Časopis za pokrajino Posavje
18.04.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Nova razstava v Galeriji Krško – Angeli v revirju

Objavljeno: Ponedeljek, 03.12.2018    Rubrika: KULTURA Redakcija
razstava mito gegic (6)

Razstavo, ki bo v galeriji na ogled do 9. februarja 2019, je odprl Hrvoje Teo Oršanić (desno), poleg razstavljavec Mito Gegič.

V Galeriji Krško je od 27. novembra dalje na ogled razstava umetnika Mita Gegiča, z naslovom Angeli v revirju. Kuriranje razstave je prevzel Denis Volk, neodvisni kurator in likovni kritik, razstavo pa je odprl mag. Hrvoje Teo Oršanič, direktor Zavoda RS za varstvo narave.

V uvodu je kurator predstavil umetnika Mita Gegiča, ki je leta 2008 diplomiral na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani in leta 2016 za svoje delo prejel prestižno nagrado Jakopičevo priznanje. Svoja dosedanja slikarska dela na katerih upodablja lovske motive je v Galeriji Krško povezal z ready-made objekti, ki glasno in vizualno pretresljivo govorijo o nadomestitvi živalskega s človeškim. Z razstavo je izpostavil aktualna družbena dogajanja, zlasti vprašanje ekologije, odnosa človeka do narave in živali, njegovega agresivnega vstopa v naravo in motenje ekosistema. Kot je v svojem govoru poudaril mag. Hrvoje Teo Oršanič, se komaj kak slovenski umetnik v svojem delu sprašuje o pomenu lovstva, ekologije in varovanja narave in dejal, da so take razstave zelo pomembne, saj odpirajo prostor za diskurz o aktualnih temah.

Razstavni projekt je bil podprt s strani Ministrstva za kulturo.

Vir: Mestni muzej Krško
« Nazaj na seznam