništvu časopisa, kjer se na prav poseben način zbližata že izkušeni pisec z vzdevkom Trubar in mlada novinarka Lil iz Trsta ... Več izveste ob branju, zato vabljeni k izposoji.

S. R.

#povezujemoposavje

 
« Nazaj na seznam