Časopis za pokrajino Posavje
25.05.2019
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

O filmu Izbrisana v četrtek z Miho Mazzinijem

Objavljeno: Sreda, 06.03.2019    Rubrika: KULTURA Sporočilo
0002_0
Na marčevskem filmskem dogodku v Kulturnem domu Krško se bomo po projekciji filma Izbrisana pogovarjali s scenaristom in režiserjem Miho Mazzinijem.

O filmu

Celovečerni film Izbrisana, posnet po istoimenskem romanu Mihe Mazzinija, je zgodba o samski mamici Ani, ki v porodnišnici ugotovi, da je ni v računalniških sistemih, da uradno ne obstaja ne ona ne njen novorojenček. Je zgodba o tem, kaj se je dogajalo Slovencem, rojenim na napačnem koncu razpadle države, ki so jim v devetdesetih letih na upravnih enotah luknjali osebne izkaznice. Kaj se zgodi, če izpadeš iz sistema? Lahko te izženejo iz države, morda ti sosedje zasedejo stanovanje, ostaneš brez službe, zdravnika, celo otroka … Anino mrzlično iskanje rešitve se prelevi v napet triler, ki spotoma podrobno razišče anomalije slovenskega družbenega sistema.
 
Scenarij

»Odločitev lastnikov, da leta 1992 preprosto izbrišejo del državljanov, se mi je vedno zdela šokantna. Prav tako tišina, s katero je dejanje pospremilo ostalo prebivalstvo (in jo zato vedno in povsod imenujejo tiha večina, ker ravno s svojim molkom omogoča takšna ravnanja) in to, da je povečini molčala tudi umetnost. To je zgodba, ki jo je treba povedati. Ko sem jo sestavljal, sem jo gledal kot film in zato napisal scenarij. Po nekaj letih je kazalo, da ga ne bo mogoče posneti in sem pripoved spremenil v roman, ki je izšel pri založbi Goga leta 2014.«
-Miha Mazzini 

Film je bil v Krškem premierno predvajan pretekli vikend, v četrtek, 7. 3., pa v Kulturnem domu Krško pripravljamo posebno projekcijo, po kateri se nam bo na pogovoru o svojem režijskem prvencu pridružil tudi Miha Mazzini. Dogodek se prične ob 19. uri.
 
Vir: Kulturni dom Krško
 
« Nazaj na seznam
»