Časopis za pokrajino Posavje
30.03.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Ob kulturnem prazniku predstavili krajevno skupnost Cerklje ob Krki

Objavljeno: Ponedeljek, 10.02.2020    Rubrika: KULTURA Redakcija
cerklje_prireditev_ob_kulturnem_prazniku51

Otroci iz največje vasi v KS Cerklje ob Krki, Črešnjic, so uprizorili Prešernovega Povodnega moža.

V Cerkljah ob Krki so drugo leto zapored ob kulturnem prazniku izvedli prireditev, namenjeno vsem krajanom, katere rdeča nit je bila tokrat predstavitev krajevne skupnosti Cerklje ob Krki, njenih vasi in prebivalcev, zato tudi naslov prireditve »Tu, kjer smo doma«. Krajani so z nastopi pokazali in dokazali, da je kultura doma v vsaki vasi cerkljanske KS.

cerklje_prireditev_ob_kulturnem_prazniku24

Ljudski pevci iz Bušeče vasi

KS Cerklje ob Krki sestavlja 17 vasi, devet na desnem bregu reke Krke in osem na levem. Območje je bilo naseljeno že v daljni preteklosti, saj so arheologi našli ostanke prazgodovinskih naselbin pri Borštu in Zasapu. V času Rimljanov je na območju Gorenje Pirošice stala podeželska vila, pod vasjo Izvir pa zajetje za vodovod. Popotovanje od vasi do vasi se je po odpeti slovenski himni učenk OŠ Cerklje ob Krki začelo v Vrhovski vasi, od koder prihaja predsednik sveta KS Cerklje ob Krki Damjan Kodrič, ki je nagovoril navzoče v lepo napolnjeni dvorani gasilskega doma v Cerkljah. Izrazil je veselje nad tem, da se kultura tako ljubiteljsko kot profesionalno razvija tudi v cerkljanski KS. Vsem v dvorani je zaželel prijeten kulturni večer in sklenil: »Kultura pa naj nas ne spremlja samo ob praznikih, kot je ta, ampak naj bo z nami vsak dan, četudi bomo sosedu samo voščili dober dan.« Za njim so nastopili otroci iz Vrhovske vasi s pripovedjo o Lepi Vidi. Sledile so predstavitve Vinjega Vrha (leži med vinogradi, kjer je kamnita kapelica, pod njo pa ostanki iz druge svetovne vojne), Poštene vasi (posebnost je krožišče sredi vasi) in Stojanskega Vrha, od koder prihaja družina Tomše, mlajša sestrica Žana bi morala s svojim nastopom zastopati najstarejšo vas v KS, a ji je bolezen žal to preprečila.
cerklje_prireditev_ob_kulturnem_prazniku19

Američan John Boyd z Dolenje Pirošice

Po Brveh in Izviru (najvišje ležeč kraj in vas z najmanj prebivalci – 15 – v KS) je bila na vrsti Gorenja Pirošica (nekoč je imela celo smučišče), kjer živi Jakob Drečnik, ki je zaigral na svojo frajtonarico Miheličevo Kjer lastovke gnezdijo. Z Gorenje pridemo na Dolenjo Pirošico, kjer je pred več kot 20 leti svoj dom našel Američan John Boyd, ki je zapel Slakovega Čebelarja. V tej vasi stoji tudi gasilski dom, v katerem domuje PGD Pirošica, ki je lani praznovalo 70-letnico delovanja. Pot se je nadaljevala proti Bušeči vasi, ki se ponaša s Klunovimi toplicami (v njih naj bi se kopala tudi cesarica Marija Terezija in France Prešeren), staro osnovno šolo in cerkvijo Žalostne matere božje. Omenjeno vas so pod vodstvom Janeza Hribarja zastopali ljudski pevci iz te vasi, ki so zapeli Slakovo Med cvetlicami po logu.

