Časopis za pokrajino Posavje
20.04.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Nove knjige iz Posavja v jubilejnem letu

Objavljeno: Torek, 01.06.2021    Rubrika: KULTURA
cigler (2)

Avtor knjige člankov Sedem let v objektivu - mag. Mirko Cigler, je upokojeni diplomat, sicer pa posavski rojak s Senovega.

V letu, ko Zavod za kulturo in odnose z javnostmi Neviodunum beleži že dve desetletji svojega delovanja v posavskem prostoru, je prav, da spomnimo na njegovo založništvo knjig, po katerem je bil doslej – poleg izdajanja Posavskega obzornika – najbolj znan. Tudi letos se namreč obeta nekaj raznolikih vsebin, s katerimi boste lahko dopolnili predvsem svojo domoznansko zbirko.

Zavod Neviodunum je v doslej izdal preko 50 knjig s področja izvirne literature, lokalne zgodovine oz. domoznanstva, zbirke kolumn, knjige o športu in celo učbenike. Pri ustvarjanju tega edinstvenega založniškega opusa v kulturni zgodovini regije Posavje so uredništvo vodili vse prej kot komercialni cilji, pač pa je bila vedno na prvem mestu promoviranje tematik, povezanih s Posavjem, in avtorjev s tega prostora. K sreči je bilo med izdanimi naslovi tudi nekaj tržnih uspešnic, kot na primer Kruh in pecivo po domače izpod peresa Francija Planinca ali zbirka Stoletje na razglednicah, s katero s(m)o orali ledino na področju lokalne zgodovine.

LK-Crni konji-Zdole 1985

V knjigi Krško sonce iz predala bo predstavljena zanimiva zgodba o delovanju literarnega kluba v 80. letih prejšnjega stoletja.

Med izdanimi knjigami so bili tudi ponatisi (faksimili) sicer redkih, a zanimivih založniških biserov iz posavske založniške preteklosti, kot so bila dela Ivana Lapajneta (Krško in Krčani) in Viktorja Tillerja iz Brežic. S tega področja bo tudi prva letošnja novost, in sicer ponatis dveh del Krčana Ivana Sterleta (1913-1981) ob obletnici njegove smrti. Na pobudo Darje Dobršek in s podporo Krajevne skupnosti mesta Krško ter občine Krško bo junija predstavljena knjiga z naslovom Kronika Krškega in njegovih meščanov, ki je prvič izšla v avtorjevi samozaložbi leta 1980. Ob ta zelo zanimiv in precej oseben pregled zgodovine kraja in njegovih someščanov je umeščena tudi vsebina drobne knjižice s naslovom Spomini (1977), v kateri se avtor spominja svojih prijateljev, sicer prvih krških borcev oz. žrtev. 31. julija bo minilo okroglih 80 let od tega tragičnega dogodka.

V lanskem letu pa je minilo 40 let od ustanovitve Literarnega kluba Krško in tej po marsičem posebni kulturni skupini je posvečena knjiga Krško sonce iz predala zgodovinarke in bibliotekarke Polone Brenčič, ki naj bi izšla ob izteku letošnjega poletja. Za zgodnjo jesen je predviden izid zelo obsežnega dela z za zdaj še delovnim naslovom Sedem let v objektivu (cca 600 strani), ki bo prineslo članke oz. poglobljene analize dogodkov, ki jih je zadnjih sedem let (1914 – 2021) komentiral izjemni poznavalec mednarodnih odnosov mag. Mirko Cigler. Ta v uvodu v svojo knjigo zapiše: "Sedem let je čas, ko se nam je vse do zadnjega dozdevalo, da gre za čas suhih krav. Potem se je pojavil virus kovida-19 in njegova pandemija je vrgla v letu dni svet s tečajev in naša življenja postavila na glavo. Spoznali smo, da smo v resnici živeli v času debelih krav, pa se tega v svoji aroganci in komformizmu nismo zavedali oziroma nismo spoštovali in cenili blagodeti, ki nam jih je življenje v relativnem obilju, miru in svobodi nudilo."

Ko govorimo o letošnjem založniškem programu, gre v resnici za program iz kulturne sezone 2020/21, ki je bila zaradi nepredvidljivih zdravstvenih in materialnih razmer nekoliko okrnjena. Tako je šele v začetku decembra lani ob redni izdaji Almanaha občine Krško založba izdala drugo pesniško zbirko Slavice Jarkovič z naslovom V sobi srca. Zbirka je svojo virtualno predstavitev doživela spomladi, v živo pa se bodo ljubitelji poezije z avtorico lahko srečali naslednji četrtek, 3. junija, v parku pred Valvasorjevo knjižnico.

B. M., foto: arhiv ZN

(članek je bil objavljen v 27. maja izdanem časopisu Posavski obzornik)
« Nazaj na seznam