Časopis za pokrajino Posavje
21.05.2019
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Ob obletnici prekopa krških borcev

Objavljeno: Ponedeljek, 03.12.2018    Rubrika: KULTURA Redakcija
DSCF1999

Nečakinja Irena Dvoršek in nečak Bojan Kastelic ob stričevem obeležju v Mestnem muzeju.

Kulturni dom Krško, enota Mestni muzej Krško, je ob obletnici prekopa krških borcev 2. decembra v svojih prostorih pripravil dopolnitev stalne razstave Prvi krški borci in izpostavil Rajka Kastelica.

Uvodoma je zbrane nagovorila dr. Helena Rožman, Kasteličevo življenjsko pot pa predstavila avtorica razstave in kustosinja Muzeja novejše zgodovine Slovenije, enota Grad Rajhenburg, Irena Fürst. Kakor je dejala, so bile priprave na oboroženi odpor v Krškem povezane z delovanjem komunistov v obdobju pred razpadom Jugoslavije in po njem. Prve skojevce in komuniste je v Krškem zbral Peter Jernejec in ustanovil skupino, ki je imela vse značilnosti zgodnjega partizanstva. Zaradi pomanjkanja previdnosti in neizkušenosti, pa tudi zaradi dvojne izdaje, je okupator skupino uničil že na samem začetku. »V zgodnjih jutranjih urah, 30. julija 1941, so deseterico ujetih naložili na kamione, jih odpeljali v gozd Dobrava pri Brežicah in jih tam ustrelili,« je povedala Fürstova in nadaljevala, »da to dejanje ni ostalo za vedno skrito, se je treba zahvaliti logarju Antonu Geču iz Župelevca, ki je slišal strele, pohitel v gozd in po odhodu Nemcev na vogale groba zasadil štiri jelke. Po vojni so grobišče odkopali in posmrtne ostanke ustreljenih 2. decembra 1945 pokopali na krškem pokopališču.«

Stalno razstavo o krški odporniški skupini so dopolnili z novo plaketo in lik mladega borca Kastelica izpostavili skozi originalne in reproducirane dokumente ter z gradivom akademskega kiparja Vladimirja Štovička.

M. H.
 
« Nazaj na seznam
»