cerklje_prireditev_ob_kulturnem_prazniku62

Harmonikarski orkester KS Cerklje ob Krki

Z desnega brega KS se preko lesenega mostu čez Krko podamo na levi breg, kjer je najprej središčna vas KS Cerklje ob Krki z istim imenom. V imenu vasi je z recitacijo Prešernove pesmi Apel in čevljar nastopil župnik mag. Janez Žakelj. V vasi poleg župnijske cerkve sv. Marka in gasilskega doma PGD Cerklje stoji tudi sodobna osnovna šola, zato je bil čas za nastop cerkljanskih učenk; najprej je Zea Pavlovič zapela Kreslinovo Nekega jutra, ko se zdani, nato pa so se šestošolke predstavile s pesmijo Klare Jazbec Vse se lahko zgodi. Obe točki je spremljala mentorica Jasmina Vučič. Še smo ostali v Cerkljah, saj je naslednja točka pripadla Jožetu Ajstru, ki je zaigral na harmoniko. Iz Cerkelj je sledila pot v Župečo vas (ena večjih vasi v KS, kjer je nekoč deloval tudi zdravstveni dom in vrtec, posebnost vasi pa je stanovanjski blok), ki jo je z recitacijo Prešernove O, Vrba zastopal Toni Marinček. Na levem bregu sta tudi vasi Račja vas in Boršt, kjer je doma veliko dobrih glasbenikov.
cerklje_prireditev_ob_kulturnem_prazniku66

Obiskovalci so spremljali zanimivo prireditev, katere rdeča nit je bila predstavitev krajevne skupnosti ter njenih vasi in prebivalcev.

Omenjeno vas je predstavljala Veronika Pangerčič s Mežkovo pesmijo Julija, na ukulele jo je spremljala Jasmina Vučič. Na vrsti so bile Črešnjice, z 230 prebivalci največja vas v KS, več let zaporedoma so dobile tudi nagrado Občinske turistične zveze za najlepše urejeno vas v občini Brežice. Otroci iz vasi so ob tej priložnosti uprizorili Prešernovega Povodnega moža. Črešnjic se drži tudi majhna vas Zasap, ki leži tik ob letališki stezi, če gremo še nekoliko naprej prosti severu, pa pridemo na Hrastje, obcestno vas, kjer živita tudi dvojčka Hana in Mark Ježovnik, ki sta se predstavila z recitacijo pesmi Ferija Lainščka Ta teta. Kot zadnja vas v KS Cerklje ob Krki pa so bile predstavljene Gazice, ki ležijo na pobočju manjše vzpetine in od koder prihaja tudi nekdanji predsednik sveta KS Cerklje ob Krki in sedanji občinski svetnik Darko Udovič. Zbranim je namenil nekaj besed, pri čemer je poudaril, da je zanj osebno najlepša naša dežela, krajevna skupnost in seveda njegova vas. Dodal je še, da so se v KS v zadnjih 20 letih zgodile marsikatere izboljšave, od nove šole do obnove vodovodov, cest, javne razsvetljave in še česa, kar se na podeželju najbolj potrebuje. »Še marsikaj bo treba izboljšati in postoriti ter verjamem, da smo na dobri poti, Imamo svet KS, ki je zagnan, ima nove ideje, kar se odraža tudi z organizacijo takšnih kulturnih prireditev, kot je današnja,« je zaključil svoj nagovor.

Zaključek prireditve je pripadel harmonikarskemu orkestru KS Cerklje ob Krki, ki je prvič priložnostno nastopil na lanski oktobrski prireditvi ob prazniku KS in navdušil. Devet harmonikarjev vseh starosti in iz različnih vasi je »urezalo« ne samo eno, ampak kar dve »po domače«, obiskovalci pa so tako veseli in zadovoljni odhajali s prireditve, ki so jo vodili Hana Haler in Blažka Kodrič ter Hanina mlajša sestra Hajdi in Blažkin mlajši brat Urh. Pir opisih posameznih vasi so si pomagali z besedili dolgoletnega učitelja geografije in zgodovine na cerkljanski šoli Draga Ivanška, ki je veliko raziskoval krajevno skupnost. Zahvala za samo idejo prireditve gre krajevni svetnici Patriciji Haler, sceno so oblikovali učenci skupaj z učiteljico Urško Jekler, za lektoriranje veznega teksta pa je poskrbela učiteljica Nataša Baznik.

R. R.
« Nazaj na seznam